Itsetuntemus

Eroon neurooseista – 7 vinkkiä, joiden avulla ohjelmoit itsesi uudelleen

Pesetkö käsiäsi vartin jokaisen wc-käynnin yhteydessä tai tarkistatko kahvinkeittimen moneen kertaan ennen kuin uskallat poistua kotoasi? Listasimme keinot, joiden avulla voit yrittää helpottaa neurooseja eli pakkoajatuksia ja pakkotoimintoja – tai jopa nujertaa ne kokonaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Rituaaleilla ihminen yrittää päästä eroon ahdistuksesta.

Pesetkö käsiäsi vartin jokaisen wc-käynnin yhteydessä tai tarkistatko kahvinkeittimen moneen kertaan ennen kuin uskallat poistua kotoasi? Listasimme keinot, joiden avulla voit yrittää helpottaa neurooseja eli pakkoajatuksia ja pakkotoimintoja – tai jopa nujertaa ne kokonaan.

Kun puhutaan neurooseista, tarkoitetaan yleensä erilaisia pakko-oireita eli erilaisia pakkoajatuksia ja niistä seuraavia pakkotoimintoja. Niitä esiintyy lievinä kaikilla ihmisillä. Tuskinpa kukaan voi sanoa, ettei olisi ikinä miettinyt, jäikö kahvinkeitin päälle tai unohtuiko ovi lukita kunnolla. Ja useimmat ovat myöskin joskus palanneet kotiin tarkistamaan, että kaikki on varmasti kunnossa.

Pakkoajatukset voivat kuitenkin aiheuttaa myös vahvaa ahdistusta, jota hillitäkseen ahdistusta kokeva turvautuu erilaisiin rituaaleihin. Rituaalit voivat olla näkyviä, eli esimerkiksi oven lukossa olemisen tarkistamista useampaan kertaan, tai näkymättömiä, kuten pakonomainen tarve rukoilla hiljaa mielessään.

Mikäli pakko-oireet yltyvät niin pahoiksi, että ne alkavat haitata normaalia elämää, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Mutta omia lievempiä neuroosejaan voi hoitaa myös kotikonstein:

1. Päästä irti häpeästä

Monet neuroottiset ihmiset tuntevat häpeää omasta neuroottisuudestaan. Tästä häpeästä kannattaa kuitenkin yrittää päästä yli, sillä stressi lisää pakkoajatuksia ja -toimintoja. Siksi myös stressiä kannattaa pyrkiä vähentämään esimerkiksi liikkumalla ja rentoutumalla säännöllisesti.

2. Tunnista oireesi

Pakkoajatukset aiheuttavat ahdistusta, josta ihminen yrittää päästä eroon pakkotoiminnoilla eli rituaaleilla. Jotta pakko-oireitaan voi vähentää, kannattaa listata, millaisia pakkoajatuksia (esimerkiksi tulipalon syttyminen) itsellä on, mikä pakkoajatukset laukaisee ja millaisia rituaaleja (esimerkiksi lieden tarkistaminen useita kertoja päivässä) kuhunkin pakkoajatukseen liittyy. Lisäksi on tärkeää miettiä, miksi rituaaleja tekee: mitä pelkää tapahtuvan, jos jättää rituaalit tekemättä?

3. Erota varovaisuus ja neuroottisuus

Kenenkään ei kannata ottaa turhia riskejä. Erittele, millainen toimintasi on järkevää varovaisuutta ja mikä turhaa neuroottisuutta. Varovaisuudesta sinun ei tarvitse pyrkiä eroon.

4. Hyväksy pakkoajatuksesi

Pakkoajatukset eivät poistu sillä, että ne yrittää pakolla työntää syrjään. Omien pakkoajatusten tiedostamisen lisäksi ne on hyväksyttävä. Hyväksytyt pakkoajatukset ahdistavat vähemmän, jolloin tarve rituaaleihinkin vähenee. Jos pakkoajatukset ja niihin liittyvät tunteet yrittää tukahduttaa, ne nousevat vain herkemmin pintaan.

5. Lopeta vakuuttelu ja kyseleminen

Yritätkö helpottaa oloasi vakuuttelemalla mielessäsi itsellesi, että mitään pahaa ei tule tapahtumaan? Tai kyseletkö toisilta itsestään selviä asioita? Pyydätkö heitä kertomaan, että sinua ei tule kohtaamaan mikään onnettomuus? Tällaisesta toiminnasta on yritettävä päästä irti. Voit todella päästä neurooseistasi ainoastaan, jos opit sietämään ja kohtaamaan epämiellyttävätkin tunteet.

6. Rajoita pakkotoimintoja vähitellen

Rituaaleja kannattaa yrittää vähentää pikkuhiljaa. Harva pääsee neuroottisesta käyttäytymisestä eroon kertaheitolla. Vähentäessäsi rituaaleja vähitellen huomaat, että pelkosi eivät käy toteen ja rituaaleista luopuminen on mahdollista eikä se aiheuta kohtuutonta ahdistusta.

7. Älä masennu takapakin ottamisesta

Älä menetä toivoasi, jos hyvän edistymisen jälkeen otatkin jonain päivänä takapakkia neuroosiesi hallinnassa. Jos neuroosit eivät kuitenkaan lainkaan helpota kotikonstein tai haittaavat jatkuvasti huomattavan paljon omaa arkea, kannattaa asiassa kääntyä ammattiauttajan eli esimerkiksi lääkärin puoleen. Kyseessä saattaa olla pakko-oireinen häiriö, joka on noin 2–3 prosentilla ihmisistä.

Lähteet: Duodecim, Mielenterveystalo, Suomen Mielenterveysseura

Lue myös:

Milloin ahdistus ei ole enää normaalia? 6 paljastavaa oiretta

Ahdistus on uusi masennus – yhä useampaa suomalaista ahdistaa

Oletko ekstrovertti, huolehtija vai tunnollinen? Näin persoonallisuutesi vaikuttaa terveyteesi

X