Itsetuntemus

Erotatko työpaikkasi luonnetyypit? Tunnista oma ja työkaverisi persoonallisuusväri

Aina seuraansa ei voi valita. Muiden kanssa toimeentuleminen tilanteessa kuin tilanteessa vaatii itsetuntemusta ja toisten kuuntelua. Vaiva kannattaa, sillä silloin elämä helpottuu.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Candid picture of a female boss and business team collaborating. Filtered serie with light flares, bokeh, warm sunny tones.

Aina seuraansa ei voi valita. Muiden kanssa toimeentuleminen tilanteessa kuin tilanteessa vaatii itsetuntemusta ja toisten kuuntelua. Vaiva kannattaa, sillä silloin elämä helpottuu.

Niinhän se on – oma käytös tuntuu aina loogisimmalta. Ehkä juuri siksi eri tavalla ajattelevat voivat olla rasittavia: heidän käytöksessään ei tunnu olevan mitään järkeä.

Ikävä totuus on se, että jos muut ärsyttävät, syy löytyy useimmiten itsestä: oma persoonallisuus ei sovi yhteen toisten kanssa.

Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Itsetuntemuksella ja sitä kautta toisten ihmisten ajattelutavan ymmärtämisellä voi aueta elämä, jossa jokapäiväinen kommunikointi ei ole jatkuvaa sietämistä, riitelyä tai syyttelyä.

Ruotsalainen Thomas Erikson vieraili hiljattain Suomessa markkinoimassa kirjaansa Idiootit ympärilläni (suom. Riie Heikkilä). Erikson on yritysvalmentaja ja käyttäytymistieteiden tutkija.

Klassisen DISC-analyysin mukaan ihmiset voidaan jaotella neljään ryhmään: D on hallitseva, I on vaikuttava, S on vakaa ja C tunnontarkka.

Eriksonin kirjassa nämä neljä persoonallisuustyyppiä on värikoodattu. Hallitseva D on punainen, vaikuttava I on keltainen, vakaa S on vihreä ja tunnontarkka C on sininen.

Testaa, mitä persoonallisuustyyppiä edustat

– Suurin hyöty on tietää oma värinsä. Ihminen voi olla myös useita värejä, mutta ei koskaan kaikkia neljää, Erikson sanoo.

– Kun itseymmärrystä on tarpeeksi, voi nostaa katseensa ja nähdä muut.

Erikson lupaa, että elämä helpottuu huomattavasti, kun ymmärtää muiden käytöstä ohjaavan mekaniikan.

Mutta miten se onnistuu?

– Sulje suusi ja kuuntele. Älä ole koko ajan äänessä. Katso, mistä toinen puhuu, mistä hän innostuu, millainen on hänen kehonkielensä. Siten saat selville, onko hän intro- vai ekstrovertti, tehtävä- vai ihmisorientoitunut.

Samanlaisuus ilahduttaa

Mutta vaikka täysin eri tavalla ajattelevia oppisi sietämään niin, että yhteistyö onnistuu, onko realistista kuvitella, että itseään ärsyttävistä ihmisistä alkaisi aidosti pitää?

– Miksi et pidä jostakin ihmisestä? Onko syynä se, että hän käyttäytyy eri tavalla? Erikson kysyy.

Hän sanoo, että suurin osa tykkää samanlaisista ihmisistä kuin itse on.

– Mutta ei toisista tykkääminen ole itseisarvo. Joskus se on jopa ongelmallista. Moni esimies haluaa olla tykätty. Miksi? Heidänhän pitäisi hakea alaistensa kunnioitusta, ei tykkäämistä. Tykätty ihminen ei ole automaattisesti kunnioitettu.

Eriksonin mukaan toisten ymmärtäminen lisää heistä pitämistä.

– Kaikista parhaimpia tuloksia saa aikaiseksi työpaikalla, jossa kaikki ymmärtävät, miksi käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Ei siis riitä, että yksi käyttäytyy joustavasti. Jos yrityskulttuurissa otetaan huomioon erilaiset persoonallisuustyypit, se säästää paljon aikaa, kun konfliktit vähenevät.

– Kun tietää, mihin erilaiset, eriväriset persoonallisuustyypit pyrkivät, heidän kanssaan on helppo toimia.

1) Konfliktinkestävä

Jos olet punainen tyyppi, olet avoin impulsseille. Zoomaat tietoa ja omaksut sen nopeasti. Olet määrätietoinen ja kilpailuhenkinen ja muistat mainita sen usein. Olet nopea toimissasi. Ajatusta seuraa välitön toiminta. Kuten sinisillä, myös punaisella persoonalla asiat kiilaavat ihmisten ohi. Käytöksesi vaikuttaa joistakin, useimmiten vihreistä, töykeältä.

Eriksonin mukaan hänen persoonansa on ”aika punainen”.

– En pelkää konflikteja, mutta yritän välttää niitä, koska ne vievät aikaa. Aikaa taas en halua tuhlata, sillä haluan tehdä asioita. Yritän tsempata sen kanssa, että kuuntelisin myös muita. Minussa ei ole yhtään vihreää.

2) Ideoita pulppuaa

Oletko juhlien keskipiste, Facebookin kaverimagneetti, vaikuttava ratkaisujen keksijä, iloinen ja eloisa ajatuksensa ääneen hölpöttävä hurmuri? Keltainen persoonallisuustyyppi on pidetty hahmo, mutta käytännön toteutus ei ole hänen vahvin puolensa. Sen takia hänellä on kaikista hankalinta sinisten analysoijien kanssa.

– Jos keltaiselle antaa tehtävän, hän alkaa heti kysellä, kuka auttaisi ja kenen kanssa tämä tehdään. Keltaiset ovat ekstroverttejä, kuten punaiset, mutta erotuksena punaisiin he eivät kykene työskentelemään riitaisissa tunnelmissa.

Erikson tapasi keltaisen ystävänsä hetki sitten.

– Hän on todella kiva nainen, jolla riittää hyviä ideoita. Viimeksi hän kertoi minulle löytäneensä loistavan ravintolan, johon minun on ”ehdottomasti vietävä vaimoni”. Kysyin paikan nimeä. Hän sanoi: ”Joku cuisine, kai.” Entä missä se on? Vastaus: ”En muista, otin taksin, mutta muista sitten ottaa kalaa, koska se on kalaravintola! ” Mitä kalaa söit? Hän tunnusti: ”En muista.” Kiitin häntä ei-mistään. Ja hänen mielestään minä olin negatiivinen!

3) Ihanaa, yhteistyötä

Konfliktit kammoksuttavat sinua, sillä pidät ihmissuhteita tärkeinä. Vihreänä tyyppinä tykkäätkin tehdä yhteistyötä, olet kärsivällinen ja hyvä kuuntelemaan. Sinisen tavoin olet introvertti ja aika hiljainen.

Vihreän persoonallisuustyypin yhteistyö ristiriitoja helposti kestävän punaisen kanssa kinnaa. Et ymmärrä, miksi kommunikaation pitää olla repivää ja tekemisen tahdin niin kova.

– Vihreitä persoonallisuustyyppejä on kaikista eniten, joten usein mennään heidän ehdoillaan. Aikaisemmassa työpaikassani oli vihreä assistentti. Suurin osa työntekijöistä oli punaisia. Assistentti oli ihana tyyppi, joka auttoi kaikkia, sillä hän ei osannut sanoa ei. Kerran pikkujouluaikaan ehdotin hänelle, että söisimme ensin toimistolla ja sitten jatkaisimme ravintolaan bilettämään. Hän innostui. Toisen kollegan mielestä ehdotukseni oli surkea. Hän halusi heti bailaamaan. Assistentin mielestä sekin oli hyvä idea. Hän sanoi kaikille kyllä, ja konfliktin uhka leijui ilmassa, vaikka juuri sitä hän halusi välttää, Erikson kertoo.

4) Ohjeiden mukaan

Oletko asiaorientoitunut introvertti, joka toimii ohjeiden mukaan? Et jaksa työpaikan small talkia. Töistä voit toki puhua, sillä toisin kuin ihmisistä, asioista olet kiinnostunut. Kaikki, mitä sanot, on tarkkaa ja täsmällistä, analyyttistä. Tykkäät todistella, miksi jokin on niin kuin se on.

No, olet sininen.

– Sininen tulee parhaiten toimeen vihreiden persoonallisuuksien kanssa, sillä myös vihreät ovat tarkkailijoita ja heidän temponsa on sama kuin sinisillä, Erikson sanoo.

Huonoiten sinisillä synkkaa keltaisten kanssa. Siniset eivät voi sietää keltaisten pulppuavaa energiaa ja epäkäytännöllisyyttä.

– Isäni on sininen. Hän on insinööri ja laski kerran pihalleni tuodun mullan tilavuuden muutaman desimaalin tarkkuudella.

Lue myös:

Testaa, mitä persoonallisuustyyppiä edustat: punaista, keltaista, sinistä vai vihreää

Tunnista eriväriset persoonallisuustyypit – näin heidän kanssaan kannattaa toimia

Tiedätkö, minkä värinen aura sinulla on ja mitä se kertoo sinusta? Testaa!

X