Itsetuntemus

Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä - näin löydät tapasi auttaa

Joka kolmas suomalainen tekee säännöllisesti vapaaehtoistyötä ja vieläkin useampi haluaisi tehdä. Miten löytää juuri itselle sopiva vapaaehtoistyö? Kansalaistoiminnan asiantuntijat kertovat.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Joonas Brandt/Om-Arkisto

Alisa Sankala ja Neilikka Hiltunen keräsivät Nälkäpäivä-avustuksia Tampereella vuonna 2012.

Joka kolmas suomalainen tekee säännöllisesti vapaaehtoistyötä ja vieläkin useampi haluaisi tehdä. Miten löytää juuri itselle sopiva vapaaehtoistyö? Kansalaistoiminnan asiantuntijat kertovat.

Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä - näin löydät tapasi auttaa
Alisa Sankala ja Neilikka Hiltunen keräsivät Nälkäpäivä-avustuksia Tampereella vuonna 2012.

Vapaaehtoistyö on palkatonta, vapaaehtoista ja se tehdään jonkun muun hyväksi. Siihen ne yhteiset nimittäjät sitten päättyvätkin.

– Vapaaehtoistyö tuo monelle mieleen lähinnä hoiva- ja katastrofityön. Vapaaehtoistyötä voi kuitenkin olla melkein mikä tahansa puhelimeen vastaamisesta nettisivujen ylläpitoon ja saattohoitotyöstä makkaranpaistamiseen lapsen urheiluseurassa, sanoo HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund, joka on myös tutkinut vapaaehtoistyötä Helsingin yliopistossa kymmenen vuotta.

Jos halu auttaa on kova, kuinka löytää juuri itselle sopiva vapaaehtoistyö?

Grönlund ja hänen kollegansa, kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs Helsingin Diakonissalaitokselta kertovat, kuinka valitset omimman tapasi auttaa.

1. Mieti, mikä sinua kiinnostaa

Vapaaehtoistyön tulisi olla mieluisaa paitsi sen vastaanottajalle myös antajalle.

– Asenne ei saa olla se, että nyt menen uhrautumaan, Grönlund sanoo.

Oma kiinnostus on tärkeää, sillä vapaaehtoistyökään ei ole pelkästään kivaa. Jos on lupautunut työhön perjantai-iltana, se on tehtävä hyvillä mielin, vaikka televisioilta kotisohvalla houkuttelisi.

Siksi mieti, millainen työ sinua kiinnostaa. Haluatko toimia jonkin tietyn ihmisryhmän kuten seniorien, pakolaisten tai lasten parissa? Oletko sosiaalinen vai haluaisitko mieluummin tehdä vapaaehtoistyötä yksin?

Esimerkiksi vanhusten auttamiseen on monta tapaa. Auttaa voi tukihenkilönä kauppaostoksissa ja juttukumppanina. Jos kaipaat sosiaalisempaa toimintaa, voit harkita senioriryhmän ryhmänohjaajana toimimista.

– Jos joutuu päivittäin työssään olemaan paljon ihmisten parissa, saattaa haluta rauhallisemman vapaaehtoistyön. Toisaalta yksin työskentelevät voivat kaivata ihmisiä ympärilleen, sanoo Grönlund.

Hakoköngäs huomauttaa, että vapaaehtoistyö voi olla erityisen tärkeää ihmisille, jotka ovat tahtomattaan jääneet työelämän ulkopuolelle.

2. Ole realisti: mihin aikasi riittää?

– Tärkeintä on, että kun lupaa jotain, pitää lupauksensa, Hakoköngäs sanoo.

Sitoutumisvaatimukset vaihtelevat töittäin ja järjestöittäin.

Suurinta sitoutumista vaatii tukihenkilötoiminta.

Esimerkiksi Diakonissalaitos edellyttää, että nuorten mentoreiksi haluavat sitoutuvat tehtäväänsä vuodeksi. Tapaamisia nuoren kanssa on 2–3 kertaa joka kuukausi. Toisaalta kaikki tukihenkilötoimintakaan ei ole yhtä säädeltyä:

– Jos lupautuu käymään kerran viikossa, se ei tarkoita, että niin pitää tehdä vielä ensi jouluna. Olemme joustavia ja ymmärrämme, että elämäntilanteet muuttuvat, Hakoköngäs sanoo.

Jos sitoutuminen ei sovi mutta tukihenkilötoiminta kiinnostaa, voi miettiä keikkaluontoista toimintaa, johon monet järjestöt tarjoavat mahdollisuuksia. Esimerkiksi HelsinkiMissiolla on järjestelmä, josta voi itse käydä katsomassa, milloin vanhus tarvitsisi kauppa-apua ja pystyykö keikan ottamaan vastaan.

Järjestötkin auttavat hahmottamaan, millainen sitoutuminen on realistista. Jos on kolme lasta ja kiireinen työ, ei kannata lupautua auttamaan useita kertoja viikossa.

– Joskus myötätunto voi olla niin ylitsevuotavaa, että auttamishalua ei osaa itse rajata, Grönlund sanoo.

– Toisaalta ruuhkavuosiaan elävät nuoret vanhemmat ovat hyvin omistautuneita ja organisoituneita. He tietävät, mitä tekevät ja milloin siihen ehtivät, Hakoköngäs lisää.

3. Valitse unelmiesi homma

Vapaaehtoistyön suola on siinä, että sen sisällön voi päättää itse. Koulutustaustalla tai omalla iällä ei ole merkitystä.

– Kaikki eivät saa unelmiensa työuraa. Täällä voi tehdä sitä, mihin sydän palaa, Grönlund sanoo.

Jotkut haluavat tarjota vapaaehtoistyöhönkin omaa ammatillista osaamistaan kuten hoivatyötä tai kirjanpitoa.

Harrastuksestakin voi tulla vapaaehtoistyö. Esimerkiksi HelsinkiMissiolla on soittokaveritoimintaa, jossa vapaaehtoistyöntekijä auttaa erityisoppijaa instrumentin opettelussa soittamalla tämän kanssa.

Toiset taas valitsevat tehtäväkseen jotain, mitä eivät muuten pääsisi koskaan tekemään.

– Jotkut haluavat seniorityöhön siksi, ettei omassa elämässä ole läheisiä vanhuskontakteja, Grönlund kuvaa.

4. Etsi sopiva järjestö…

Oikean järjestön löytää helposti Googlen avulla: kirjoita vain hakukoneeseen esimerkiksi ”vapaaehtoistyö vanhukset Porvoo” ja etsi hakutuloksista sopiva. Isompien paikkakuntien vapaaehtoisjärjestöjen tehtäviä on koottu kirkon ylläpitämälle nettisivustolle suurellasydamella.fi. Maaseudulla taas esimerkiksi Martat ja 4H-yhdistykset tarjoavat vaihtoehtoja.

Moneen järjestöön voi jättää netissä yhteystiedot, jotta saa kutsun infotilaisuuteen. Pienempiin voi soittaa suoraan.

Moneen järjestötoimintaan pääsee mukaan nopeasti täsmäbriiffauksen jälkeen. Joihinkin tehtäviin vaaditaan perehdytystä ja esimerkiksi rikosrekisterin esittämistä.

5….tai auta ilman järjestöä

– Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös ilman järjestöä, huomauttaa Hakoköngäs.

– Voi pitää silmät auki arjessa ja huomata, että voisi vaikka ulkoiluttaa liikuntarajoitteisen naapurin koiraa. Tai tarjota kimppakyytiä tai auttaa muistisairasta pappaa kauppaostosten kanssa.

X