Itsetuntemus

Haluatko varmasti saavuttaa tavoitteesi? 5 vinkkiä, miten ylläpidät motivaatiota

Haluatko saavuttaa tavoitteesi, mutta motivaatio tuntuu olevan hukassa? Lasse Seppänen vinkkaa, millä keinoin voit herätellä ja ennen kaikkea ylläpitää motivaatiotasi.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Jos motivaatio tyssää kesken projektin, täytyy ajatuksissa palata alkupisteeseen.

Haluatko saavuttaa tavoitteesi, mutta motivaatio tuntuu olevan hukassa? Lasse Seppänen vinkkaa, millä keinoin voit herätellä ja ennen kaikkea ylläpitää motivaatiotasi.

Tunnistatko tunteen: tulevaisuudessa häämöttää iso työprojekti, terveellisemmät ruokailutavat tai kuntoilun ottaminen osaksi arkea, mutta aloittaminen tökkii? Joskus sisäinen motivaatio vaatii hieman herättelyä.

Kysyimme liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisten kouluttajalta ja kirjailijalta Lasse Seppäseltä, miten sisäisen motivaation herättäminen onnistuu ja miten motivaatio pysyy yllä.

Lue myös: Elämänmuutos edessä, motivaatio hukassa? Toimi silloin näin ja saavuta tavoitteesi

1. Ylläpitomotiivi ylläpitää toimintaa: ”Haluan elää terveellisesti ja voida hyvin – koko ajan!”

Jos motivaatio tyssää kesken projektin, täytyy ajatuksissa palata alkupisteeseen. Oman toiminnan taustalla täytyy säilyä sama motiivi, jonka takia toiminnan alun perin aloittikin.

– Esimerkiksi laihduttamisessa on yleensä se ongelma, että motivoidut laihduttamaan niin pitkään, kunnes olet saavuttanut tietyn tuloksen. Sen jälkeen laihduttamisen motiivi häviää, Seppänen selittää.

Ja sitten ihminen palaakin helposti takaisin vanhoille urille.

– Jos toiminnanmotiivisi onkin elämänarvon toteuttaminen, kuten vaikka kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen tai oman terveyden vaaliminen, motivaatio säilyy paremmin.

2. Itsesäätelytaidot: ”Laiskuus-niminen tunne yrittää saada minut sohvapohjalle – enpäs kuuntelekaan sitä!”

Mitä jos ei huvita, ei jaksa? Kannattaa kiinnittää huomiota omiin mentaalisiin taitoihin: kykyyn säädellä omaa toimintaa ja omia tunteita sekä kykyyn toimia omien ajatusmallien kanssa.

– Kun sinulle iskee esimerkiksi laiskuudentunne ja samaistut siihen tunteeseen ja annat sen päättää tekemisistäsi, tunne ohjaa sinut sohvan pohjalle, Seppänen kuvailee.

– Silloin tarvitset taidon, että osaat tunnistaa kyseisen tunteen ja nimetä sen: ”Okei, tämä tunne on laiskuus ja laiskuuden tehtävä on yrittää saada minut tähän sohvalle”. Samaan aikaan on tärkeää muistuttaa itsellesi, että sinulle oman terveyden ylläpitäminen on todella tärkeää ja olet tehnyt sen pohjalta tavoitteen tehdä vaikkapa 30 minuutin sauvakävelylenkin.

Siispä valitsetkin tunteen sijaan käyttäytymisen – eli sauvakävelylenkin.

– Eli tunnistat sen, että sinulla on ajatusmalleja ja tunteita, jotka koittavat saada sinut poispäin tavoitteesta, mutta nyt kuitenkin toimit tavoitteesi mukaan, Seppänen summaa.

Paras palkinto on onnistumisen tunne.
Paras palkinto on onnistumisen tunne.

3. Fyysiset ja psyykkiset ja sosiaaliset resurssit: älä anna väsymyksen yllättää

Väsymys on pahimpia motivaation näivettäjiä. Onkin tärkeää, että sinulla on riittävästi voimavaroja toteuttaa tavoitteitasi.

– Voimavaroista huolenpitäminen on tärkeää. Eikä pelkästään silloin, kun resursseja ei ole, vaan juuri silloin, kun resursseja on. Silloin kun sinulla on energiaa ja voimavaroja, kannattaa miettiä, miten säilytät voimavarat jatkossakin. Näin ei tule montunpohjaa ja motivaatiokin pysyy paremmin yllä, Seppänen selittää.

Esimerkiksi monilla on tapana aloittaa treenaaminen niin innokkaasti, että väsyy tai kyllästyy koko touhuun.

4. Tottumukset: ”Aina tiistaisin menen vesijuoksemaan, piste.”

Motivaation ylläpitämiseksi olisi hyvä kehittää automaattisia tapoja. Mallia voi ottaa vaikka hampaidenpesusta.

– Hampaidenpesu ei varmastikaan ole kenenkään aamun ja illan kohokohta, mutta kun sitä tulee tehtyä niin paljon, se tulee tottumuksesta, Seppänen vertaa.

– Kun haluaa ylläpitää jotain tavoitetta, on hyvä kehittää sitä tukevia rutiineja ja tottumuksia.

Toisin sanoen asiat tulee tehtyä autopilotilla.

– Esimerkiksi jos toimintana on vesijuokseminen tiistaisin, ottaa tavaksi jo maanantai-iltana pakata vesijuoksukamat valmiiksi. Vaikein hetki on yleensä se, kun tulee väsyneenä töiden jälkeen kotiin. Jos silloin pitäisi alkaa pakata kamppeita ja tekemään lähtöä, yleensä luovutetaan.

5. Ympäristön tuki ja palaute: ”Jos haluat parantaa ruokavaliota, älä osta herkkuja pahan päivän varalle”

Oma fyysinen ympäristö kannattaa järjestää niin, että se tukee omaa tavoitetta.

– Jos tavoitteena on esimerkiksi ruokavalion parantaminen, ei ole kovin fiksua täyttää kaappeja herkuilla. Hyviä valintoja vaikeuttaa suunnattomasti, jos mielihyväyllykkeitä on koko ajan ympärillä, Lasse Seppänen kuvailee.

Tai jos sinun pitää lukea tenttiin, kannattaako juuri silloin pitää taustalla auki televisio-ohjelmaa tai puhelimessa ääniä päällä? Mieti myös omaa sosiaalista ympäristöäsi: ketkä ovat sinun kannustajiasi?

– Jos on kymmenen tupakoivaa ihmistä, joista yksi haluaakin lopettaa tupakoinnin, on todella vaikeaa lopettaa tupakanpoltto, jos yhdeksän muuta jatkaa polttamista ja kuiskuttelee samalla korvaan ”Lähdetkö tupakille”, Seppänen vertaa.

Monesti omaa sosiaalista ympäristöä pitää jopa laittaa uusiksi.

– Oma kokemukseni on, että tämä on jopa ensimmäinen asia, joka kannattaa laittaa kuntoon. Suotuisa ympäristö mahdollistaa sen, että pystyy väsyneenäkin tekemään hyviä päätöksiä, eikä tunteen vallassa tee mielihyväpäätöksiä.

+ Pientä ”perseelle potkimista”

Joskus ulkoinenkin motivaatio voi tehdä hyvää. Jos esimerkiksi sinulla on vaikeuksia lukea tenttiin, varaa sille oma aika. Lisää mukaan sitouttavia tekijöitä – kuten vaikkapa tilivelvollisuus jollekulle.

– Maksa vaikka hyvälle ystävälle 10 euroa siitä, että hän soittaa sinulle joka viikko tiettynä päivänä ja pyytää raportointia lukemastasi, Seppänen vinkkaa.

Lue myös:

Pysyvän elämänmuutoksen 5 salaisuutta: nämä asiat ratkaisevat, onnistuuko elämänmuutos

Löydä motivaatio liikuntaan – 10 vinkkiä

Testaa, oletko unelmatyössäsi

X