Itsetuntemus

Hammaslääkärissä käynti laukaisi Outissa, 47, paniikkireaktion - pelon hoitoon erikoistunut lääkäri voitti lopulta luottamuksen: ”Taannun yhä hoitotuolissa lähes lapsen tasolle”

Outi Juntusen hammaslääkäripelko sai alkunsa kivuliaasta kokemuksesta lapsena. Aikuisena hänet ohjattiin pelon hoitoon erikoistuneelle hammaslääkärille.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Juha Sarkkinen

– Onneksi en ole onnistunut istuttamaan pelkoani­ lapsiini, Outi ­Juntunen sanoo.

Outi Juntusen hammaslääkäripelko sai alkunsa kivuliaasta kokemuksesta lapsena. Aikuisena hänet ohjattiin pelon hoitoon erikoistuneelle hammaslääkärille.

Outi Juntusen, 47, hammaslääkäripelko sai alkunsa lapsena. Outi kertoo, miten hän lopulta onnistui saamaan pelon hallintaan:

”Kun hammastarkastusaika läheni, valvoin yöt ja päivät voin huonosti: oksensin monta päivää ennen hammaslääkäriin menoa. Hammaslääkärin odotushuoneessa mietin, miten voisin livetä tilanteesta. Vastaanoton hajut ja äänet laukaisivat pelon, tai pikemminkin silkan kauhun. Sykkeeni laukkasi 150:ssä.

Halusin lapsena hammaslääkäriksi, mutta haave häipyi kerrasta. Olin kahdeksanvuotias, kun heräsin aamulla hammassärkyyn. Tulehtunut hammas oli kehittänyt kylkeensä märkäpaiseen, ja sain kiireajan kouluhammaslääkärille. Hän kiskaisi hampaan pois ennen kuin puuduteaine oli ehtinyt vaikuttaa. Kipu oli sietämätöntä fyysistä ja henkistä tuskaa. Huusin kuin oikohöylä ja juoksin paniikissa ulos.”

Lue myös: Onko pahempaa jättää hampaat pesemättä aamulla vai illalla? Hammaslääkäri kertoo

Outi ohjattiin pelon hoitoon erikoistuneelle lääkärille

”Aloin pestä hampaitani entistäkin huolellisemmin, jottei niitä tarvitsi koskaan porata tai poistaa. Selvisin pelkillä tarkastuksilla yläasteen loppuun asti, ja sen jälkeen peruin itse tarkastusajat. Parikymppisenä viisaudenhammas alkoi vaivata. Hain hammaslääkäriltä useampaan otteeseen särkylääkkeitä ja antibioottikuureja, mutten en halunnut edes puhua viisurin poistamisesta. Lopulta minut ohjattiin pelon hoitoon erikoistuneelle lääkärille.

Lue myös: Jos pelosta haluaa eroon, onko oikea keino mennä sitä kohti? Asiantuntija: ”Oma uskomus pitää haastaa”

Ensimmäisellä tapaamiskerralla uusi hammaslääkäri ei kurkannut suuhuni; me vain juttelimme. Tutustuin hammaslääkärin välineisiin ja niistä lähteviin ääniin. Hammaslääkäri kertoi, että pelkopotilaiden vastaanotolla ei hoppuilla ja minulle varattaisiin aina pidempi aika. Hän selittäisi koko hoidon ajan, mitä hän tekee minulle. Jos hän poraisi hammasta, hän laskisi hitaasti kolmeen, minkä jälkeen tulisi tauko. Jos haluaisin, hoito voitaisiin keskeyttää koska tahansa. Vaikka pelkolääkäri ei poistaisi viisaudenhammastani, hän voisi olla vieressä tukemassa minua toimenpiteen ajan.”

Lue myös: Kumpi on tehokkaampi: hammaslanka vai hammasväliharja? Hammaslääkäri kertoo, kuinka putsaat hammasvälisi oikein

Hammaslääkäripelko ei enää hallitse Outia

”Rauhallinen ammattilainen ­onnistui voittamaan luottamukseni. Kun hän vaihtoi vastaanottonsa yksityiseen, menin perässä – maksoi mitä maksoi. Yksityisellä sain valita hammaslääkärini ja hoidossani käytettiin ilokaasua. Ilokaasusedaatiossa olo on kuin olisi pikku hiprakassa; ilokaasu lievittää pelon ja poistaa epämukavuuden tunnetta.

Pelkään yhä hammaslääkäriä ja taannun hoitotuolissa lähes lapsen tasolle. Ilokaasuhoito on kallista, mutta sen ja luotettavan hammaslääkärin avulla pelkoni pysyy hallinnassa.

Jos suussa tuntuu nykyään vähänkään oudolta, varaan heti hammaslääkäriajan. Pääsen huomattavasti vähemmällä remontilla, kun en viivyttele. Kun edellisestä vastaanottoajasta ei ole vuosia, hammaslääkäripelko ei ehdi kasvaa valtavaksi. Pienestä pelosta saa helpommin niskalenkin. Nykyään minä hallitsen pelkoa eikä pelko minua.”

Lue myös: Kotiliesi.fi: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta

X