Young beautiful woman holding coffee cup and keeping eyes closed while sitting at her working place
Itsetuntemus

Hanki itsellesi lisää omaa aikaa – Siivoa kalenterisi KonMari-menetelmällä

Onko kalenterisi jatkuvasti täynnä? Kun laitat aikataulusi uuteen uskoon KonMari-menetelmällä, jäljelle jää vain oleellinen. Samalla elämästäsi tulee seesteisempää ja voit välttyä loppuunpalamiselta.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Velvollisuuksien vyöryn alle on helppo uupua. Paitsi että töissä täytyy hoitaa tietyt tehtävät, myös vapaa-aika saattaa täyttyä suoritettavista asioista. On harrastuksia, tapahtumia, tapaamisia ja kotitöitä.

Japanilaisen Marie Kondon teos KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika on laittanut monen suomalaisenkin huushollin uuteen uskoon. KonMari-menetelmä pyrkii turhasta tavarasta luopumiseen ja järjestyksen ja zenin löytämiseen.

KonMari-menetelmä sopii paitsi kodin myös kalenterin siivoamiseen. Kun tehtävälistansa puhdistaa epäoleellisista asioista, elämään tulee lisää järjestystä, aikaa ja rauhaa.

Ole oman elämäsi Marie Kondo ja raivaa kalenteriisi tilaa seuraavilla ohjeilla:

1. Poista

Poista tehtävälistaltasi asiat, joilla ei oikeastaan ole kauheasti merkitystä. Ne voivat olla juttuja, joita teet vain tottumuksesta tai asioita, joita jostain syystä pidät velvollisuuksinasi. Onko Facebookin selaaminen aamupalapöydässä aivan välttämätöntä? Entä nautitko aikaisesta aamulenkistä ihan oikeasti vai jaksaisitko töissä paremmin, jos saisit nukkua tunnin pidempään?

2. Delegoi

Delegoi eteenpäin sellaisia tehtäviä, joita juuri sinun ei ole välttämätöntä tehdä. Oletko perheessänne se, joka tekee suurimman osan kotitöistä ja suunnittelee ostoslistan? Entä oletko ottanut työpaikallasi hoitaaksesi sellaisia tehtäviä, jotka voisi joskus tehdä joku kollegasi? Tai oletko ystäväporukastasi aina se, joka järjestää tapaamiset ja hoitaa pöytäväraukset?

3. Lykkää

Siirrä eteenpäin sellaisia tehtäviä, jotka voivat odottaa vielä muutaman tunnin tai päivän. Näin voit hengähtää hetkisen tai keskittyä oleellisempiin asioihin. Kiireettömään sähköpostiviestiin ei välttämättä tarvitse vastata heti, ja treffit ystävän kanssa voi kenties siirtää kiireiseltä päivältä rauhallisempaan hetkeen.

4. Toteuta

Asiat, joita et voi jättää tekemättä, delegoida tai lykätä, voi olla vain pakko tehdä. Tarkastele kuitenkin näitä jäljelle jääneitä tehtäviä huolellisesti. Jos tehtävälistallasi on asioita, jotka tuottavat sinulle lähinnä ahdistusta tai stressiä, voisitko tehdä joitain muutoksia elämääsi?

5. Rajoita

Viimeinen askel koskee tulevaisuutta. Älä enää täytä päiviäsi sellaisilla asioilla, jotka eivät ole välttämättömiä tai tuota sinulle iloa.

Kalenteri, josta löytyy myös tyhjää tilaa, tekee hyvää sekä hyvinvoinnille että työteholle. Kun tehtävälistasi ei täyty epäoleellisista asioista, jaksat paneutua jäljelle jääneisiin, tärkeisiin tehtäviin huolella. Saatat alkaa suhtautua työtehtäviisi innokkaammin kuin ennen, ja työnlaatusi voi parantua.

Lähteet: Mind Body Green, Megan Flatt

Lue myös:

Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

Mielen minimalismi rauhoittaa ajatukset – 8 askeleella eroon ylianalysoinnista

Uuvutatko itseäsi näkymättömällä metatyöllä?

X