Itsetuntemus

Heitä tavoitefarkut pois – 6 keinoa, jotka saavat sinut aidosti rakastamaan kehoasi

Ajatteletko, että vartalosi on täynnä virheitä, ja olisit onnellisempi viisi kiloa hoikempana? Opi kiittämään ja kehumaan vartaloasi ja tee päivittäin vähintään yksi asia, joka tuntuu kehossasi hyvältä.

Teksti:
Janica Brander

Kun oppii haastamaan kauneusihanteet, löytää kehostaan uusia ylpeydenaiheita. Piirteet, jotka tuntuivat ennen vääriltä, voivat muuuttua vahvuuksiksi.

Ajatteletko, että vartalosi on täynnä virheitä, ja olisit onnellisempi viisi kiloa hoikempana? Opi kiittämään ja kehumaan vartaloasi ja tee päivittäin vähintään yksi asia, joka tuntuu kehossasi hyvältä.

Sitten kun olen bikinikunnossa, kun mahdun tavoitefarkkuihini, kun juoksen puolimaratonin ja vatsalihakseni erottuvat. Kun, kun, kun… Moni kuvittelee tulevansa onnellisemmaksi mahtumalla kapeisiin kauneusihanteisiin. Todellisuudessa senttien mittailu ja piiskuruus nakertavat itsetuntoa.

Miksi meidän on niin vaikea nähdä oma, yksilöllinen upeutemme ja rakastaa itseämme juuri sellaisina kuin olemme?

Listasimme 6 tapaa, joiden avulla omaa kehoa oppii katsomaan lempeästi ja lämpimästi. Heitä siis mittanauha nurkkaan ja käännä aivosi uuteen asentoon. Miksi? Siksi, että olet upea. Juuri sellaisena kuin olet.

1. Keskity siihen, miltä kehossasi tuntuu

Tarkastelemme vartaloamme usein ulkonäkölasien läpi. Vertaamme itseämme kulloiseenkin ihannevartaloon, joka oli kymmenen vuotta sitten nollakokoa, nyt pyöreäpeppuinen ja treenattu. Samalla sokeudumme sille, miltä eri asiat tuntuvat kehossamme.

Jotta voisit rakastaa kehoasi, sinun on ymmärrettävä sen tuntemuksia ja tarpeita. Unohda peili ja mittanauha, sulje silmäsi ja hengitä syvään. Rentoudu ja keskity siihen, miltä kehossasi tuntuu. Tarkastele hengityksen tahdissa nousevaa ja laskevaa vatsaasi, mutta älä mieti, miltä se näyttää.

Tarkkaile vartalosi reaktioita eri tilanteissa ja mieti, mitä ne kertovat sinulle. Kunnioita kehoasi, kun se viestittää stressiä, väsymystä tai pelkoa. Opettele myös erottamaan tunteet toisistaan. Oletko sohvalla makoillessasi väsynyt vai kyllästynyt? Tarvitsetko lepoa vai piristävää kävelylenkkiä?

2. Tee enemmän asioita, jotka tuntuvat hyvältä

Kun olet oppinut kuuntelemaan kehosi tuntemuksia, mieti, millaista oloa haluaisit tuntea enemmän. Haluaisitko olla rennompi, vahvempi vai virkeämpi? Entä mitä voisit tehdä, jotta saavuttaisit kaipaamasi olon?

Tee päivittäin vähintään yksi asia, joka tuntuu kehossasi hyvältä. Se voi olla lämmin suihku, tanssitunti, vartalon hierominen tuoksuvalla voiteella tai pehmeän torkkupeiton alle käpertyminen.

Keksi useita, eri tilanteisiin sopivia tapoja tuottaa itsellesi hyvää oloa. Joogatunti on kovalla pakkasella turvallisempi rentoutuskeino juoksulenkki. Ylitöistä johtuvaa väsymystä ei kannata lääkitä aina suklaalla ja punaviinillä, sillä ne eivät vähennä työtaakkaasi. Pomolle puhuminen taas voi ratkaista ongelman ja vähentää väsymystä, etkä joudu turvautumaan sokeriin.

3. Opettele eroon ”vartalon virheet” -ajattelusta

Maailmassa on yli seitsemän miljardia erilaista kehoa. Länsimainen kauneuskäsitys opettaa meidät kuitenkin ihannoimaan yhdenlaista vartalotyyppiä. Kuulostaako fiksulta?

Ei tietenkään. Yksi suurimmista ulkonäkökomplekseja aiheuttavista asioista on ajatus, jonka mukaan vartalossa on virheitä. Erittäin pienet ja isot rinnat, pömppövatsa, raskausarvet ja kaksoisleuka ovat kapean kauneusihanteen mukaan vikoja, jotka pitää korjata, jotta ihminen on normaali.

Ala haastaa uskomuksiasi. Miksi koet olevasi vääränlainen, jos et mahdu teinimalliston farkkuihin? Onko vika muka sinussa, vai voisiko ongelma piillä siinä, että olemme oppineet ajattelemaan, että tiettyyn vaatekokoon mahtuva ihminen on sopiva?

Vertaile kauppojen vaatteita. Voit huomata, että eri liikkeissä sama vaatekoko vaihtelee kittanasta väljään. Tämä on konkreettinen todiste siitä, että vika on jossain muualla kuin kehossasi.

Myös uimahallissa käyminen avaa silmät vartaloiden ja koko elämän kirjolle. Siihen mahtuvat niin pikkulapset kuin ryppyiset mummot, eikä kukaan ole virheellinen, vaan oma, arvokas yksilönsä.

4. Kiitä ja kehu vartaloasi

Kehon kiittäminen ja kehuminen ovat tehokkaita tapoja päästä irti virheajattelusta. Kun opit haastamaan kauneusihanteet, löydät vartalostasi useita ylpeydenaiheita. Piirteet, jotka tuntuivat ennen vääriltä, voivat muuuttua vahvuuksiksi.

Kiitä itseäsi esimerkiksi hyvästä ihosta, vahvoista reisistä, näppäristä käsistä, ihanan pehmeistä rinnoista, lapsen kantaneesta vatsasta, hyvästä vastustuskyvystä, pituudesta, jonka ansiosta yletyt korkealle tai lyhyydestä, joka mahdollistaa pieniin paikkoihin livahtamisen.

Voit halata ja silitellä vartaloasi ja kehua itseäsi ääneen. Se voi tuntua aluksi hassulta, mutta kosketus ja ääneen puhuminen vahvistavat viestiäsi. Kun toistat kehut ääneen joka päivä, alat uskoa sanoihisi.

5. Korvaa tavoitefarkut hyvän fiiliksen vaatteilla

Jos vaatekaappisi on täynnä liian pieniä vaatteita, joihin haaveilet mahtuvasi joskus, tunnet olevasi koko ajan väärän kokoinen.

Käy tavoitevaatteesi läpi kriittisellä silmällä. Miksi haluat mahtua niihin? Symboloivatko vaatteet tiettyä elämänvaihetta tai tunnetta, jota kaipaat? Voisitko tavoittaa tämän tunteen muulla tavalla kuin ahtautumalla kireisiin vaatteisiin?

Älä tavoittele teinivuosien vartaloasi tai jumiudu ajatukseen, jonka mukaan sinun pitäisi mahtua tiettyyn vaatekokoon. Muista, että vaatekoot vaihtelevat, ja kokolappua tärkeämpää on se, että lopputulos tuntuu ja näyttää hyvältä.

Kerää vaatekaappiisi tavoite- ja motivaatiovaatteiden sijaan hyvän fiiliksen vaatteita. Niitä paitoja, mekkoja, housuja, kotivaatteita ja korkokenkiä, joissa tunnet olosi hyväksi, vahvaksi, rennoksi ja seksikkääksi juuri nyt.

7. Lue vähemmän kauneusblogeja ja laihdutusvinkkejä

Poissa silmistä, poissa mielestä. Vanha viisaus pätee myös kauneusihanteisiin ja ulkonäkökeskeisyyteen. Mitä enemmän luet kauneusblogeja ja laihdutusvinkkejä, sitä herkemmin vertaat itseäsi tähän kuvastoon.

Kaikki eivät ahdistu muoti- ja treenijutuista, mutta ne voivat olla vahingollisia herkälle ihmiselle, jolla on huono itsetunto. Jos googlaat öisin rasvanpolttovinkkejä, sulje puhelin ja laita tietokoneeseesi ohjelma, joka estää laihdutussivuille pääsyn. Vaihda tv-kanavaa, kun ruutuun pärähtää kauneusleikkausohjelma.

Mieti myös ihmissuhteitasi. Voit ottaa etäisyyttä ihmisiin, jotka arvostelevat jatkuvasti muita. Jos joku arvostelee sinua, tee selväksi, ettei sinun tarvitse hyväksyä ulkonäkösi mollaamista.

Lähteet: Psych Central, Tiny Buddha, Well Seek

X