Itsetuntemus

Hiljennä sisäinen kriitikkosi ja päästä irti epäonnistumisen pelosta – mokaaminen on tärkeä osa uuden oppimista

Onko epäonnistuminen sinulle maailmanloppu? Vai uusi mahdollisuus? Virheidensä kanssa kannattaa tulla sinuiksi, sillä ainoa todellinen moka on olla oppimatta niistä.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Täydellisyyden tavoittelija elää jatkuvasti jännitteisessä tilassa. Epäonnistumisiin ja itseen kannattaa suhtautua lempeydellä ja avoimuudella – siten voi oppia paljon uutta ja hyödyllistä.

Onko epäonnistuminen sinulle maailmanloppu? Vai uusi mahdollisuus? Virheidensä kanssa kannattaa tulla sinuiksi, sillä ainoa todellinen moka on olla oppimatta niistä.

Mistä herkullisimmat kahvipöydässä jaetut tarinat kertovat? Niinpä. Me kaikki rakastamme mokia. Silti epäonnistumisen pelko on yksi yleisimmistä peloistamme.

Onkin oleellista tarkastella, miten kohtelet itseäsi mokan tapahduttua. Jäätkö rypemään epäonnistumisessa vai jatkatko eteenpäin yhtä kokemusta viisaampana?

Suhtautumisesi mokiin vaikuttaa käsitykseesi itsestäsi. Kun valitset jotkut tietyt piirteet omaksesi suuresta ominaisuuksien joukosta, ”lukitset” ne ja kiinnität niihin sen jälkeen toistuvasti huomiota. Ennen pitkää alat uskoa, että olet sellainen kuin kuvittelit.

Jos epäonnistumisen tunteen sijaan kokisit mielihyvää joka kerta, kun teet virheen, mokailisit, leikkisit ja oppisit luultavasti paljon enemmän.

Onnistuminen voi olla vaarallista

Virheiden tekeminen on osa uuden oppimista. Ratkaisevaa on, kuka määrittelee onnistumisen ja epäonnistumisen, ja miten se tapahtuu. Usein sisäinen kriitikkomme on paljon raaempi sanavalinnoissaan kuin kukaan tuntemistamme ihmisistä.

Kun lapsi kävelemään harjoitellessaan kompastuu, emme sano: ”Leo mokasi tänään.” Siinä elämänvaiheessa epäonnistuminen on luonteva osa oppimisprosessia.

On myös tärkeää muistaa, että täydellisyyden tavoittelija toimii aina jännitteisessä tilassa. Jännitys tarttuu muihinkin ja luo ilmapiiriä, jossa virheitä tapahtuu todennäköisesti tavallista enemmän.

Onnistuminen puolestaan voi olla jopa vaarallista. Se saattaa estää meitä havaitsemasta muita mahdollisuuksia ja muita tapoja tehdä asioita. Epäonnistumisen kautta on mahdollista oppia jotakin sellaista, josta et olisi ollut edes tietoinen ilman umpikujaan päätymistä.

Riskien liiallinen välttäminen tyrehdyttää kasvuasi ihmisenä

Jos et uskalla tehdä virheitä, et voi ottaa riskejä. Se voi pahimmillaan merkitä kasvusi tai kenties urasi tyrehtymistä. Niin kauan kuin et kohtaa pelkoasi kasvoista kasvoihin, sillä on sinuun valtaa.

Opettele siis suhtautumaan arkisiin pieniin mokiin ja sattumuksiin uudella tavalla. Se kasvattaa rohkeuttasi ottaa riskejä ja toimia sen sijaan, että pysyttelisit jatkuvasti turvassa.

Lähde Pia Koponen: Lupa mokata – Improvisointi arjessa (S&S)

X