Itsetuntemus

Luulitko, että sinulla on Aku Ankan tuuri? ”Etsin rahapussiani, ystävällinen myyjä katsoi valvontakameroista ja jopa lähetti videon minulle”

”Tää on niin tätä mun tuuria!” Kun asiat menevät jatkuvasti pieleen, saattaa herätä kysymys: miksi onni ei koskaan suosi minua? Hyvää energiaa on kuitenkin mahdollista tuoda omaan elämään, kertoo psykologi.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Onnen asioissa elämänasenteella on merkitystä.

”Tää on niin tätä mun tuuria!” Kun asiat menevät jatkuvasti pieleen, saattaa herätä kysymys: miksi onni ei koskaan suosi minua? Hyvää energiaa on kuitenkin mahdollista tuoda omaan elämään, kertoo psykologi.

Kärjistetysti voisi sanoa, että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: Hannu Hanhia ja Aku Ankkoja.  Hannu Hanhea onni suosii lähes aina, kun taas Aku Ankalle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Ankkalinnan tavoin myös oikeassa elämässä huono tuuri seuraa enemmän toisia. Mistä tämä johtuu? Miksi osa meistä kokee, että elämässä on jatkuvasti epäonnea?

Psykologi Outi Olanin mukaan syynä on ainakin jossain määrin se,  miten ihminen katsoo maailmaa.

– Maailmaa havaitaan siten, että saadaan vahvistusta epäonnen kokemuksille. Kun tapahtuu jotain kurjaa, huomio kiinnittyy vain ikävään asiaan, vaikka rinnalla onkin tapahtunut kymmenen muuta hyvää juttua, Olani kertoo.

Huono tuuri on harvoin pelkkää sattumaa

Kun asiat menevät jatkuvasti pieleen, on helppo syyttää huonoa tuuria.

Sattumalla on siitä huolimatta vain harvoin tekemistä tapahtumien kanssa.

– Kun lähdetään tarkemmin katsomaan tapahtumia, voidaan huomata, että niistä harva on pelkkää sattumaa.  Jos ikävästä kokemuksesta piirrettäisiin piirakkadiagrammin tapainen kuvio, huomattaisiin, että tuurilla on kuvioissa vain pieni osa, kun taas ihmisen omat valinnat vaikuttavat paljon. Ihan aina asiat, jotka näyttäytyvät puhtaana huonona tuurina, eivät ole sitä.

Annan lukijat kertovat onnettomista vastoinkäymisistä. Eräällä sattumusten sarja alkoi kauppakuitti kädessä.
Annan lukijat kertovat onnettomista vastoinkäymisistä. Eräällä sattumusten sarja alkoi kauppakuitti kädessä.

Sorrutko yliyleistämiseen? Huono tuuri voi johtua haitallisesta ajatusmallista

Etkö koskaan osallistu arvontoihin, koska et ikinä voita mitään? Mietitkö pitkään uuteen projektiin lähtemistä, koska ne ovat aikaisemmin sujuneet huonolla menestyksellä? Olet saattanut sortua yliyleistämiseen.

Yliyleistäminen on ajatusmalli, joka Olanin mukaan selittää myös huonon tuurin kokemusta. Se estää uusiin mahdollisuuksiin tarttumista, sillä pelko epäonnistumisesta elää vahvana mielessä.

– Ajatellaan, että kun joku asia on mennyt pieleen kerran, niin se menee pieleen tulevaisuudessakin. Yliyleistäminen on hyvin nopeaa, laiskaa ajattelua, jota mielemme tuottaa. Loogisesti ajateltuna voitaisiin huomata, että tilanne on päinvastainen: aikaisemmasta huonosta kokemuksesta on voitu sen sijaan ottaa jotain opiksi.

”Ajatellaan, että kun joku asia on mennyt pieleen kerran, niin se menee pieleen tulevaisuudessakin.”

Onni suosii useammin optimisteja 

Onnen asioissa myös elämänasenteella on merkitystä – eli sillä, suhtautuuko elämään optimisesti vai pessimistisesti. Olani kertoo, että jopa tutkimukset osoittavat pessimistisen asenteen näyttäytyvän ulospäin huonona tuurina. Lisäksi pessimisteille ei tapahdu yhtä paljon onnen potkuja kuin optimisteille.

– Optimiset ihmiset odottavat hyviä lopputuloksia ja he herkistävät oman mielensä onnistumiselle. Pessimistinen ihminen taas kiinnittää huomioita vaaroihin ja riskeihin. Pessimisti ei pysty yhtä hyvin tarttumaan mahdollisuuksiin, jota elämä tuo eteen. Silloin omasta asenteesta tulee itseään toteuttava tragedia.

Aku Ankkakaan ei lannistu

Neliapiloiden keräämisestä on tuskin hyötyä, mutta voiko elämään tuoda hyvää energiaa muilla keinoilla? Olanin mukaan onnellisia ihmisiä yhdistää ainakin muutama asia.

– Tutkimusten mukaan ihmiset, joilla on hyvä tuuri, ovat anteliaita, hyväntahtoisia ja joustavia, jolloin he saavat paljon apua ja tukea muilta ihmisiltä. Tukiverkostot ovat hyvin tärkeitä maailmassa selviämiseksi.

Myös hyvä resilienssi eli henkinen sinnikkyys ja kestävyys auttavat selviytymään vastoinkäymisistä ja vaikeuksista.

Lue myös: Kotiliesi: Resilienssi on kykyä selviytyä muutoksista, ja nyt jokainen meistä tarvitsee sitä – 6 faktaa, jotka sinunkin on hyvä tietää resilienssistä

– Joutavuutta on tärkeää lisätä elämään. Pyri myös siihen, ettet toimi vääristyneiden uskomusten vallassa. On tärkeää olla realisti ja nähdä asiat sellaisena kuin ne ovat. Mukana tulisi kuitenkin olla ripaus optimismia, Olani jatkaa.

Ja aina mallia voi ottaa itse Aku Ankasta.

– Huonosta tuurista huolimatta Aku Ankka nousee aina pystyyn. Vaikka se epäonnistuisi kuinka monta kertaa, Aku kulkee aina nokka pystyssä kohti uusia seikkailuja. Aku Ankka ei lannistu vastoinkäymisistä.

X