Valveuni on tila unen ja valveen rajamailla – mistä ilmiössä on kyse?
Valveunen aikana todellisuus ja mielikuvat sekoittuvat toisiinsa.
Itsetuntemus

Hypnagogia eli valveuni on lyhin tie omaan alitajuntaan ja intuitioon – 5 askelta luovaan tilaan

Mitä tapahtuu hetkenä, jolloin mieli liikkuu todellisen maailman ja unimaailman välillä? Valveuni eli hypnagogia on uneen johtava vaihe, jolloin ihminen voi nähdä näkyjä ja saada hyvin luovia ideoita.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Oletko koskaan kokenut hetkeä, jolloin et ole enää täysin hereillä mutta et ole vielä nukahtanutkaan? Olet saattanut nähdä naulakossa roikkuneen paidan muuttuvan ihmiseksi, kuulla jonkun puhuvan sinulle tai huomata ajatustesi karanneen lukemasi kirjan sivuilta täysin kummallisille poluille. Tilanne kestää vain hetken, kunnes vaivut syvempään uneen tai havahdut takaisin hereille.

Unen ja valveen välitilassa, valveunessa, ihminen liikkuu tietoisen ja tiedostamattoman rajamailla. Todellisuus on yhä läsnä, mutta arjen logiikka ei enää päde. Ihminen voi nähdä ympärillään hahmoja tai värejä, kuulla ääniä tai saada yllättäviä ideoita.

Mistä ilmiö oikein johtuu?

Valveuni on erikoinen tila aivoissa

Valveuni eli hypnagogia on lyhyt uneen johtava vaihe, jolloin ihmisen silmät ovat usein vielä auki. Termi juontaa juurensa kreikan kielen sanoista hupnos eli uni ja agōgos eli johdattaa.

Hypnagogian aikana aivot käyttäytyvät erikoisesti. Niissä voidaan havaita sekä alfa- että theta-aaltoja, jotka normaalisti esiintyvät toisistaan erillään. Alfa-aallot liittyvät tilaan, jossa ihminen on hyvin rentoutunut mutta hereillä, ja theta-aaltoja puolestaan esiintyy REM-unen aikana.

Alfa- ja theta-aaltojen yhdistelmä luo tilan, jossa ihminen on samaan aikaan sekä unessa että tietoinen todellisuudesta. Hän voi saada erikoisia ideoita – kuten normaalisti REM-unen aikana, jolloin aivot käsittelevät muistoja, ajatuksia ja tunteita – mutta olla silti läsnä tosielämässä.

Myös otsalohkon eli suunnittelusta, päätöksenteosta ja sosiaalisesta kontrollista vastaavan aivoalueen aktiivisuus vähentyy hypnagogian aikana, joten ihmisen mieli liikkuu silloin hyvin vapaasti.

Valveunessa voi saada uusia ideoita

Sanotaan, että hypnagogia on lyhin tie omaan alitajuntaan ja intuitioon. Ihminen on valveunessa hyvin luova, koska rationaalinen mieli on jo jossain muaalla.

Keksijät ja taitelijat, kuten Thomas Edison ja Salvador Dali, ovat käyttäneet ilmiötä hyväkseen. Dalin on esimerkiksi kerrottu saaneen monien maalauksiensa ideat nimenomaan valveuniensa aikana.

Haluaisitko kokeilla, voisiko jokin omaa mieltäsi askarruttanut ongelma ratketa hypnagogian avulla? Seuraavien vinkkien avulla voit valjastaa valveunien luovan potentiaalin käyttöösi:

1) Rentouta kehosi ja mielesi ja asetu mukavaan nojatuoliin tai sohvalle lepäämään.

2) Kehitä itsellesi jonkinlainen herätys, jotta et vaivu syvään uneen ja pystyt palauttamaan mieleesi valveunessa saamasi ajatukset. Dalin käyttämä keino oli avaimen kilahdus. Ennen kuin hän asettui nojatuolille lepäämään, hän otti peukalonsa ja etusormensa väliin suuren avaimen ja asetti lattialle tuolinsa viereen metallisen lautasen. Kun uni alkoi ottaa Dalista vallan, avain putosi lautaselle ja aiheutti äänen, joka palautti hänet takaisin todellisuuteen.

3) Ajattele asiaa, josta toivot näkeväsi valveunta. Näin todennäköisyys sille, että saat asiaan liittyvän valveunen, kasvaa.

4) Rauhoita katseesi. Pidä silmäsi auki mutta älä suuntaa katsettasi tietoisesti mihinkään. Anna itsesi vaipua horrokseen.

5) Kun heräät, tee heti muistiinpanot. Hypnagogian aikana saadut ideat ja inspiraatiot usein katoavat saman tien. Pidä vieressä muistiinpanovälineet tai nauhuri, jotta et unohda ajatuksiasi.

Lähteet: Creativity Post, Huffington Post, Jyväskylän yliopistoScience LineSleep Junkies

Lue myös:

Tutustu uniesi symboleihin – Opit paljon itsestäsi

Enneunet – silta tulevaan?

Putoaminen, alastomuus ja jahdatuksi tuleminen – 10 yleisintä painajaista, ja mitä ne tarkoittavat

Kammottava unihalvaus vie hetkeksi puhe- ja liikuntakyvyn – pelottava, muttei vaarallinen

X