Itsetuntemus

Intuition kolme muotoa – tunnista ja hyödynnä sisäinen tietosi

Jokainen meistä käyttää jatkuvasti intuitiota arjessaan. Aina emme edes tiedosta sitä. Sisältämme kumpuavasta hiljaisesta tiedosta on hyötyä monissa tilanteissa. Opi tunnistamaan intuition eri muodot ja hyödynnä ne.
20.4.2018 Teksti: Piia Sainio

Intuitio on erottamaton osa ajatteluamme. Jokainen meistä käyttää tiedostaen tai tiedostamattaan jatkuvasti intuitiota. Intuitio käsittelee valtaisan määrän tietoa, josta vain murto-osa päätyy tietoiseen ajatteluun.

– On laskettu, että esimerkiksi päätöksen tekeminen talon ostamisesta veisi neljä vuotta, jos siihen vaikuttavat seikat kävisi läpi järjestelmällisesti pelkästään rationaalisella ajattelulla, sanoo intuitiosta väitöskirjansa Aalto-yliopistoon tehnyt tutkija Asta Raami.

Intuitiota on olemassa kolmea eri muotoa. Opi tunnistamaan eri intuition muodot ja hyödynnä sisäinen tietosi.

1. Vaistoihin ja evoluutioon pohjautuva intuitio

Vaistoihin ja evoluutioon pohjautuva intuitio selittää esimerkiksi sen, miksi usein osaamme toimia oikein sellaisissa henkeä uhkaavissa tilanteissa, joihin emme ole aiemmin joutuneet.

2. Asiantuntijuuteen pohjautuva intuitio

Asiantuntijuuteen pohjautuva intuitio kertyy kymmenien vuosien aikana. Sen pohjalta leipuri tietää, milloin taikina on valmista, tai lääkäri lukee potilasta.

3. Selittämätön, yliluonnolliselta vaikuttava intuitio

Selittämätön, yliluonnolliselta vaikuttava intuitio on alue, josta saamme tietoa, jota meillä ei pitäisi olla. Tähän kuuluvat esimerkiksi ennakkoaavistukset tai telepaattiset kokemukset. Intuitio ei kuitenkaan ole yliluonnollista vaan luonnollista – ihminen ei vain osaa selittää sen toimintaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *