Itsetuntemus

Itseään kannattaa sittenkin verrata muihin – Lue, miten hyödyt siitä

Toisin kuin yleensä ajatellaan, itseään kannattaa rohkeasti vertailla muihin. Hyvä verrokki on henkilö, jonka samanlaisuus tai paremmuus saa yrittämään enemmän tai ihminen, jota katsellessa alatkin näyttäytyä aivan erinomaisena. Kummassakin tapauksessa verrokki antaa sinulle voimaa.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Toisin kuin yleensä ajatellaan, itseään kannattaa rohkeasti vertailla muihin. Hyvä verrokki on henkilö, jonka samanlaisuus tai paremmuus saa yrittämään enemmän tai ihminen, jota katsellessa alatkin näyttäytyä aivan erinomaisena. Kummassakin tapauksessa verrokki antaa sinulle voimaa.

Varsinkin naisille on opetettu, että esimerkiksi omaa ulkonäköään tai osaamistaan ei pidä verrata muihin. Itsensä muihin vertaaminen kun ei ole sopivaa ja siitä seuraa vain kateutta ja pahaa mieltä.

Mutta kirjailija Rosa Meriläisen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmän mielestä asia on juurikin päinvastoin: vertailu kannattaa!

Anna mennä -kirjassaan Meriläinen ja Särmä todistavat, että vertaileminen auttaa jaksamaan. Siitä saa voimaa ja se piristää mieltä.

Tässä neljä esimerkkiä, jotka osoittavat, mitä hyötyä itsensä vertaamisesta muihin on:

Kehtaaminen

Vertailutilanne: Näen uimarannalla naisen, jolla on melkoiset vatsamakkarat, mutta hän kävelee ryhdikkäästi bikineissä. Kuinka se kehtaa – sehän on lihavampi kuin minä.

Hyötypäätelmä 1: Minäkin voin laittaa bikinit.

Hyötypäätelmä 2: Tämä kokouimapukuni on aika tosi cool. Ainakin olen tyylikkäämpi kuin hän. Selkä vain suoraksi ja vatsa sisään.

Juhliminen

Vertailutilanne: Tuli otettua firman juhlissa enemmän kuin muut, kompasteltua ja sanottua pomolle suorat sanat. Pitäisi mennä töihin ja nolottaa vietävästi.

Hyötypäätelmä 1: Ehkä olen toiminut verrokkina jollekin vähemmän töppäilleelle. Hän voi tyytyväisenä ajatella, ettei sentään ollut niin huonossa kunnossa kuin minä.

Hyötypäätelmä 2: On sitä pahemminkin töppäilty. Viime vuonna Maija vietiin juhlista ambulanssilla. Menenpä pyytämään pomolta anteeksi ja sitten hommiin.

Saamattomuus

Vertailutilanne: Olen paahtanut saman homman kimpussa, tuskin kehtaan edes myöntää kuinka kauan. Muut ovat paljon tehokkaampia kuin minä.

Hyötypäätelmä 1: Katson ympärilleni tarkemmin. Aina löytyy joku, joka on vielä saamattomampi kuin minä. Kiitän mielessäni häntä. Itse asiassa olenkin ahkera. Siitä vain hommiin!

Hyötypäätelmä 2: Teho-Tiina sai saman homman valmiiksi jo aiemmin. Hän ilahtuu, kun kysyn neuvoa häneltä. Itse asiassa näinhän tämä pitää tehdä. Hommahan on melkein valmis.

Ulkonäkö

Vertailutilanne: Olen syksyn ensimmäistä kertaa kuntosalilla ja kaikki muut näyttävät kadehdittavan kiinteiltä.

Hyötypäätelmä 1: Otan heistä mallia. Tuohon minäkin pyrin. Miten monta vatsapunnerrusta tuo lautavatsa tekeekään. Jaksaa, jaksaa.

Hyötypäätelmä 2: Menen kuntosalin jälkeen uimahalliin tai istahdan torikahvilaan ja katselen ympärilleni. Olen minä ainakin kiinteämpi kuin tuo tai tuo. Ei se ole niin justiinsa.

Lähde: Rosa Meriläisen ja Saara Särmän kirja Anna mennä (Kustantamo S&S).

Lue myös:

Testaa, oletko erityisherkkä

Nämä 5 merkkiä kertovat, että olet henkisesti vahva

Opettele eroon syyllisyydestä

Testaa onko sinulla hyvä itsetunto

X