Näe elämäsi uusin silmin – 5 vinkkiä
Itsetuntemus

Jatkuva huolehtiminen vie voimat – näe elämäsi uusin silmin ja voit paremmin

Tuntuuko, että elämäsi on tylsää tai vastoinkäymisten täyttämää puurtamista? Lue voimaantumiskouluttaja Susanna Purran 5 vinkkiä onnellisempaan elämään.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: 123rf

1. Muista, että kokemukset kasvattavat

Kaikki elämässä tapahtuvat asiat kartuttavat elämänkokemusta. Kaikki kokemukset on mahdollista nähdä rikkautena, sillä niistä on voinut oppia jotain itsestään tai muista, ymmärtää uutta, nauttia tai innostua. Näyttelijä Mae West on sanonut, että kun on valittava kahden pahan välillä, valitsen aina sen, jota en ole kokeillut. Elämä on erilaisten kokemusten summa, joten uusia kokemuksia kannattaa hankkia lisää ja vanhojen kokemusten jättämiä muistoja ja oppeja vaalia.

Lue myös: Pieni hetki, iso ilo – Poimi Kylli Kukkin ja muiden joogaohjaajien voimanlähteet!

2. Ajattele vaikeita kokemuksiasi selviytymistarinoina

On helppoa jäädä voivottelemaan, että elämässä on sattunut sitä ja tätä. Surkuttelun sijaan kannattaisi nähdä elämän vaikeat kokemukset koettelemuksina, joista on selvinnyt. Taaksepäin katsoessa voi ajatella, että ”vau, siitäkin asiasta olen selvinnyt”. Vaikeuksien yli pääseminenhän on tarkkaan katsottuna oikeastaan osoitus omasta kyvykkyydestä, vahvuudesta, rohkeudesta tai muusta positiivisesta asiasta.

Lue myös: Katri Manninen: Onni on vain yhden oivalluksen päässä

3. Lopeta yletön huolehtiminen ja murehtiminen

Jatkuva huolehtiminen ja murehtiminen karkottavat kaikista varmimmin elämänjanon, joten niiden otteesta on pyrittävä pyristelemään irti. Kuten lähes kaikki tietävät, se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Aloita siis pienistä asioista, kuten sen hyväksymisestä, että kaiken ei tarvitse aina olla täydellistä. Jos vaikka kotona on väliaikaisesti sotkuista, se ei ole maailmanloppu. Asioilla on tapana järjestyä, ja jos joku asia ei ole vielä järjestynyt, sen järjestyminen on vielä kesken.

Lue myös: Päästä irti murehtimisesta

4. Yritä nähdä asiat positiivisesti tai huumorin kautta

Voi ei, mätkyt – ja aika aloittaa kiukuttelu! Tai sitten ei, sillä voit itse päättää, miten suhtaudut asiaan. Elämä on mitä on, mutta omaa suhtautumista asioihin ei saisi määrittää se, mitä milloinkin elämässä tapahtuu. Aina on vapaus valita oma asennoituminen asiaan. Positiivisen asenteen lisäksi huumori voi auttaa myös vaikeiden asioiden käsittelemisessä.

Lue myös: Osaatko olla onnellinen? Viisi ohjetta onnellisempaan elämään

5. Tunne täysillä

Elämä ei ole ongelma, joka pitää ratkaista, vaan mysteeri, joka pitää elää. Kun tunteet tuntuvat meissä, elämänvoima virtaa täydellä teholla ja tunnemme elävämme. On tärkeää säilyttää oma herkkyys ja myös näyttää tunteensa. Kivullisten tunteiden lisäksi olisi tärkeää ilmaista ilon, innostuksen ja rakkauden tunteita. Aikuisillekin tekisi hyvää tuntea ja näyttää lapsenomaista iloa. Nykyihminen panttaa positiivisia tunteita helposti turhaan sisällään, sillä kriittistä ja hieman negatiivista asennetta pidetään usein älykkyytenä.

Testaa: Tunnelukkotesti – Tee testi ja selvitä, millaiset lukot mieltäsi ohjaavat

Ohjeet antoi voimaantumiskouluttaja, kirjailija ja lastenpsykiatri Susanna Purra.

X