Itsetuntemus

Jenni Janakka perusti Röyhkeyskoulun, koska naisten on päästävä eroon turhasta vaatimattomuudesta: ”Sano ylpeästi ja voimalla se, mikä on tärkeää”

Naisten Röyhkeyskoulussa harjoitellaan eroon itsensä vähättelystä. Idean äiti Jenni Janakka opettaa muille naisille, miten röyhkeämpää asennetta voi harjoitella.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Piia Sainio

– Mielipiteen sanominen tuntui kamalan pelottavalta, mutta edelleen minulla on siihen isoin nälkä, Jenni Janakka sanoo.

Naisten Röyhkeyskoulussa harjoitellaan eroon itsensä vähättelystä. Idean äiti Jenni Janakka opettaa muille naisille, miten röyhkeämpää asennetta voi harjoitella.

Jenni Janakkaa, 32, pelotti, vaikka hän oli pitänyt omaa blogia jo jonkin aikaa. Kivojen matkaterveisten sijaan hän oli aikeissa julkaista ensimmäisen blogipostauksen, jossa hän ottaisi kantaa. Se tuntui kaikelta muulta kuin kivalta tai helpolta.

– Jännitti uskomattoman paljon todella sanoa jotain, Jenni kertoo.

Postauksen aihe oli: ”Kierukka, rakastaja ja keltarauhashormoneja – lempimisen pirullinen aikataulu”.

– Minua pelotti, että sanon jotain väärin ja että se, mitä sanon, kuulostaa tyhmältä.

Jennin ystäväpiiriin on kuulunut aina laajan yleissivistyksen omaavia, älykkäitä ihmisiä, mutta polveilevien baarikeskustelujen aikana Jenni oli yleensä istunut hiljaa.

– Olen hidas muodostamaan mielipiteitä, minulla ei ole twitteripäätä.

Kolmenkympin lähestyessä Jennistä kuitenkin tuntui, että hän voisi olla muutakin kuin se nätti blondi, jonka rooliin hän oli turvautunut teinistä saakka. Alkoi tutustuminen sisimpään – ja mielipiteiden muodostaminen.

”Mielipiteen sanominen tuntui kamalan pelottavalta”

Jännittävän postauksen jälkeen ei tapahtunut mitään kovin karmeaa.

– Jonkin ajan päästä joku sanoi, että on lukenut tekstejäni ja että ne ovat fiksuja. Niinä hetkinä minusta tuntui siltä kuin ympärilläni kaikki olisi hidastunut kuin elokuvissa. Se oli hienoa! Ne hetket ovat kumonneet sitä suurinta pelkoa – että olisin tyhmä tai vääränlainen, Jenni kuvaa.

– Mielipiteen sanominen tuntui kamalan pelottavalta, mutta edelleen minulla on siihen isoin nälkä.

Alun jälkeen Jenni on kirjoittanut muun muassa sukupuolikiintiöiden kannattamisesta, kierukan aiheuttamista kivuista ja siitä, miksi me uskomme, ettei naiselta saisi kysyä ikää.

Hän on myös saanut töitä käsikirjoittajana Hyvistä ja huonoista uutisista ja kirjoittanut kirjan Vahvankaltainen. Parhaillaan hän työstää toista kirjaansa, joka liittyy Röyhkeyskouluun.

 

”Röyhkeys kumpuaa sisältä päin”

– Olen oppinut mutustelemaan nautinnolla, Jenni sanoo.

Hän on huomannut, että mielipiteensä saa muodostaan myös hitaasti ja nauttien, kaikesta ei tarvitse olla jotain mieltä saman tien. Lisäksi hän on pannut merkille, että naiset hyvin usein itse vähättelevät mielipiteitään ja mahdollisuuksiaan.

Turhasta vaatimattomuudesta olisi päästävä eroon, tarvittaisiin annos röyhkeyttä.

– Röyhkeys kumpuaa sisältä päin runsaasta voimasta. Se on ihan eri asia kuin vaikkapa töykeys, joka on inhottavuutta toisia kohtaan.

Syksyllä 2017 hän piti ensimmäiset Röyhkeyskoulut naisille, koska kyllästyi naisille annettuun uhrin asemaan.

– Ennakkokäsitykset ja rakenteet hidastavat naisena olemista. Halusin lähteä rikkomaan noita ahtaita rooleja. Röyhkeyskoulussa opitaan röyhkeästi kyseenalaistamaan kaavat ja siellä luodaan uutta, moninaisempaa totuutta naisista.

Lopeta turha anteeksipyytely

Turhaa vaatimattomuuttaan voi karistaa vaikkapa tarkastelemalla kielenkäyttöään.

– Meillä naisilla on hirveästi omaa olemustamme ja argumentointiamme vähättelevää kieltä, Jenni sanoo.

Kyllä! Hän, joka kysyi sinun mielipidettäsi, tietää, että se on sinun.

Kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, miten suhtautuu siihen, jos joku kysyy mielipidettäsi.

– Usein kuulee, että mielipiteen kertominen aloitetaan lausahduksella ”tämä nyt on vain minun mielipiteeni”. Kyllä! Hän, joka kysyi sinun mielipidettäsi, tietää, että se on sinun. Vähättelemällä lasket etukäteen oman mielipiteesi arvoa.

Puheen terävöittäminen kannattaa muutenkin.

– Sano ylpeästi ja voimalla se, mikä on tärkeää, ja karsi pois turha tilke, niin viestisi terävöityy. Näin pystyt kertomaan omista ajatuksistasi toisille mahdollisimman hyvin.

Äläkä pyytele anteeksi.

– Anteeksi-sanaa ei tarvitse sanoa, ellei ole tehnyt mitään väärää.
X