Itsetuntemus

Johdatus chakroihin – tunnista kehosi energiakeskukset ja hoida niitä oikein

Chakrat ovat vartalon energiakeskuksia, jotka vaikuttavat sekä kehoon että mieleen. Lue, miten pidät chakrat tasapainossa oikean ruokavalion, tuoksujen, värien ja ajatusharjoitusten avulla.
19.11.2017 Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Intialaisen lääketieteen mukaan kehossa on 7 energiakeskusta eli chakraa, jotka vaikuttavat henkiseen ja fyysiseen terveyteen. Kun chakrat toimivat, olet onnellinen ja hyvinvoiva. Tukokset chakroissa voivat aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja fyysisiä vaivoja.

Lue, miten löydät chakrat ja huollat näitä kehosi voimapisteitä. Voit aloittaa tekemällä testin, joka paljastaa, ovatko chakrasi tasapainossa.

1. Juurichakra maadoittaa mielen

Ensimmäinen chakra sijaitsee selkärangan alaosassa, peräaukon ja sukuelinten välissä. Juurichakra vetää sielua kirjaimellisesti maan pinnalle. Se liittyy turvallisuudentunteeseen, aloitekykyyn, eteenpäin pyrkimiseen ja tunteeseen olemassaolon merkityksellisyydestä.

Väri: Punainen

Ruumiinosat: Jalat, selkäranka, luut, paksusuoli ja veri

Hormonit: Vireys- ja mielihyvähormonit adrenaliini ja noradrenaliini

Epätasapainon merkit: Tuki- ja liikuntaelinsairaudet, ali- tai ylivireytyminen. Juurettomuus tai liian voimakas juurtuminen aiheuttavat turhautunutta raivoa, irrallisuuden tunnetta tai sokeaa auktoriteettiuskoa.

Näin hoidat chakraa: Itsetutkiskelu helpottaa irrallisuuden tunnetta. Hyväksy itsesi virheinesi ja mieti, mitkä asiat ovat muokanneet luonnettasi. Rutiinien kyseenalaistaminen ja rajojen rikkominen helpottavat turhautuneisuutta.

Luonnossa paljain jaloin kävely saa ihmisen tuntemaan, että hän on osa maailmankaikkeutta. Myös shamaanimusiikki rauhoittaa ja maadoittaa.

Myski, neilikka ja patsuli ovat juurruttavia tuoksuja. Juurekset, punaiset kasvikset ja marjat sekä vahvat mausteet voimauttavat kehoa. Kun olet voimaton, terästä ruokasi chilillä ja cayannepippurilla ja syö punaista lihaa tai kidneypapuja.

2. Sakraalichakra stimuloi seksuaalisuutta

Sakraalichakra sijaitsee kämmenen verran navan alapuolella. Feminiininen energiakeskus on yhteydessä seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen. Henkisellä tasolla se liittyy ihmissuhteisiin, romantiikkaan ja elämästä nauttimiseen.

Väri: Oranssi

Ruumiinosat: Lantio, sukuelimet, munuaiset, virtsarakko, kehon nesteet

Hormonit: Sukupuolihormonit estrogeeni ja testosteroni.

Epätasapainon merkit: Haluttomuus, erektiohäiriöt, seksiaddiktiot, holtittomat ihmissuhteet, tunteiden ja aistillisuuden näivettyminen.

Näin hoidat chakraa: Rentoutuminen ja aistien ruokkiminen vahvistavat chakraa. Lukkiutunutta tunne- ja seksuaalielämää voi herätellä tanssi- ja vesiliikunnalla ja kehon hemmotteluhoidoissa. Myös kuunvalo ja  afrikkalaismusiikki elvyttävät sakraalichakraa.

Suosi tuoksuissa jasmiinia, ylang ylangia ja santelipuuta. Seksuaalisuutta vahvistavia ruoka-aineita ovat hunaja, hedelmät, keltaiset ja oranssit kasvikset, kurkuma ja korianteri.

Lue myös: Miksi ei tee mieli? 8 syytä, joista naisen seksuaalinen haluttomuus voi johtua

3. Solar plexus ilmentää itsetuntoa

Kolmas chakra eli solar plexus sijaitsee pari senttiä navan yläpuolella. Tämä energiakeskus liittyy tahtoon ja itseluottamukseen, ja sitä kutsutaan sisäiseksi auringoksi. Kun solar plexus on tasapainossa, ihminen on itsevarma ja elämännälkäinen.

Väri: Keltainen

Ruumiinosat: Keskiselkä, vatsa, maksa, perna, sappirakko, suolisto, hermosto, haima

Hormoni: Verensokeria säätelevä insuliini

Epätasapainon merkit: Ruoansulatusongelmat, selkäsäryt ja verensokerin heittely. Tukkeutumat solar plexuksessa vaikuttavat myös itsetuntoon ja elämänhaluun. Ihminen voi masentua, alistua tai pompottaa muita kohottaakseen egoaan.

Näin hoidat chakraa: Tee asioita, joissa olet hyvä ja palkitse itsesi onnistumisista. Jos epäonnistut, mieti, miten virhe kehittää sinua.

Keltainen väri ja auringon ja tulen lähellä oleskelu hellivät sisäistä aurinkoa. Piristä oloasi jazzilla tai latinomusiikilla.

Bergamotin ja sitruksen tuoksu kohottavat mielialaa. Suosi energisoivia mausteita, kuten inkivääriä, kanelia, neilikkaa ja mustapippuria. Kokojyvätuotteet helpottavat vatsaongelmia. Voi ja rasvaiset pähkinät vahvistavat riutunutta kehoa.

Lue myös: 9 asiaa jotka paljastavat, onko sinulla iadosti hyvä itsetunto

4. Sydänchakra on rakkauden keskus

Keskellä rintakehää sijaitsevaa sydänchakraa kutsutaan sielun portiksi. Kun energiakeskus on tasapainossa, ihminen pystyy rakastamaan ehdoitta. Hän suhtautuu itseensä ja muihin lempeästi ja arvostavasti.

Värit: Vihreä ja vaaleanpunainen

Ruumiinosat: Sydän, kädet, käsivarret, yläselkä, rintakehä, verenkierto

Hormoni: Immunijärjestelmään vaikuttava tymosiini.

Epätasapainon merkit: Heikko vastustuskyky, sydän- ja verisuonisairaudet, mustasukkaisuus, katkeruus, kovasydämisyys.

Näin hoidat chakraa: Kohtele muita rakastavasti ja saat vastalahjaksi rakkautta. Koskettele kumppaniasi päivittäin, mutta älä painosta seksiin. Trubaduurimusiikki, auringonlaskut ja kukat aktivoivat romantiikan keskusta.

Tuoksuista ruusu, jasmiini ja bergamotti ruokkivat hellyyttä. Syö yrttejä, kasviöljyjä, pähkinöitä ja vihreitä kasviksia, sillä nämä ruoka-aineet eivät rasita sydäntä ja verisuonia.

Lue myös: Suomalaiset miehet puhuvat kosketuksen voimasta: ”Hellä kosketus on supervoimani”

5. Kurkkuchakra säätelee kommunikaatiota

Kaulassa sijaitseva kurkkuchakra liittyy kykyyn kuunnella ja puhua totta. Kun kurkkuchakra toimii, ihminen yhdistää tekonsa ja arvonsa: hän toimii, kuten saarnaa. Vahva kurkkuchakra tekee ihmisestä myös luovan ja itsenäisen.

Väri: Sininen

Ruumiinosat: Kurkku, korvat, suu, nenä, niska

Hormoni: Kilpirauhasta säätelevä tyroksiini

Epätasapainon merkit: Kurkkukipu, hengitystieinfektiot, kilpirauhassairaudet, valehtelu, kaksimielisyys, lipevyys.

Näin hoidat chakraa: Kun hyväksyt itsesi täysin, valehteluntarve vähenee. Älä miellytä muita, vaan mieti, mikä on sinulle tärkeää ja noudata arvojasi. Huilumusiikki, kuorolaulu ja veden solina suuntaavat mielen kohti totuuden tavoittelua.

Väsymys ja muistikatkokset voivat olla kilpirauhasen vajaatoiminnan merkkejä. Oireet kannattaa tutkituttaa, sillä kurkkuchakran häiriöt voivat aiheuttaa kilpirauhassairauksia.

Eukalyptys, minttu ja kamomilla avaavat tukkeutuneita hengitysteitä. Ruoka-aineista taatelin, rusinan, mustikan, kalan ja sienten uskotaan vahvistavan kurkkuchakraa.

6. Otsachakra ohjaa vaistoja

Silmien yläpuolellä otsan keskellä sijaitsee otsachakra. Se ohjaa intuitiota ja mielen voimaa. Otsachakrasta käytetään myös nimeä kolmas silmä. Intialaisen mytologian mukaan ihminen, jolla on vahva tahdonvoima, voi nähdä kohtalonsa.

Väri: Indigonsininen

Ruumiinosat: Kasvot, silmät, korvat, nenä, pikkuaivot, keskushermosto

Hormonit: Mielihyvähormoni oksitosiini, kasvuhormonit, kilpirauhaseen vaikuttavat tyrotropiini.

Epätasapainon merkit: Migreeni, hyperaktiivisuus tai passiivisuus, mielikuvituksen latistuminen, toivottomuus.

Näin hoidat chakraa: Kehon ja mielen voimia yhdistävät kamppailulajit, jooga ja meditaatio vahvistavat tahdonvoimaa. Intuitiota voi stimuloida klassisella musiikilla ja luontoretkillä. Myös uskonnolliset tai henkiset tekstit ja rituaalit auttavat.

Tuoksuista ja yrteistä pelargonia, jasmiini, orvokki ja minttu ruokkivat alitajuntaa. Ruoista papujen, punajuuren ja luumujen uskotaan vahvistavan otsachakraa.

Lue myös: Voiko intuitiolla tehdä päätöksiä? Tunnista, mitä intuitiosi kertoo sinulle

7. Kruunuchkara on yhteydessä viisauteen

Kehon ylin chakra sijaitsee päälaella ja sitä kutsutaan kruunuchakraksi. Kruunuchakra liittyy viisauteen, epäitsekkyyteen ja valaistumiseen. Kruunuchakrassa ei ole yleensä tukoksia, vaan se on joko enemmän tai vähemmän kehittynyt. Elämänkokemuksista oppiminen, empatia ja sivistys kehittävät tätä keskusta.

Värit: Tummanvioletti, kulta ja valkoinen

Ruumiinosat: Kallon yläosa, isot aivot, käpylisäke

Hormonit: Uneen ja mielialaan vaikuttava melatoniini ja serotoniini

Epätasapainon merkit: Muisti- ja oppimisvaikeudet, empatiakyvyttömyys, kyynisyys, materialismi, mielenterveysongelmat, unihäiriöt.

Näin hoidat cahkraa: Auttaminen kehittää empaattisuutta. Tapaa avoimin mielin erilaisia ihmisiä ja kuuntele heitä. Voit kehittää kruunuchakraa myös meditoinnilla, taiteella, psykologisella ja filosofisella kirjallisuudella.

Vältä kofeiinia, päihteitä ja tupakkaa. Nuku 8 tuntia yössä ja ulkoile. Pidä elektroniikkapaastoja, sulje äänilähteet ja kuuntele hiljaisuutta.

Laventelin ja lootuksen tuoksu auttavat rauhoittumaan ja syventymään. Tummansiniset kasvit, kuten munakoiso, punakaali ja tummat viinirypäleet vahvistavat kruunucahkraa.

Lähteet: Chakras Info, Crystal Wind, Energiakeskus Indigo, Mind Body Green

Kommentit (1)

Otsachakra on itseasiassa kolmessa paikassa pään sisällä, otsasta sisäänpäin. ;3
00

Otsachakra on itseasiassa kolmessa paikassa pään sisällä, otsasta sisäänpäin. ;3
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi