Itsetuntemus

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

Koronavirus jyllää Euroopassa ja tartuntaluvut nousevat Suomessakin. Koronavirus huolestuttaa – mutta mitä tehdä, jos huoli valtaa mielen ja elämän kokonaan?

Teksti:
Pauliina Rasi
Kuvat:
Istock

Tauoton koronauutisten seuraaminen voi olla monelle stressin lähde.

Koronavirus jyllää Euroopassa ja tartuntaluvut nousevat Suomessakin. Koronavirus huolestuttaa – mutta mitä tehdä, jos huoli valtaa mielen ja elämän kokonaan?

Koronavirus huolestuttaa monia ja valtaa tällä hetkellä helposti esimerkiksi sosiaalisen median koko feedin.

13. maaliskuuta mennessä Suomessa on vahvistettu 155 koronavirustartuntaa, ja luvut todennäköisesti nousevat lähipäivinä ja -viikkoina vauhdilla.

Moni on saattanut ohittaa pandemian tähän saakka olankohautuksella, mutta päivä päivältä siitä tulee vaikeampaa.

– Yritämme monesti ylläpitää haavoittumattomuuden illuusiota: ajatusta siitä, että pahat asiat tapahtuvat muualla, eivätkä kosketa meitä. Nyt kuitenkin tulee jatkuvasti uusia havahduttavia uutisia ja rajoituksia, jotka tuovat uhkan taudista ihan jokaisen arkeen. Se voi olla henkisesti kuormittavaa, kertoo Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Ennakoimaton rasittaa mieltä ja kehoa

Koronavirus huolestuttaa ja kuormittaa mieltämme erityisesti siksi, että se on tuntematon uhka ja siksi ennakoimaton. Yleensä elämässä pyrimme kontrolloimaan ja ennakoimaan asioita mahdollisimman paljon, mutta nyt kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Pitkään jatkuva fysiologinen hälytystila kuormittaa sekä mieltä että kehoa. Siksi on erityisen tärkeää, että pystyy rauhoittamaan itsensä välillä, Turunen selittää.

Koronavirus huolestuttaa ja kuormittaa mieltä muun muassa siksi, että se on tuntematon uhka.
Koronavirus huolestuttaa ja kuormittaa mieltä muun muassa siksi, että se on tuntematon uhka. Tuttujen asioiden, kuten kävelylenkkien, tekeminen rauhoittaa silloin.

Hän suosittelee kokeilemaan erilaisia rauhoittumiskeinoja ja muistelemaan, mikä on ennen auttanut tyynnyttämään mieltä ahdistavissa ja pelottavissa tilanteissa.

– Yksi tekee hengitysharjoituksia, toinen haluaa rauhalliselle metsäkävelylle. Myös tuttujen telkkarisarjojen katsominen voi antaa sopivan rauhoittumistauon, Turunen antaa esimerkkejä.

Lue myös: Näkökulma: Koronavirus pakottaa sukupolveni uhrautumaan ensimmäistä kertaa yhteisen hyvän eteen

Jos koronavirus huolestuttaa, ota käyttöön some-paasto

Tauoton koronauutisten seuraaminen sen sijaan voi olla monelle ennemmin stressin kuin rauhoittumisen lähde. Toki uutiset ovat tärkeitä esimerkiksi toimintaohjeiden saamiseksi, mutta jos ruudun tuijottamisesta tulee pakonomaista, voi olla aika panna uutissivustot ja some hetkeksi tauolle.

Turunen kertoo, että pandemian kaltainen kriisi nostaa meissä usein tarpeen olla lähellä meille tärkeitä ihmisiä. Esimerkiksi kaipuu muualla asuvien perheenjäsenten luo voi olla kova ja jos heitä ei tartuntariskin vuoksi pääse tapaamaan, se voi ahdistaa hyvinkin voimakkaasti.

– Läheisiin voi onneksi pitää silloin yhteyttä esimerkiksi puhelimella tai videopuheluin. Kun ei pysty vaikuttamaan kaikkeen, kannattaa pyrkiä vaikuttamaan siihen, mihin voi. Tämä tilanne menee kyllä ohi, muistuttaa Turunen.

Lue Tekniikan Maailman korona-teemalehdestä uusimmat artikkelit koronaviruksesta!

Lue myös: 

Huolestuttaako koronavirus? Jos olet lähdössä matkalle, ota huomioon nämä asiat

Kotivara tuo turvaa, kun arki järkkyy – ainakin nämä ruoat ja tavarat pitäisi löytyä kotoa

X