Itsetuntemus

Joudutko huomaamattasi valtataisteluihin? Näistä merkeistä sen tiedät

Ihmiset käyvät arkisia valtataisteluja usein aivan huomaamattaan. Jatkuva sapelien kalistelu voi kuitenkin tehdä sosiaalisista tilanteista raskaita ja saada ihmissuhteet rakoilemaan.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Istock

Valtataistelussa toisella on tarve saada lisää toimintavapautta tai uusia mahdollisuuksia, jolloin toinen joutuu sopeutumaan.

Ihmiset käyvät arkisia valtataisteluja usein aivan huomaamattaan. Jatkuva sapelien kalistelu voi kuitenkin tehdä sosiaalisista tilanteista raskaita ja saada ihmissuhteet rakoilemaan.

Onko elämäsi yhtä valtataistelun tuoksinaa? Ennen kuin tuumaat, ettei tietenkään, mieti hetki. Useimmiten valtataistelu on nimittäin ihan arkinen – esimerkiksi työpaikalla tai parisuhteessa ilmenevä – tilanne.

Psykologi Ari-Pekka Skarpin mukaan on tavallista, ettei ihminen tällaisen mittelön keskellä edes tajua käyvänsä valtataistelua.

Hän listaa 5 merkkiä, joista tiedät olevasi mukana valtataistelussa:

Merkki 1: sinusta tuntuu, että sinua rajoitetaan

Jos sinulle tulee sosiaalisessa tilanteessa tunne, että sinua rajoitetaan eikä sinulla ei ole vapautta tehdä valintoja, olet luultavasti joutunut valtataisteluun. Tyypillinen tilanne on sellainen, että haluaisit kehittää jotakin elämäsi osa-aluetta, mutta kumppanisi tarpeet asettuvat vastahankaan.

Merkki 2: ajattelet keskustelukumppanistasi negatiivisesti

Valtataistelusta on kyse myös, kun keskustelukumppanisi alkaa näyttäytyä silmissäsi negatiivisessa valossa; näet hänet ihmisenä, joka jotenkin estää tai rajoittaa sinua tai on tielläsi.

Merkki 3: huomaat ärtyväsi tai turhautuvasi

Jos sosiaalinen tilanne herättää sinussa turhautumisen tai ärtymyksen tunteita tai pelkoa tai vihaa, kannattaa miettiä, onko kyse valtataistelusta.

Merkki 4: kehosi reagoi hyökkäävästi tilanteeseen

Valtataistelu aiheuttaa reaktioita myös kehossa: voit tuntea olosi kiihtyneeksi ja kasvojesi kuumottavan. Myös asentosi voi muuttua hyökkääväksi: voit esimerkiksi ottaa etunojaa ja tiukan ilmeen kasvoillesi.

Merkki 5: keskustelukumppanin keho reagoi hyökkäävästi tai puolustautuvasti

Emme voi nähdä, mitä toinen ihminen ajattelee tai tuntee mutta voimme usein nähdä hänen kehollisen reaktionsa. Jos itse olet se, jonka toinen kokee rajoittavan tai estävän itseään, hänen kehonkielensä voi muuttua hyökkääväksi tai puolustautuvaksi.

Näin lopetat valtataistelun

Aina valtataistelua ei voi tai edes kannata välttää, mutta jatkuva sapelien kalistelu voi tehdä sosiaalisista tilanteista raskaita ja saada ihmissuhteet rakoilemaan. Siksi kannattaa opetella panemaan stoppi valtataistelulle.

– Jos huomaat olevasi usein valtataistelussa, sinun kannattaisi miettiä, mistä nämä tilanteet syntyvät, psykologi Ari-Pekka Skarp sanoo.

– Jos esimerkiksi näet muut jatkuvasti rajoitteina, voisi olla hyödyksi miettiä, mistä se kertoo. Miksi sinulla on jatkuva tarve laajentaa toimintamahdollisuuksiasi ja miksi muut tuntuvat rajoittavan niitä?

Kun huomaat kesken sosiaalisen tilanteen olevasi valtataistelussa, olet jo havainnoinnissasi pitkällä. Silloin Ari-Pekka Skarp kehottaa katsomaan tilannetta lintuperspektiivistä.

– Kun olet saanut etäisyyttä tunteisiisi, mieti asiaa myös toisen näkökulmasta. Voisitteko löytää ongelmaan sellaisen ratkaisun, jossa kumpikin voisi yhtä aikaa saada edes jossakin määrin sitä, mitä haluaa?

X