Itsetuntemus

Julkkikset jakavat somessa koskettavia tarinoita: ”Tämän haluaisin sanoa nuorelle itselleni”

Maaret Kallion somehaaste on saanut suomalaiset palaamaan nuoruutensa tunnelmiin ja pohtimaan, mitä haluaisivat sanoa nuorelle itselleen. Lue Karita Tykän, Kari Kanalan, Susanna Laineen ja muiden julkkisten koskettavat kirjoitukset.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Maaret Kallion somehaaste on saanut suomalaiset palaamaan nuoruutensa tunnelmiin ja pohtimaan, mitä haluaisivat sanoa nuorelle itselleen. Lue Karita Tykän, Kari Kanalan, Susanna Laineen ja muiden julkkisten koskettavat kirjoitukset.

Psykoterapeutti ja kirjailija Maaret Kallio aloitti eilen Facebookissa haasteen, jossa hän pyytää aikuisia jakamaan sosiaalisessa mediassa nuoruuskuvansa ja kertomaan sen yhteydessä, mitä olisi halunnut kuvan ottamisen aikaan tietää. Ideana on jakaa rohkaisevia ajatuksia, joita haluaisimme kertoa tämän päivän nuorille.

Maaret on kirjoittanut aiheesta myös blogiinsa. Tekstissä hän käsittelee muun muassa koulunkäynnin hankaluutta ja ystävien merkitystä.

”Nyt koulujen päättyessä huomion valokeilaan nousevat jälleen erityisesti lapset ja nuoret. Vielä erityisemmin näkyvät kaikki ne hienot nuoret, jotka pokkaavat stipendejä, laudatureita ja hymypatsaita. Mutta paljon muutakin kuuluu nuoruuteen”, Maaret kirjoittaa Facebookissa.

Hashtagilla #olisinpatiennyt löytyykin jo lähemmäs parituhatta postausta Instagramista ja Twitteristä. Myös monet julkkikset ovat lähteneet mukaan haasteeseen julkaisemalla nuoruuskuviaan, koskettavia tarinoita nuoresta itsestään ja viestejä tämän päivän nuorille.

Postauksissa luvataan, että vielä oma paikka maailmassa löytyy ja asiat järjestyvät.

Elämä ei ole suorittamista varten

Muun muassa entinen missi ja nykyinen life coach ja bloggaaja Karita Tykkä on jakanut Instagramissa kuvan itsestään viisitoistavuotiaana, kuvasta päätellen vasta ripille pääseenä.

”#olisinpatiennyt viisitoistavuotiaana, ettei herkkyys ole heikkous, että riitän kaikista puutteistani huolimatta ja että voin luottaa elämään ja siihen, että kaikki tapahtuu syystä ja oikeaan aikaan. Olisinpa ymmärtänyt, että elämä on elämää, ei suorittamista varten. Olisinpa tiennyt, että kyyneleet puhdistavat ja luopuminen on hyvästä antaen tilaa uudelle”, Karita kirjoittaa päivityksessään.

Elämää ei voi suunnitella

Juontaja Tuija Pehkonen julkaisi kuvan itsestään 19-vuotiaana, tuoreena ylioppilaana. Tuija kertoo, että hänellä oli tuolloin elämälleen tarkat suunnitelmat.

– Olisinpa tuolloin tiennyt, että sunnittelu ei kannata, kun elämä yllättää jatkuvasti. Olisinpa tiennyt, että asiat eivät mene lainkaan niinkuin olin kuvitellut. Olisinpa uskaltanut luottaa, että asiat järjestyvät kuitenkin aina, Tuija kirjoittaa.

Tässä kuvassa mä taidan olla 19. Juuri ylioppilaaksi kirjoittanut, valmiina maailmaan, into piukeana niinkuin nytkin. Ruskeat piilarit silmillä. 👁👁 Mulla oli tiukat suunnitelmat elämästä ja pää täynnä selviä säveliä. Tuolloin mun haaveena oli päästä yliopistoon opiskelemaan ja lukea itselleni kunnon duuni. Halusin viestintäjohtajaksi tai johonkin muuhun järkevään ammattiin. Kolmekymppisenä mulla piti olla perhe, punainen tupa ja perunamaa. Yliopistoon mä meninkin, mutta muuten suunnitelmat ovat heittäneet häräpyllyä. Lähin perunapeltokin on aika kaukana. Olisinpa tuolloin tiennyt, että sunnittelu ei kannata, kun elämä yllättää jatkuvasti. Olisinpa tiennyt, että asiat eivät mene lainkaan niinkuin olin kuvitellut. Olisinpa uskaltanut luottaa, että asiat järjestyvät kuitenkin aina. Ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella, kuten eilen kuulin sanottavan. ❤️ Enkä mä niitä piilareitakaan olisi tarvinnut… #olisinpatiennyt #tb

A post shared by Tuija Pehkonen (@tuijapehkonen) on

Epävarmuus kuuluu nuoruuteen

Juontaja Susanna Laine kirjoittaa nuoruuskuvansa yhteydessä, että vaikka tuntuisi ettei kuulu minnekään, vielä löytyy oma paikka maailmassa ja ne ihmiset, jotka ymmärtävät.

”Olisinpa tiennyt että pelko ja epävarmuus kuuluvat nuoruuteen ja vielä aikuisuuteenkin”, Susanna kirjoittaa Instagramissa.

”Vielä ehdit kasvaa naiseksi ja tehdä kaikkia nuoruuden kokeiluja vaikka sitten myöhemmällä iällä. Ei ole kiire aikuistua. Ei tarvi hävetä itseään missään, kaikki oudot hiipparit on just parhaita!”

Aina ei tarvitse olle muille mieliksi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu pappi Kari Kanala kirjoittaa nuoruuskuvansa yhteydessä Twitterissä, että kotioloja ei tarvitse hävetä eikä sitä, jos ei ole ylimääräistä rahaa.

”Että voi ihan rauhassa aikuistua. Että ei tarvi hävetä kotioloja. Että joku päivä olen vanhemmistani ylpeä. Että on ok, jos ei ole ylimääräistä rahaa. Että ei ole kiire saada tyttöystävää. Että aina ei tarvi olla muille mieliksi ja hukata kiltteydessä itsensä.”

Ole aina oma itsesi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta niin ikään tutuksi tullut Viola Nygren jakaa blogissaan kirjeen ”pienelle minälle”. Hän tuo esiin, että aina kannattaa olla oma itsensä, vaikka se olisi vaikeaa.

Viola kirjoittaa, ettei kenenkään ulkopuolisen kommentit voi määritellä häntä, ja että kaikki muutkin pelkäävät nuorena, etteivät kelpaa. Vaikeinta aikaa hänelle oli ylioppilaskirjoitusten kevät.

”Jostain syystä et tuolloin kertonut tuosta vaikeasta elämänvaiheestasi kavereillesi – tai kellekään. Tiedän, miten vaikeaa on rikkoa iloisen tytön imago, mutta usko pois: se kannattaa. Soita siis kaverille ja sano ettet jaksa. Voin vannoa, ettei kaverisi ajattele sinun olevan heikko – päinvastoin. Tunteiden kohtaaminen on vahvuutta, jolla on ihmeellisiä ja parantavia voimia.”

Ikäviäkin hetkiä tarvitaan

Kirjailija Tommi Kinnunen kirjoittaa Twitterissä jakamansa nuoruuskuvan yhteydessä, että vaikeitakin hetkiä tarvitaan.

”#olisinpatiennyt että kaikkia ikäviäkin hetkiä tarvittiin siihen että kasvoin minuksi. Vaikka ne silloin olivat raskaita, muokkasivat ne sellaiseksi että tiedän paremmin, mihin pystyn, mitä en hyväksy ja minkä voin antaa olla.”

Sinä olet arvokas

Myös Annan bloggaaja Elina Hovinen kertoo Endorfiinikoukussa-blogissaan nuoruuden vaikeasta olosta.

”Itku tuli heti, kun lähdin ajatusleikkiin. Voi minua, pientä ahdistunutta ja vihaista tyttöä”, Elina kirjoittaa.

Elina kertoo, että huono koulumenestys vaikutti hänen itsetuntoonsa pitkään. Hänellä oli ulkopuolinen olo ja hän piti itseään tyhmänä ja arvottomana.

”Olisinpa tiennyt, että olet hyvä tuollaisena. Olisinpa osannut vastaanottaa kaiken sen rakkauden ja ymmärryksen. Olisinpa tiennyt, ettei tarvitse olla niin vihainen. Olisinpa tiennyt, että koulumenestys ei ole mikään ihmisyyden mittari. Olisinpa tiennyt, että herkkyyttä ei tarvitse kätkeä. Olisinpa tiennyt, että minä olen arvokas”, Elina kirjoittaa blogissaan.

Mitä sinä haluaisit sanoa nuorelle itsellesi?

X