Itsetuntemus

Karista tyytymättömyys – 5 vinkkiä onnellisempaan elämään

Mitä tehdä, kun selittämätön tyytymättömyyden tunne kalvaa? Et tarkalleen tiedä, mihin olet tyytymätön, mutta pohdit, haluatko viettää elämäsi sen kaltaisena kuin se nyt on ja tekemällä niitä asioita, joita nyt teet. Pitäisikö tavoitella jotain aivan muuta? Olisiko elämäsi kurssin vaihtaminen mahdollista?

Teksti:
Anne
Kuvat:
Istock

Mitä tehdä, kun selittämätön tyytymättömyyden tunne kalvaa? Et tarkalleen tiedä, mihin olet tyytymätön, mutta pohdit, haluatko viettää elämäsi sen kaltaisena kuin se nyt on ja tekemällä niitä asioita, joita nyt teet. Pitäisikö tavoitella jotain aivan muuta? Olisiko elämäsi kurssin vaihtaminen mahdollista?

Suurin osa meistä on toisinaan tyytymätön johonkin tai joihinkin asioihin elämässään. Työ saattaa tympiä, parisuhde tökkiä ja muut tavoitteet saattavat tuntua mahdottomilta. Arki puuduttaa, eikä ilon aiheita tunnu olevan riittävästi.

Ajoittainen kyllästyminen on normaalia ja menee ohi. Mutta entäpä kun suuri tyytymättömyyden tunne hiljalleen valtaa alaa ja alkaa vaivata päivittäisellä tasolla? Kun mieleen hiipii vaarallisen usein, että eläisi mieluummin toista elämää. Että vaihtaisi mielellään suuntaa ja lähtisi kohti ihan uusia teitä.

Listasimme viisi vinkkiä, joiden avulla karistat tyytymättömyyden.

1. Kartoita arkesi

Tee perusteellinen inventaario elämällesi. Kartoita ja kirjaa asiat, jotka tuottavat sinulle mielihyvää ja jotka koet arvokkaiksi. Kirjaa kaikki vähäpätöisiltäkin tuntuvista arkiseikoista aina harvinaisempiin, merkittäviin tapahtumiin ja asioihin.

Ehkä yllätyt, kuinka paljon myönteisiä asioista elämässäsi on.

Listaa toisaalta myös asiat, jotka turhauttavat, kyllästyttävät ja rasittavat. Älä välitä, vaikka tuntisit itsesi hetken aikaa varsin negatiiviseksi – tarkoitushan on selvittää tympääntymisen kohde ja tehdä asioille jotain!

Jaa turhauttavat asiat pienempiin ryhmiin esimerkiksi siten, että niputat yhteen asiat, jotka ärsyttävät mutta jotka koet voivasi muuttaa.

Kokoa yhteen nippuun asiat, joiden koet olevan pielessä ja joille et keksi käytännön ratkaisua.

2. Järjestä ja kehitä

Mieti, mitkä asiat todella haluat säilyttää elämässäsi: voimaan antavat, ilahduttavat, piristävät ja rentouttavat asiat. On turha roikuttaa mukana sellaisia askareita, harrastuksia ja puuhia, joita tätisi tai puolisosi pitää tärkeinä.

On luonnollisesti asioita, jotka voivat tuntua raskailta mutta jotka täytyy hoitaa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lapsiin, työhön, kotiin tai johonkin muuhun sitoumukseen liittyvät velvollisuudet. Pohdi kuitenkin, miten voisit kehittää asioita, jotta nauttisit tilanteesta enemmän. Pienikin muutos saattaa piristää.

3. Kirkasta tavoitteesi

Kuvittele, missä tilanteessa haluaisit olla. Haaveile vapaasti, äläkä kuuntele tekosyitä, joita todennäköisesti keksit samaa tahtia kuin tavoitteitasi. Pohdi vain, millaista elämää haluaisit elää. Huomioi, miten hyvä olo positiivisesta kuvasta syntyy.

Ryhdy sitten miettimään, miten voit toteuttaa asioita. Pura elämäsi mahdollisimman pieniin osiin ja mieti, mitä voit päivittäisellä tasolla tehdä asioiden hyväksi.

Esimerkiksi: jos tavoitteesi on olla fyysisesti paremmassa kunnossa, on sinun päivittäisellä tasolla varattava riittävästi aikaa tavoitteesi täyttämiseen. Se voi tarkoittaa jostain muusta luopumista. Mieti, kumpi on tärkeämpää, vanha tapa vai tavoitteesi.

Lähde tavoittelemaan tavoitteita, joiden toteuttamatta jättäminen jatkaa tyytymättömyyden tunnettasi. Laadi suunnitelma, tee itsellesi lupaus, kirjoita muistutuslappu jääkaapin oveen – keksi keinoja, joilla tuot tavoitteesi mukaan arkeen. Muistat paitsi toimia tavoitteesi eteen myös haaveilla sen toteutumisesta.

4. Ole valmis luopumaan

Jonkin uuden saavuttaminen edellyttää – ei aina mutta useimmiten – myös jostain vanhasta luopumista. Tämä on yleensä väistämätöntä, sillä esimerkiksi aika, raha ja energiasi eivät riitä ihan kaikkeen maailmassa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa uuden ammatin opiskeleminen. Ainoa asia, joka tuntuu estävän sinua ryhtymästä opiskelemaan, on raha.

Punnitse kumpi on vähemmän tyydyttävä tilanne: se, että olet jonkin aikaa elämästäsi säästöbudjetilla opiskelun vuoksi vai se, että voit elää näennäisen vaurauden ympäröimänä – tyytymättömänä.

Saatat joutua siivoamaan tavoitteiden tieltä vanhoja tapojasi. Aikaa ei vuorokauteen tule lisää, joten sinun on valittava tavoitteesi kannalta tärkeimmät puuhat.

Jos haaveesi on todellinen ja vaatii toteuttamista, pystyt luopumaan joistain asioista saadaksesi tavoitteesi toteen. Harvoin tarvitsee luopua kaikesta vanhasta; asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen ja tietyistä asioista luopuminen riittää usein.

5. Ota apulainen

Ellet tunnu löytävän tietä tyytymättömyytesi sydämeen yksin, pyydä apua. Sparrauskumppanina voi toimia ystävä, perheenjäsen, kollega, elämäntaidonvalmentaja taikka terapeutti.

Tärkeintä on, että löydät syyn tai syitä tyytymättömyyteesi. Sen jälkeen voit ryhtyä toimiin muuttaaksesi elämäsi suuntaa. Muutos voi tarpeen mukaan olla vähäinen korjausliike tai merkittävä suunnanvaihdos.

X