Ihmiset ja suhteet

Kärsitkö mustasukkaisuudesta? Kolme myrkyllistä asiaa, jotka mustasukkaisuus tuo elämääsi + keino, jolla pääset siitä eroon

Mustasukkaisuus on myrkkyä parisuhteelle, mutta haitallista myös sinulle itsellesi. Lue, mistä mustasukkaisuus oikeasti kumpuaa ja miten estät sen tuhoamasta omaa elämääsi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Voimakas mustasukkaisuus voi tuhota itsetunnon ja vaikuttaa persoonaan, siksi siitä kannattaa opetella eroon.

Mustasukkaisuus on myrkkyä parisuhteelle, mutta haitallista myös sinulle itsellesi. Lue, mistä mustasukkaisuus oikeasti kumpuaa ja miten estät sen tuhoamasta omaa elämääsi.

Voimakas mustasukkaisuus on nopea parisuhteen rikkoja. Se tukahduttaa rakkauden, vaurioittaa luottamusta ja kylvää kumppaneiden välille eripuraa ja epäluuloa.

Sen lisäksi, että mustasukkaisuus on myrkkyä parisuhteelle, on se haitallista myös mustasukkaisuutta tuntevalle itselleen. Tunteen syyt kun useimmiten ovat syvällä mustasukkaisen ihmisen mielessä, eikä niillä ole mitään tekemistä kumppanin todellisen käytöksen kanssa.

Voimakas mustasukkaisuus voi tuhota itsetunnon ja vaikuttaa persoonaan, siksi siitä kannattaa opetella eroon – katsomalla peiliin.

1. Mustasukkaisuus saa sinut epävarmaksi

Kuvittele tilanne, jossa olet kumppanisi kanssa juhlissa ja yhtäkkiä olet aivan varma, että hän katsoo jotain toista ihmistä ”sillä silmällä”. Suutut ja tunnet itsesi epävarmaksi ja nöyryytetyksi. Alat vaistomaisesti miettiä, mitä tässä toisessa ihmisessä on enemmän tai paremmin kuin sinussa. Miksi puolisosi on yhtäkkiä viehättynyt hänestä?

Kun sama tunne toistuu useamman kerran, alat vaistomaisesti epäillä omaa viehätysvoimaasi. Huono itsetuntosi kuiskuttelee korvaasi ja yrittää vakuuttaa sinut siitä, että kohta kumppanisi nostaa kytkintä ja lähtee tämän paremman ja kauniimman matkaan. Lopulta alat uskoa omaan huonommuuteesi ja se alkaa näkyä sekä olemuksessasi että ajatuksissasi.

Kun kyseenalaistat toistuvasti suhdettanne kumppanisi kuullen, myös hän alkaa miettiä, mikä teissä on vialla. Ehkä te ette olekaan tarkoitettuja toisillenne? Ja näin ikävät kuvitelmat toteuttavat itse itseänsä.

2. Mustasukkaisuus saa elimistösi hälytystilaan

Mustasukkaisuudessa on kyse menettämisen pelosta. Rakastuneina haluamme suojella suhdetta ulkopuolisilta uhilta, ja siksi tunnemme mustasukkaisuutta.

Haluamme pitää rakastamamme ihmisen itsellämme. Kuvittelemme, että näyttämällä mustasukkaisuutemme kumppanille, pystymme estämään häntä kiinnostumasta muista ihmisistä sekä puolustamaan ja varjelemaan suhdetta. Ajattelemme, että mustasukkaisuus on myös varautumista pahimpaan, emme sitten ainakaan ylläty, jos jotain todella tapahtuu. Mutta näinhän ei tietenkään ole. Omalla tahdonvoimalla ei voi saada toista ihmistä jäämään, eikä sydänsuruihin voi varautua etukäteen.

Ahdistuneen ihmisen elimistö on jatkuvassa hälytystilassa, jolloin se myös reagoi voimakkaasti ärsytykseen. Mustasukkainen ihminen saattaa kärsiä jopa fyysisistä oireista, kuten korkeasta verenpaineesta, päänsäryistä, unettomuudesta tai vatsakivuista.

3. Mustasukkaisuus saa sinut toistamaan vanhoja käyttäytymismalleja

Koska mustasukkaisuus on haitallisinta itsellesi, kysy mitä haluat sillä saavuttaa? Jos haluat suojella parisuhdettasi, puhu asiasta kumppanisi kanssa ja kerro hänelle, miksi tunnet olosi epävarmaksi. Et voi vaatia toista muuttamaan käytöstään, mutta ehkä saat helpotusta siitä, että voit kertoa tunteistasi – olivatpa ne sitten kuinka kummallisia tahansa.

Oletko miettinyt, mistä epävarmuutesi kumpuaa? Onko lapsuudessasi tai aikaisemmissa suhteissasi tapahtunut jotain sellaista, joka on saanut sinut epäilemään omaa viehätysvoimaasi ja toisten ihmisten luotettavuutta? Ahdistuksesi saattaa helpottua jo pelkästään sillä, että tiedostat pelkojesi kumpuavan jostain syvemmältä kuin nykyisen kumppanisi käytöksestä. Saatat tarvita ammattiapua menneisyytesi käsittelyyn, mutta se kannattaa, sillä saatat ymmärtää vasta jälkeen päin, kuinka paljon esimerkiksi hylkäyskokemukset vaikuttavat aikuisiän parisuhteisiin – näyttäytyen myös mustasukkaisuuden muodossa.

Jos koet, että mustasukkaisuus auttaa sinua valmistautumaan ”pahimpaa”, parisuhteesi vaatii syvempää tutkiskelua: onko sinun todella hyvä olla suhteessa, jossa joka hetki odotat pahimman tapahtumista?

Miten eroon mustasukkaisuudesta? Hyväksy elämän epävarmuus

Epävarmuus kuuluu suhteisiin ja elämään. On hyvä tiedostaa, että elämä on täynnä asioita, joihin et voi vaikuttaa.

Voit esimerkiksi tehdä parhaasi työpaikallasi, mutta silti esimiehesi voi irtisanoa sinut, etkä voi sille mitään. Parisuhteessakin voit vain antaa parastasi ja toivoa, että olette ikuisesti onnellisia. Jos näin ei käy, ehkä löydät onnen jostain muualta.

Päästämällä irti epärealistisista tavoitteista osoitat armollisuutta myös itseäsi kohtaan. Parisuhde ei ole suoritus, eikä sinun tarvitse pyrkiä huipulle hampaat irvessä.

Tarkista suhteellenne asettamasi odotukset: mitä oikein odotat kumppanilta ja parisuhteeltasi? Ovatko odotukset realistisia? Jos vaadit kohtuuttomia, tulet varmasti pettymään.

Läheet: Psychology Today, Huffington Post, Elite Daily

Lue myös:

Näin tunnistat liiallisen ja epäterveen mustasukkaisuuden – 5 hälytysmerkkiä

Kateus, mustasukkaisuus ja vahingonilo: 7 vinkkiä, joilla voitat vaikeat tunteet

Epäterveen omistushaluinen puoliso murentaa itsetuntoa ja minuutta – kun suhde on täynnä mustasukkaisuutta ja käskyjä

X