Itsetuntemus

Kärsitkö virheiden tekemisen pelosta? 5 keinoa selättää epäonnistumisen pelko

Epäonnistumisen pelko on inhimillistä: kuka nyt haluaisi epäonnistua? Virheiden välttely voi kuitenkin rajoittaa elämää. Listasimme 5 keinoa, joiden avulla epäonnistumisen pelon saa kukistettua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Sen sijaan, että epäonnistuminen olisi maailmanloppu, se voikin olla kasvattava kokemus.

Epäonnistumisen pelko on inhimillistä: kuka nyt haluaisi epäonnistua? Virheiden välttely voi kuitenkin rajoittaa elämää. Listasimme 5 keinoa, joiden avulla epäonnistumisen pelon saa kukistettua.

Vaaditko itseltäsi täydellisyyttä? Eikö elämässäsi ole sijaa epäonnistumisille? Ajatteletko, että virheiden tekeminen kertoisi muille, että olet epäpätevä tai epäkiinnostava ihminen? Tai pelkäätkö, että yksikin väärä päätös voisi pilata tulevaisuutesi kokonaan?

Olemme oppineet tavoittelemaan täydellisiä suorituksia ja välttämään epäonnistumisia, koska uskomme, että se on ainoa tie menestykseen.

Elämä ei kuitenkaan toimi niin, eikä kukaan voi aina onnistua kaikessa. Ihminen voi sitä paitsi tulla sabotoineeksi omaa elämäänsä, jos hän ei epäonnistumisen pelossa uskalla tarttua uusiin haasteisiin. Lisäksi täydellisyyden tavoittelu tekee elämästä raskasta ja pelottavaa, eikä elämää ole tarkoitettu pelossa elettäväksi.

Haluaisitko lopettaa uskomisen jokaiseen kauhutarinaan, jota mielesi rakentaa, ja oppia ymmärtämään, että elämässä jopa kannattaa tehdä silloin tällöin virheitä?

Listasimme viisi keinoa päästä yli virheiden tekemisen pelosta.

1. Tunne pelkosi

Mieti ensin, miksi virheiden tekeminen tuntuu sinusta niin pelottavalta. Ehkä et oikeastaan edes pelkää epäonnistumista vaan siitä seuraavia tunteita, kuten häpeää.

Häpeä on hyvin myrkyllinen tunne, sillä sen sijaan, että se saisi ihmisen katumaan tekojaan tai tuntemaan niistä syyllisyyttä, se saa ihmisen tuntemaan itsensä huonoksi ja arvottomaksi.

Keskustelu luotettavan läheisen kanssa voi auttaa ymmärtämään, että epäonnistuminen ja siihen liittyvät tunteet ovat hyvin inhimillisiä ja että sinua rakastetaan, vaikka tekisitkin virheitä.

2. Pohdi mahdollisia lopputuloksia

Monet ihmiset pelkäävät epäonnistumista siksi, että he pelkäävät tuntematonta. Kun tuntemattomaan varautuu, tilanne muuttuu hallittavammaksi.

Seuraavan kerran, kun edessäsi on tilanne tai päätös, jossa pelkäät tekeväsi virheen, mieti sen erilaisia mahdollisia seurauksia. Jos onnistut, mitä silloin mahdollisesti voisi tapahtua? Tai jos jokin menee pieleen, olisiko kokemus maailmanloppu vai voisitko oppia siitä jotain tärkeää?

Voit myös laatia varasuunnitelman siltä varalta, etteivät asiat suju toivomallasi tavalla. Kun suunnitelma B on valmiina, uskallat todennäköisemmin tehdä rohkean päätöksen.

3. Muuta ajattelutapaasi kolmen kysymyksen avulla

Sen sijaan, että epäonnistuminen olisi ahdistava ja pelottava mörkö, se voikin olla positiivinen juttu. Oman ajattelutavan kääntäminen myönteisemmäksi voi tuntua vaikealta tai teennäiseltä, mutta vähitellen voit oppia näkemään epäonnistumiset myös uusina mahdollisuuksina.

Kun epäonnistut, kysy itseltäsi kolme kysymystä:

  1. Mitä opin tästä tilanteesta?
  2. Kuinka tämä kokemus kasvatti minua?
  3. Mitkä kolme positiivista asiaa epäonnistumisesta seurasi?

Kysymykset auttavat pääsemään yli ikävistä tunteista ja ymmärtämään, että asioilla on aina kaksi puolta.

4. Laadi tavoitteesi uudestaan

On tavoitteestasi kiinni, voitko oikeastaan edes epäonnistua.

Kuvitellaan, että projektinasi on kasvimaan viljely. Sen sijaan, että tavoitteenasi olisi saada 50 kilon perunasato, parempi tavoite olisi se, että opit jotain uutta perunoiden menestyksekkäästä viljelystä.

Jälkimmäisessä tavoitteessa on hankala epäonnistua, koska jokainen voi aina oppia jotain uutta. Ja samalla, kun kehityt mestariviljelijäksi, voit silti saada 50 kilon perunasadon.

5. Hyväksy, että pelko on normaalia

Pelon tunteminen on inhimillistä ja normaalia. Se on myös merkki siitä, että oikeasti välität siitä, mitä teet. Sinun ei tarvitse työntää epäonnistumisen pelkoa pois, vaan voit sallia sen itsellesi.

Kun hyväksyt pelon tunteen ja uskallat kohdata pelottavan tilanteen, saatat samalla myös huomata, että vähitellen pelko alkaa laantua ja tilanne tuntua hallittavammalta. Ehkä sinun ei tarvitsekaan juosta karkuun?

Voit myös kokeilla harjoitusta:

Kun olet tilanteessa, jossa sinut valtaa epäonnistumisen pelko, istu alas kahden minuutin ajaksi ja keskity hengittämään syvään ja rauhallisesti. Huomaa, kuinka hengitys vähitellen vapauttaa kehosi jännityksistä.

Kun kaksi minuuttia on kulunut, pelkosi on mahdollisesi jo lieventynyt ja pystyt kohtaamaan haasteet huolettomammalla mielellä.

Lähteet: Forbes, Mindtools, Psychology Today, Wake Up Cloud

Lue myös:

10 syytä, miksi elämässä kannattaa välillä tehdä virheitä

Pettymyksiä sietämään oppinut Pipsa Hurmerinta: “Ei ole hyvä saada kaikkea haluamaansa”

Tee täydellinen moka – 5 askelta taitavaan epäonnistumiseen

X