Itsetuntemus

Kuinka kauan morkkis kestää? Asiantuntija vastaa

Morkkis on kuin moraalinen krapula. Miten siihen tulisi suhtautua ja kuinka morkkiksesta pääsee eroon? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Annamaija Konttiselta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Morkkiksesta irti pyristellessä on työstettävä omia tunteitaan.

Morkkis on kuin moraalinen krapula. Miten siihen tulisi suhtautua ja kuinka morkkiksesta pääsee eroon? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Annamaija Konttiselta.

Tuliko juhlissa hölmöiltyä? Psykoterapeutti Annamaija Konttinen muistuttaa, että morkkis voi olla hyödyllinen pysähtyminen omien tunteiden ja käyttäytymisen äärelle.

Millaisia tunteita morkkista potiessa koetaan?

– Morkkis on tunnemyrsky eli voimakas tunnetila, jossa on mukana paljon tunteita, kuten häpeää ja syyllisyyttä. Ne ovat sosiaalisia tunteita. Tunnemme häpeää ja syyllisyyttä suhteessa toisiin ihmisiin. Jos vaikka kompastuu yksin humalassa, se ei ole niin häpeällistä kuin silloin, jos sen tekee firman juhlissa muiden edessä.

Entä jos on unohtanut illan tapahtumat?

– Varmasti silloinkin tuntee häpeää ja syyllisyyttä. Lisäksi mukana voi olla myös pelkoa siitä, mitä kaikkea onkaan tehnyt, kun ei muista.

Onko olemassa ihmisiä, jotka eivät ikinä pode morkkista?

– Kyllä on. Jokaisella on omat minäihanteensa eli sisäistetyt ihanteet, joiden mukaisesti henkilö pyrkii toimimaan. Jos kykenee käyttäytymään kutakuinkin noiden ihanteiden suuntaisesti, ei ole tarvetta potea morkkista.

Toinen ääripää taas on se, että ihminen ei pode morkkista, koska persoonallisuuden piirteissä on eräänlaista ”häpeämättömyyttä”. Vaikka hän käyttäytyisi kuinka huonosti tahansa, hän ei ole siitä lainkaan pahoillaan, syyllisyydentuntoinen tai tunne lainkaan häpeää. Tällaisten ihmisten arvomaailma on usein sellainen, että se ei kannusta juurikaan oman käyttäytymisen pohtimiseen.

Onko olemassa ihmisiä, jotka potevat morkkista turhaan?

– On olemassa ihmisiä, joiden häpeän kokeminen on ylikorostunut. Häpeäalttiin persoonallisuuden kehittyminen voi liittyä varhaiseen vuorovaikutukseen äidin kanssa. Se voi olla taakka.

Kuinka kauan morkkis kestää ja miten siitä pääsee eroon?

– Sitä ei voi arvioida ajallisesti, sillä se on hyvin yksilöllistä. Omia tunteitaan täytyy työstää ja kenties olla kykenevä pyytämään anteeksi, jos on mokannut ja loukannut toista.

Miten morkkikseen liittyvistä negatiivisista tunteista pääsee eroon?

– Vaikeita, negatiiviseksi miellettäviä tunteita kohdatessa usein ensimmäinen ajatus on, että niistä täytyisi päästä eroon. Mutta vahva ja terve tunne-elämä kehittyy sitä kautta, että voi kuunnella ja käsitellä kaikkia tunteita eli myös esimerkiksi vihaa, pettymystä, häpeää ja syyllisyyttä.

Vaikeitakin tunteita voi oppia sietämään. Tunteita ei kannata yrittää vältellä, sillä siihen menee paljon energiaa. Lisäksi tunteiden vältteleminen voi aiheuttaa psyykkistä pahaa oloa ja vääriä valintoja.

Onko morkkiksessa jotain hyvää?

– Ajattelisin, että se olisi tilaisuus pysähtyä kuuntelemaan, miltä itsestä tuntuu. Se on myös mahdollisuus miettiä, onko omissa alkoholinkäyttötavoissa jotain korjattavaa. Se voi olla hyödyllinen pysähtyminen, joka auttaa korjaamaan omaa käyttäytymistä.

Lue myös:

Kärsitkö turhasta syyllisyydestä? – Tämän takia siitä kannattaa opetella eroon

Opettele ymmärtämään tunteitasi

Perhesalaisuus voi rikkoa elämän – ”Häpeä hallitsee ihmistä kuin alkoholi alkoholistia”

X