Itsetuntemus

Haluaisitko meditoida, mutta ajatukset harhailevat liikaa? Kävelymeditaatio voi olla sinulle luontevampi tapa – kokeile helppoa harjoitusta

Kävelymeditaatio voi auttaa opettelemaan keskittymistä: hetkessä olemista harjoitellaan kehon liikkeen avulla. Jos pysähtyminen kiireisen arjen keskellä tuntuu vaikealta, kokeile tätä helppoa harjoitusta!

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Kävelymeditaatio voi olla hyvä vaihtoehto sille, joka kokee paikoillaan meditoimisen vaikeaksi.

Kävelymeditaatio voi auttaa opettelemaan keskittymistä: hetkessä olemista harjoitellaan kehon liikkeen avulla. Jos pysähtyminen kiireisen arjen keskellä tuntuu vaikealta, kokeile tätä helppoa harjoitusta!

Tilanne on tuttu monille: hektisen työpäivän jälkeen suunnataan joogatunnille rentoutumaan. Loppurentoutusta hengitysharjoituksineen on odotettu koko päivä, mutta tunnilla mieli ei tahdokaan pysähtyä. Kun kauan odotettu tilanne on käsillä, ajatukset laukkaavatkin kaukana joogastudion ulkopuolella. Hengityksen sijaan loppurentoutuksen aikana mieli on keskittynyt lähinnä kirjoittamaan viikon kauppalistaa.

On normaalia, että mieli lähtee vaeltamaan kesken meditaatioharjoituksen. Silti se voi tuntua silti turhauttavalta. Kiirehdimme arjessamme paikasta toiseen ja suoritamme niin paljon asioita, että paikallaan tehty meditaatioharjoitus voi olla yksinkertaisesti liikaa.

Lue myös: Meditaatiosovellus puhelimessa auttaa tekemään harjoituksesta rutiinin – listasimme kiinnostavimmat sovellukset ja netin harjoitukset

Onneksi meditaation eli mietiskelyn ei tarvitse olla pelkästään paikallaan pötköttelyä. Meditaatiota voi harjoittaa myös liikkeessä. Jos paikallaan makoilu ei tunnu luontevalta, kannattaa kokeilla erilaisia meditointitapoja. Kävelymeditaatio on yksi vaihtoehto. Yhdistelemällä ja kokeilemalla erilaisia meditoinnin muotoja monipuolistat mielen harjoittelua ja opit tuntemaan, mikä harjoitusmuoto sopii juuri sinulle parhaiten.

Lue myös: Monet meditoivat ja hehkuttavat sen vaikutuksia – miksi? ”Mielenhallintataidot voivat tehdä meistä miellyttävämmän ihmisen ja kumppanin”

Kävelymeditaatiossa huomio kiinnitetään itsestäänselvyyksiin

Meditaation tarkoituksena on auttaa meitä elämään hetkessä. Se on kuin mielen kuntosaliharjoittelua. Meditaatio vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen edistämällä ajattelun joustavuutta, keskittymiskykyä, itsetuntemusta ja itsesäätelyä sekä auttaa purkamaan stressiä.

Meditaatiossa erilaisten tietoisuutta kehittävien harjoitusten avulla opetellaan tahdonalaisesti kohdentamaan huomio haluttuun asiaan ja ylläpitämään se siinä. Usein meditaatioharjoituksissa huomion kohteena on hengitys ja sen eri vaiheet, mutta se ei ole suinkaan ainut tapa.

Kävelymeditaatio on meditointitapa, jossa ajatukset suunnataan kävelyn tuottamaan fyysiseen kokemukseen ja sen tuottamiin tuntemuksiin. Kävelymeditaatiossa huomio kiinnitetään kävelyssä usein itsestäänselvinä pidettyihin asioihin, jalan nostamiseen, jalan siirtämiseen, jalan asettamiseen takaisin lattialle ja painon siirtämiseen toiselle jalalle.

Arjen kiireessä saatamme siirtyä autopilottitoimintaan, jossa unohdamme elää nykyhetkeä. Suoritamme huomaamattamme itsestäänselvinä pitämiämme arjen asioita. Kävelymeditaatio auttaa meitä tulemaan tietoisemmaksi sekä sisäisestä että ulkoisesta ympäristöstämme, jotka ohitamme autopilotilla toimiessamme.

Kävelymeditaation avulla tulemme tietoisemmaksi omista ajatuksistamme, tunteistamme ja toimistamme, mikä auttaa toimimaan arjessa tietoisemmin ja rakentavimmin, silloinkin, kun kohtaamme negatiivisia tunteita ja ajatuksia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikä tahansa meditointi vaikuttaa meihin eri tavalla. Joskus erilaiset tietoisuus- ja keskittymisharjoitukset voivat myös aiheuttaa itsessään tyhjyyden ja masennuksen tunteita. Erityisen herkälle ihmiselle meditointi voi aiheuttaa rankkojakin sivuoireita ja kipuja.

Kävelymeditaatio – kokeile näin

Miten enemmän harjoittelet, sitä paremmaksi tulet. Myös kävelymeditaatio vaatii aluksi harjoittelua. Ei kannata pelästyä, jos mielesi lähtee liikkeestä huolimatta vaeltamaan. Se on täysin normaalia. Älä tuomitse itseäsi, vaan totea vain, että huomiosi harhautui. Palaa takaisin harjoitukseen ja yritä uudestaan.

Aloita harjoittelemalla 10 minuuttia päivittäin vähintään viikon ajan. Etsi itsellesi sopiva rauhallinen tila. Kävelymeditaation voi tehdä sisällä tai ulkona, vaikka keskellä päivääkin. Matkan ei tarvitse olla pitkä, koska tavoite ei ole kävellä tiettyyn pisteeseen vaan tehdä kävely mahdollisimman tietoisesti jokaisella askeleella. Kädet voivat olla harjoituksessa missä tahansa, missä ne tuntuvat luonnolliselta.

Aloita harjoitus seisomalla lantionlevyisessä haara-asennossa. Suuntaa katseesi alas etuviistoon tai sulje silmät. Vie huomiosi jalkapohjiin. Huomaa, miltä jalkapohjasi tuntuvat alustaa vasten ja miten painosi jakaantuu jalkojen kesken. Keinuttele tämän jälkeen painopistettä jalkapohjiesi alla eteen, taakse ja sivulle. Tutki tietoisesti, mitä eri aistit sinulle kertovat.

Kun olet valmis, vie painoasi kevyesti vasemmalle jalalle ja nosta oikea kantapää hitaasti ylös. Koukista polvi ja vie jalka eteenpäin. Astu oikealla jalalla hitaasi rullaten lyhyt askel eteenpäin. Siirrä rauhallisesti painopiste kokonaan sille. Huomaa kaikki nämä kävelyn erilaiset vaiheet tietoisesti.

Kävele aluksi lyhyt matka. Ota noin 10–20 askelta valitsemaasi linjaa pitkin rauhallisesti yksi askel kerrallaan ja pysähdy. Hengitä rauhallisesti. Kuvittele, että kävelit juuri ensimmäistä kertaa elämässäsi. Mitä huomioita teit juuri näistä ensimmäisistä askeleistasi?

Kun edistyt harjoittelussasi, yhdistä kävelymeditaatio arkielämääsi. Valitse jokin matka, jonka kävelet tietoisesti. Voit vaihdella harjoituksen aikana erilaisia kävelynopeuksia, kunhan ne tuntuvat itsestäsi luonnollisilta ja teet valinnat tietoisesti.

Kun olet valmis, päätä harjoitus tietoisesti. Kiinnitä huomiosi siihen, että kun lopetat harjoituksen, valitset lopettaa sen.

X