Itsetuntemus

Kokeile digipaastoa tai digidieettiä – 6 tapaa vähentää älylaitteiden käyttöä

Etenkin lomalla kannattaa kokeilla vähentää älylaitteiden käyttöä – edes hetkeksi. Kokeile digipaastoa tai hieman kevyempää digidieettiä.
10.6.2018 Teksti: Maija Kajanto Kuvat: iStock

Haluaisitko lomalla tai muuten arjessa edes hetken ajan keskittyä vähemmän älylaitteisiin?

Näillä vinkeillä pääset digipaaston tai digidieetin alkuun!

1. Rajaa digivapaa alue

Moni laatii arjessa digilaitteiden käytölle nyrkkisäännöt: puhelin ei esimerkiksi kuulu ruokapöytään tai sängyn viereen. Rajaa jokin uusi alue digilaitevapaaksi ympäristöksi digipaaston ajaksi. Toimisiko vaikka se, että parvekkeelle tai mökin terassille ei mennä puhelimen tai muun digilaitteen kanssa?

Ota sen sijaan mukaan jotakin muuta – kirja, sanomalehti tai vaikka ristikko ja kynä.

2. Ota vähemmän valokuvia

Kun puhelin on käden jatke ja mukana kaikkialla, on liian helppoa vakuuttaa itselleen, että jokaisesta kukkapenkistä, lapsen kesäleikistä ja laiturilla päivettyvistä varpaista on pakko saada kuva. Ei ole. Päätä, että otat päivässä korkeintaan kolme kuvaa. Samalla ne kolme kuvaa tulee ehkä valittua niin tarkkaan, että haluat jopa säilyttää ne.

3. Älä jaa kuvia – missään

Mitä jos et jakaisikaan somessa yhtään kuvaa? Elämäsi on yhtä hyvää kuin muillakin, vaikka Facebook-feedisi tai Instagram-tilisi eivät täyttyisikään ihanan elämän mainosotoksista. Jos pidät taukoa kuvien jakamisesta esimerkiksi loman ajan, voit halutessasi koota lomakuvistasi kollaasin eri sosiaalisen median kanaviin loman jälkeen.

4. Lähde joka päivä jonnekin ilman laitteita

Laita puhelin ja tabletti laturiin ja kävele pois niiden luota. Lähde vaikka leikkipuistoon lapsen kanssa, tee pieni kävelylenkki ihan itseksesi tai käy jätskillä. Kokeile, millaista elämä on, kun ei tarvitse vilkuilla puhelinta.

5. Päätä, että et tee montaa asiaa yhtä aikaa

Arjessa multitaskaaminen on välillä suorastaan pakollista. Vapaalla aikaa on enemmän, joten eri asioita ei ole pakko tehdä yhtä aikaa. Älä siis selaa Facebookia ruokaa laittaessasi äläkä vilkuile Instagramia aurinkoa ottaessasi.

Jos kitket kukkapenkkiä, vie puhelin sisälle ja päätä, että juuri nyt sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa. Joskus on mukava vain keskittyä käsillä olevaan tehtävään.

6. Laita puhelin äänettömälle, kun tapaat kavereita – ja kerro se heille

Aloita treffit laittamalla puhelin äänettömälle. Voit myös mainita, että nyt aiot keskittyä seurustelemiseen ja kuunnella, mitä hänelle kuuluu. Asian ääneen sanominen vähentää kiusausta kaivaa älylaite näppeihin jossain vaiheessa keskustelua.