Itsetuntemus

Kärsitkö korkean paikan kammosta? Asiantuntija kertoo, miten siitä pääsee eroon

Huimaa ja ahdistaa. Korkean paikan kammo eli akrofobia on yksi tyypillisimmistä peloista. Usein kammon taustalla vaikuttaa pelko hallinnan menettämisestä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Korkean paikan kammo on tyypillinen pelko.

Huimaa ja ahdistaa. Korkean paikan kammo eli akrofobia on yksi tyypillisimmistä peloista. Usein kammon taustalla vaikuttaa pelko hallinnan menettämisestä.

Huonosta maineestaan huolimatta erilaiset pelot, kuten korkean paikan kammo eli akrofobia, ovat luonnollinen osa ihmisyyttä: niiden tarkoituksena on suojella meitä erilaisilta vaaroilta.

Psykiatrian erikoislääkäri Seppo Hietasen mukaan korkean paikan kammon taustalla on usein hallinnan menettämisen pelko. Akrofobia oireilee usein paniikin tunteena.

– Korkean paikan kammoon voi liittyä myös huimauksen ja epävarmuuden tunnetta. Tämä altistaa sille, että korkealla olemisesta tulee pelottavampi kokemus, Hietanen lisää.

Mistä korkean paikan kammo johtuu?

Pelkojen syntymekanismista on Hietasen mukaan olemassa useita teorioita. Erään teorian mukaan pelot voivat selittyä geneettisellä taipumuksella. Tästä syystä toiset pelkäävät asioita, kuten korkeita paikkoja, herkemmin kuin muut.

– Osalla pelko saattaa alkaa jo lapsena, ja jos pelolla on pitkä historia, sen kanssa tottuu elämään, Hietanen kertoo.

Aikuisiällä pelko voi puolestaan laueta elämänkokemusten myötä. Ihminen saattaa käyttäytyä varuillaan tilanteissa, jotka ovat aikaisemmin säikäyttäneet hänet.

– Jos kyseessä on myöhemmällä iällä alkanut pelko, ja se liittyy ihmisen ammattiin, silloin on oleellista koittaa saada hänet pärjäämään niiden tilanteiden kanssa paremmin, Hietanen lisää.

Korkean paikan kammoon voi hakea apua myös ammattilaiselta 

Joskus akrofobia tai muut pelot hallitsevat ihmisen elämää niin, että niiden selättämiseen tarvitaan ammattilaisen apua.

– Ihmiset hakeutuvat hoitoon pelkojen kanssa jonkun verran, mutta harvemmin pelkän korkean paikan kammon kanssa. Tyypillisesti ihmisillä on muutama muukin pelko ja korkean paikan pelko tulee esille muun ohella, Hietanen kertoo.

Mutta millaisin menetelmin akrofobia on hoidettavissa?

Kun ihminen hakeutuu pelkonsa takia ammattilaisen vastaanotolle, potilaalta voidaan tiedustella esimerkiksi, millainen hänen mielialansa on. Hietasen mukaan tällä pyritään kartoittamaan, kärsiikö potilas mahdollisesti masennuksesta, sillä osalla masennus voi pahentaa erilaisia pelkoja ja ahdistuksia.

– Joskus voi olla tarpeen hoitaa ensiksi masennus, ja sen jälkeen katsotaan, onko tarvetta varsinaisten pelkojen hoidolle.

Parantuakseen on kohdattava pelkonsa

Oli kyseessä sitten akrofobia tai joku muu pelko, on hoitomenetelmä kaikkien kohdalla samanlainen: potilasta pyritään, tavalla tai toisella, altistamaan pelottaville tilanteille vähitellen. Tyypillisesti hoidossa pyritään lisäämään altistuksen laatua sekä määrää.

Nainen seisoo parvekkeella, selkä kohti kameraa. Korkean paikan kammoa voi hoitaa altistamalla itseään pelottaville tilanteille.
Korkean paikan kammo eli akrofobia on hoidettavissa – yleinen tapa hoitaa pelkoa on altistaa itsensä pelottaville tilanteille.

– Esimerkiksi korkeiden paikkojen kohdalla se voi olla aluksi mielikuvaharjoittelua tai harjoittelun apuna käytetään audiovisuaalisia laitteita. Kun niiden kanssa sujuu paremmin, lähdetään ensin matalimmista paikoista ja pikku hiljaa mennään korkeammalle ja korkeammalle, Hietanen havainnollistaa.

Jos altistushoito psykoterapiassa ei ole riittävä, voidaan hoidon tueksi määrätä myös lääkkeitä.

Lue myös: 

Lentopelko johtuu hallinnan menettämisen pelosta – näin siitä pääsee eroon

Haittaako fobia elämääsi? Psykologi neuvoo, miten pääset eroon häiritsevästä pelkotilasta

Hammaslääkäripelosta ja suljetun paikan kammosta kärsineet kertovat, miten voittivat fobiansa

X