Itsetuntemus

Milloin viimeksi nauroit kunnolla? Lääkärin mukaan nauraminen on valtava voima, joka vaikuttaa vahvasti myös hyvinvointiimme: ”Kannattaa panostaa seuraan, jossa voi viljellä yhteistä huumoria”

Nauraminen muistuttaa vaikeinakin aikoina siitä, että elämässä on paljon hyvää. – Nauru on tärkeä yhteisöjä koossa pitävä elementti.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock

– Sitä ei ole tutkittu, ymmärtävätkö lemmikit omistajansa huumorin päälle, mutta ainakin niiden touhujen seuraamisesta voi löytää viihteellisyyttä.

Nauraminen muistuttaa vaikeinakin aikoina siitä, että elämässä on paljon hyvää. – Nauru on tärkeä yhteisöjä koossa pitävä elementti.

Kosketus vaikuttaa taianomaisesti: se rentouttaa, rauhoittaa ja yhdistää ihmisiä toisiinsa. Nyt kun monet läheiset ovat kosketuksen ulottumattomissa, kannattaa muistaa, että nauraminen on samankaltainen keino.

Lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri Sandra Manninen tutki väitöskirjaansa varten sosiaalista nauramista ja havaitsi, että nauramisella on valtava voima, joka sitoo ihmisiä toisiinsa.

– Nauraminen ylläpitää sosiaalisia suhteita. Vietämme mieluiten aikaamme niiden kanssa, joiden kanssa myös nauramme herkästi. Yhdessä nauraminen saa suhteen tuntumaan merkitykselliseltä, Manninen sanoo.

Siksi etäyhteyttä kannattaisi pitää auki, vaikka päällimmäiset kuulumiset olisikin jo vaihdettu. Yhteinen huumori tuo tunnun läheisyydestä ja vahvasta yhteydestä, vaikka toinen olisikin kaukana.

”Tiimien vetäjien kannattaisi myös etäkokouksissa ruokkia hauskuutta”

Toiset kestävät eristystä paremmin kuin toiset, silti lopulta olemme kaikki samaa lajia. Evoluutio on muokannut meistä sellaisia, että haemme tueksemme laumaa. Ja mikä muu pitäisi lauman koossa yhtä tehokkaasti kuin nauraminen? Yhteinen hauskanpito ja sitä seuraava rentoutunut olo on eräänlainen palkinto, joka saa ihmisen pysymään laumassa.

Nykypäivän laumat ovat työyhteisöjä, harrastusporukoita, koululuokkia, ystäväporukoita. Niistä osa on tauolla, osa etäyhteyden päässä. Yhdessä tulee naurettua ehkä vähemmän kuin ennen koronapandemiaa. Mannisen mukaan tästä voi seurata alavireisyyttä ja jopa mielekkyyden tunteen hälvenemistä.

Etenkin työelämässä nauraminen herkästi unohtuu, kun pyritään toimimaan tehokkaasti etänä.

Lue lisää: Hodgkinin lymfooma ei muuttanut arvoja – huumori kannatteli Aliina ja Jani Halmetta vaikeina aikoina: ”Ei sairastaminen ylevöitä”

– Nauru on tärkeä yhteisöjä koossa pitävä elementti. Kun se jää pois, ihmiset pahimmillaan etääntyvät toisistaan ja keskittyvät vain painamaan töitä. Silloin työn tekeminen voi tuntua raskaammalta ja työn laatu heikentyä, Manninen sanoo.

– Tiimien vetäjien kannattaisi myös etäkokouksissa ruokkia hauskuutta. Se vaikuttaisi sekä työn mielekkyyteen että lopputulokseen.

Nauraminen seurassa kannattaa

Alavireisyyden karkottamiseksi Manninen suosittelee vaalimaan sellaisia ihmissuhteita, joissa tuntuu luonnolliselta olla oma itsensä.

– Kannattaa panostaa seuraan, jolta oikeasti saa vastakaikua ja jossa voi viljellä yhteistä huumoria.

Myös lemmikkien seura tekee hyvää.  Nauraminen voi lisääntyä lemmikkien avulla. Mannisen mukaan lemmikkien läheisyys voi hyvinkin korvata sitä sosiaalisen hauskuuden vajetta, jonka korona-aika on meille tuonut. Teatteriesitysten ja muiden tapahtumien peruuntuminen tarkoittaa sitä, että meillä on vain vähän paikkoja, joissa voimme nauraa yhdessä muiden kanssa – kokea kuuluvamme laumaan.

– Sitä ei ole tutkittu, ymmärtävätkö lemmikit omistajansa huumorin päälle, mutta ainakin niiden touhujen seuraamisesta voi löytää viihteellisyyttä. Elämän mielekkyyden kannalta on tärkeää etsiä hyvinvoinnin hetkiä.

X