Löydä elämänilo
Mitkä asiat tuottavat sinulle eniten iloa?
Itsetuntemus

Kysy itseltäsi 6 kysymystä, joiden avulla löydät elämäsi tarkoituksen

Elämä voi tuntua tyhjältä, jos et tiedä, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä ja nautinnollisimpia. Listasimme kysymykset, jotka auttavat selvittämään, mitä todella haluat tehdä elämälläsi.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Osa meistä tuntee jo nuorena intohimonsa ja seuraa tähteään pelottomasti. Joskus sisäinen äänemme on kuitenkin hukassa, ja itsellemme tärkeiden asioiden erottaminen velvollisuuksista on vaikeaa.

Kysy itseltäsi nämä paljastavat kysymykset, kun mietit, mihin suuntaan haluat viedä elämääsi:

1. Mitkä asiat tuottavat sinulle eniten iloa?

Yritä keksiä 3−5 asiaa, jotka saavat sinut nauramaan, innostumaan, nauttimaan ja rentoutumaan. Jos tärkeiden asioiden listaaminen tuntuu vaikealta, mieti viimeistä vuotta.

Mitkä hetket ovat jääneet mieleesi positiivisessa mielessä voimakkaimmin? Liittyvätkö parhaat muistot uralla etenemiseen, lapsen nauruun, kesälomaan, urheilusuoritukseen vai ravintolailtaan ystävien kanssa?

Yritä konkretisoida ja pukea sanoiksi se, mistä nautit näissä hetkissä. Saatko iloa ja energiaa rakkaudesta, maailmaan vaikuttamisesta, rauhallisesta pohdiskelusta vai itsesi ylittämisestä?

2. Mitkä näistä asioista saavat sinut unohtamaan ajankulun?

Ensimmäinen kysymys auttaa selvittämään, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Seuraavan kysymyksen tarkoitus on löytää ne asiat, jotka tempaisevat sinut flow-tilaan.

Listaa hetket ovat niin kiinnostavia, hauskoja ja maagisia, että kadotat ajantajusi ja unohdat jopa syödä ja käydä vessassa. Yksi voi uppoutua intohimoisesti koodaamiseen, toinen käsitöihin ja kolmas inspiroivaan keskusteluun. Flow-tilassa asiat tuntuvat etenevän kuin itsestään, eikä ulkomaailma häiritse tekemistä.

Tämä kysymys auttaa selvittämään etenkin työhön liittyviä intohimoja. Mieti, tempaudutko työssäsi koskaan flow-tilaan, vai koetko taianomaisia hetkiä harrastuksissasi.

3. Mitkä ovat sinun mielestäsi suurimpia saavutuksiasi?

Tämä kysymys on monelle vaikea. Keskitymme usein enemmän siihen, mikä vaikuttaa ulkopuolisten silmissä tärkeältä kuin siihen, mitä tekojamme arvostamme itse eniten.

Yritä olla ajattelematta sitä, mitä ikäisesi ihmisen olisi yhteiskunnan normien mukaan kuulunut saavuttaa. Mieti nyt sitä, mikä sinusta tuntuu tärkeältä.

Mistä teoistasi olet ylpeä? Missä tilanteissa toimit mielestäsi oikein? Onko suurin saavutuksesi lapsen kasvattaminen, huonosta suhteesta lähteminen, uran luominen vai työpaikkakiusaamiseen puuttuminen?

Suurimpien saavutusten listaaminen auttaa ymmärtämään arvomaailmaasi. Esimerkiksi itsensä urakeskeiseksi määritellyt ihminen saattakina huomata olevansa ylpein asioista, jotka hän on tehnyt koko työyhteisön, ei vain itsensä vuoksi. Mieti myös, ovatko työpaikkasi ja lähipiirisi arvot samanlaiset kuin omasi?

4. Mitä tekisit, jos esimerkiksi raha ei olisi este?

Tämä kysymys vapauttaa sisäisen unelmoijasi. Unohda hetkeksi pankkitilisi saldo ja velvoitteesi muita ihmisiä ja koko maailmaa kohtaan.

Mitä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista? Lopettaisitko työnteon ja muuttaisit palmun alle? Ahmisitko kaikki lukematta jääneet kirjat? Omistautuisitko taiteelle tai vapaaehtoistyölle?

Vaikka realismi rajoittaa arkea aina jonkun verran, tarvitsemme hulluja haaveita. Niiden avulla ymmärrämme, mitkä asiat tuottavat meille syvää, tunneperäistä ja itsekästä nautintoa. Jokaisen pitäisi saada tätä nautintoa elämäänsä edes jossain muodossa.

Loppuelämä palmun katveessa ei ehkä onnistu, mutta haave kertoo siitä, että kaipaat rentoa vapaa-aikaa. Voisitko saada sitä enemmän edes pieninä paloina, kuten mökkiviikonlopun muodossa?

5. Millaisia ihmisiä arvostat ja ihailet?

Ihailemme usein ihmisiä, jotka tekevät sitä, mitä emme uskalla. Listaa mahdollisimman monta ihmistä, jotka ovat esikuviasi. He voivat olla julkisuuden henkilöitä, oman alasi guruja, ystäviäsi tai sukulaisiasi.

Mieti, mitkä piirteet näissä ihmisissä herättävät kunnioitusta. Uskaltavatko he taistella tuulimyllyjä vastaan? Ovatko he muuttaneet maailmaa tai toimineet suoraselkäisesti vaikeissa tilanteissa? Ovatko he loistavia lohduttajia tai hulvattomia humoristeja?

Kysymyksen idea ei ole se, että alkaisit matkia muita. Se, että ymmärrät, miksi ihailet idoleitasi, auttaa kirkastamaan arvomaailmaasi ja tavoitteitasi.

6. Mitä pelkäät kaikkein eniten?

Kysymys voi kuulostaa negatiiviselta, mutta myös se auttaa selvittämään, mikä sinulle on tärkeää. Pelkomme nimittäin kulkevat usein käsi kädessä intohimojemme kanssa. Kun osaat nimetä pelkosi, ymmärrät, mikä on se tärkeä asia, jota pelkosi uhkaa.

Pelkäätkö eniten sitä, että olet loppuelämäsi työpaikassa, jota vihaat? Pelkäätkö menettäväsi terveytesi? Ahdistutko miettiessäsi, oletko oikeassa parisuhteessa? Pelkäätkö katuvasi jälkeenpäin, jos teet vain uraa, ja läheisesi jäävät vähälle huomiolle?

Entä tämän jälkeen?

Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia sen jälkeen, kun oma intohimo on kirkastunut.

Yksi vaihtoehto on konkreettisen toimintasuunnitelman tekeminen. Jos vihaat työtäsi, ala selvittää vaihtoehtojasi. Voisitko vaihtaa työpaikkaa tai alaa? Ala selata avoimia työpaikkoja, verkostoidu ja selvitä opiskelumahdollisuuksia.

Elämäntilanne on kuitenkin joskus sellainen, että unelmien toteuttaminen täydellisesti on mahdotonta. Alan vaihtaminen voi olla liian raskasta, jos on esimerkiksi sairaan lapsen omaishoitaja tai velkataakan alla.

Unelmista ja intohimoista on silti hyötyä vaikeissakin tilanteissa. Elämä tuntuu merkityksellisemmältä, kun tiedät, kuka olet ja mitä haluat. Lisäksi haaveilu on ihanaa mielenlepoa, jonka ei ole pakko johtaa suuriin muutoksiin.

Intohimojaan voi myös soveltaa pienemmässä mittakaavassa. Vaikka et voisi lähteä opiskelemaan, voit kehittää itseäsi lukemalla, tutkimalla ja harrastamalla. Unelma saattaa täyttyä lopulta mutkien kautta ja elämän muokkaamassa muodossa.

Lähteet: LifehackMark MansonTiny Buddha

Lue myös:

Lifecoach palveluksessasi – luo itsellesi unelmiesi ura!

Karita Tykkä: ”Olin pelkkä tyhjä kuori, jonka sisällä oli tukahdutettuja tunteita”

Irti tylsistä rutiineista! Näin löydät itsestäsi aivan uusia puolia

10 syytä, miksi elämässä kannattaa tehdä välillä virheitä

Keskustele:

Mitä tekisin elämälläni? Kovin tylsältä näyttää

X