Lopeta vihapuhe omasta vartalostasi: aloita näin
Omaa kehoa kohtaan pitäisi osata olla armollinen.
Itsetuntemus

Lopeta vihapuhe omasta vartalostasi: aloita näillä konkreettisilla teoilla

Hyi, mikä läskimaha! Inhottavan luinen takamus! Omaan kehoon kohdistuva vihapuhe voi olla minkä tahansa painoisen ihmisen ongelma. Listasimme 5 keinoa, joiden avulla voit harjoitella eroon vihapuheesta sekä luoda paremman ja armollisemman suhteen vartaloosi.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Usein olemme itse itsemme pahimpia kriitikoita. Omaa vartaloa voi olla vaikea nähdä samanlaisessa lempeässä valossa kuin ystävät ja läheiset sen näkevät. Pahimmassa tapauksessa omaa kehoa alkaa nimitellä ja haukkua, mikä tietenkin ruokkii negatiivista kehonkuvaa ja huonoa oloa.

Jos mollaat jatkuvasti vartaloasi ääneen tai mielessäsi, sinun kannattaa toimia näin:

1. Kirjoita ylös solvauksesi

Ensimmäinen askel eroon itsensä solvaamisesta on ajatusten tiedostaminen. Kirjoita ylös jokainen ikävä ajatus, jonka lausut pääsi sisällä tai kenties sanot jopa ääneen itsellesi. Usein pään sisäisestä vihapuheesta on tullut tapa, jota ei enää edes osaa rekisteröidä ja jonka ilkeyttä ei enää edes tiedosta. Kirjoittaessa sinulle selkiytyy, miten vähättelevästi todella puhut itsellesi. Saat myös käsityksen, millaisissa tilanteissa alat eniten väheksyä itseäsi.

2. Erottele faktat ja omat mielipiteesi

Jos sinulla on useita negatiivisia mielipiteitä itsestäsi, näet ympärilläsi luultavasti vain sellaisia asioita, jotka tukevat näitä uskomuksiasi. Kun olet kirjoittanut ylös kehoosi kohdistuvia solvauksia, tarkastele niitä. Katso, mitkä puheistasi ovat faktoja ja mitkä omia mielipiteitäsi, jotka muut voivat nähdä aivan eri tavalla.

3. Mieti mitä paras ystäväsi ajatuksistasi sanoisi

Itselle tulisi puhua lempeästi ja kannustavasti kuin paras ystävä. Kun alat moittia kehoasi, mieti, mitä paras ystäväsi ajatuksistasi sanoisi. Päätä olla lausumatta ainakaan ääneen itsellesi mitään sellaista, mitä paras ystäväsi ei sinulle sanoisi. Jos heikolla hetkellä et itse osaa olla paras ystäväsi, ota yhteyttä johonkin sinulle läheiseen ihmiseen ja puhu asiasta hänen kanssaan yksin vartalosi moittimisen sijaan.

4. Harjoittele muutama voimalause

Mieti, mikä sinussa ja kehossasi on hyvää. Onko sinulla silkkinen tukka tai kauniit kynnet? Oletko ystävällinen tai huumorintajuinen? Kirjoita itsestäsi positiivisia lauseita. Kun huomaat, että olet aloittamassa vihapuheen itseäsi kohtaan, ala toistaa mielessäsi näitä voimalauseita.

5. Pidä sometauko

Tutkimusten mukaan sosiaalinen media lisää itsekriittisyyttä. Ei siis välttämättä ole huono idea pitää pieni sometauko, jos huomaat jatkuvasti soimaavasi kehoasi. Sama juttu on lehtien ja elokuvien kanssa: jos esimerkiksi muotilehdet tai Hollywood-elokuvat saavat sinut väheksymään kehoasi, älä katso niitä hetkeen ja tutki, miten se vaikuttaa oloosi.

Lähteet: Bustle, HuffPost, mindbodygreen, Psychology Today

X