Itsetuntemus

Löydä onni sisältäsi! Kokeile tätä yksinkertaista vinkkiä

Missä onni oikein luuraa? Käykö usein niin, että vaikka hetken aikaa olisit tyytyväinen elämääsi, onnen tunne katoaa kiireen alle? On kuitenkin täysin mahdollista tuntea itsensä onnelliseksi joka päivä. Löydä oma horisonttinäkymäsi ja löydät onnen.
25.9.2015 Teksti: Iina Alanko

Johtajuusvalmentaja ja kirjailija Isa Merikallio alkoi kymmenisen vuotta sitten pohtia sitä, miksi onni karkasi hänen ulottuviltaan. Hänellä oli takanaan 35 vuotta vauhdikasta elämää, täynnä kokemuksia, haasteita ja saavutuksia. Tyydytys ja tyytyväisyys suorituksiin ja kokemuksiin oli kuitenkin väliaikaista. Hän ei tuntenut itseään onnelliseksi.

Horisonttia katsellessaan Isa tajusi tavoittavansa onnen ja syvän rauhan tunteen. Kokemuksen kautta hän oivalsi, että onnellisuus ja onni on meissä jokaisessa jo valmiiksi olemassa, onnellisissa kokemuksissamme ja muistoissamme. Niistä pitää vain oppia ottamaan kiinni, ja ne pitää ottaa mukaan arkeen. Työkaluiksi Isa kehitti termit horisonttimaisema ja horisonttitunne.

Lue myös: Osaatko olla onnellinen? Viisi ohjetta onnellisempaan elämään

Mikä on sinun horisonttinäkymäsi?

Meillä jokaisella on kokemus hetkestä, jossa sielu ja mieli lepäävät ja aika kadottaa merkityksensä. Useimmiten kokemus liittyy luontoon ja avaruuteen, horisonttiin tuijottamiseen, lempimaisemaan – tunteeseen, että on hyvin pieni luonnon suuruuden rinnalla. Horisontti on kaunis, suuri, kaukana ja kaikille yhteinen. Maailma pyörii ilman pohtimista, ja elämä kantaa.

Horisonttinäkymään liittyy siitä syntyvä horisonttitunne, jota Isa kuvaa universaaliksi, pyyteettömäksi ja vapauttavaksi rakkaudeksi. Sitä voi kokea esimerkiksi erityisissä hetkissä lasten ja muiden läheisten kanssa, yksin saunassa tai mökin rappusilla, luonnossa, kirkossa tai kirjaa lukiessa – mutta myös yksin, oman hyvän elämänsä horisonttinäkymässä.

Näin hyödynnät horisonttitunnetta

Mieti, mikä on oma horisonttinäkymäsi tai jokin erityisen onnellinen hetki elämässäsi. Jos siitä on olemassa kuva, laita se näkyville esimerkiksi työpöydälle tai jääkaapin oveen. Kun onni on läsnä kuvissa, se on läsnä myös mielessä ja arjessa.

Kun arki ja kiire ahdistavat, pysähdy ja palaa mielikuviesi tai konkreettisten kuvien avulla horisonttinäkymääsi ja -tunteeseesi. Huomaat, että voit stressinkin keskellä tuntea syvää rauhaa ja onnea. Jos ratkaistavanasi on jokin kysymys tai ongelma, peilaa valintojasi ja päätök­siäsi horisonttitunnettasi vasten. Kysy itseltäsi, millainen päätös tekisi elämästäsi onnellisempaa.

Harjoittelemalla horisonttinäkymän ja horisonttitunteen käyttöä onnen saa elämäänsä joka päivä. Kun päätökset syntyvät harkiten ja rauhallisessa tilassa, elämästä tulee tasapainoisempaa ja tyydyttävämpää.

Et enää ajattele onnen alkavan ”sitten kun”, koska onnen saavuttaminen ei vaadi taas uutta hienoa suoritusta, tavaraa tai kokemusta. Onni löytyy meistä jokaisesta itsestämme.

Lue myös: Tavoitteena onnellinen elämä? Varo ettet sairastu vaaralliseen vahvuuteen!

Lue lisää:

Stressi haltuun mindfulnessin avulla
Testaa, oletko onnellinen

Lähteet: Isa Merikallio: Jaksaa, jaksaa (Basam Books 2015), Isa Merikallio: Vilpittömästi välinpitämätön (Basam Books 2014)

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *