Itsetuntemus

Maikki, 43, väsyi arki-iltahärdelliin työpäivien jälkeen – yksi vaatekappale toi rauhan: ”Muutos on ollut mullistava”

Heti tulee rauhoittunut olo, kertoo yöpukuun heti alkuillasta pukeutuva perheenäiti. 

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Pyjama rentouttaa – miksi ei pukisi sitä heti kotiin tullessaan? Kuvituskuva.

Heti tulee rauhoittunut olo, kertoo yöpukuun heti alkuillasta pukeutuva perheenäiti. 

Kaikki vanhemmat sen varmasti tunnistavat: härdellin, joka alkaa jossakin vaiheessa lapsiperheen iltaa.

Turkulaisen Maikin, 43, perheessä se vaihe oli jo pitkään ollut yöpuvun pukeminen.

– Pyjaman laitosta oli muodostunut ihan valtava riesa ja vaivalloinen ja työläs juttu. Muut iltavalmistelut oli jo tehty, iltasadut luettu ja sitten se alkoi se järkyttävä sählääminen yöpuvun kanssa. Siinä kohtaa niin lapsi kuin aikuiset olivat jo niin väsyneitä, ettei lapsen sinänsä hauska hulluttelu ja hassuttelu jaksanut enää naurattaa, Maikki kuvaa entisiä iltarutiinejaan 5-vuotiaan lapsensa kanssa.

Arki oli työpaineineen tarpeeksi hektistä muutenkin, joten Maikin mielestä tilanteeseen oli pakko keksiä jokin järkevä ratkaisu.

Lopulta ratkaisu löytyi lähes naurettavan helposti.

– Kyseessä oli täysin spontaani oivallus. Koska vaikein kohta illassa on aina se pyjamanlaitto, niin miksi ei käännettäisi rutiinia toisin päin eli siirrettäisi sitä vaihetta koti-illan alkuun.

Maikki alkoi siis pukea lapselleen yöpuvun heti kun hoidosta ja asioilta kotiin päästiin. Ratkaisulla oli välitön vaikutus: sekoilut nukkumaanmenon kynnyksellä jäivät saman tien pois.

Miksi ei pukea yöasua ylle itsekin yhdessä lapsen kanssa, Maikki tuumi, ja pisti tuumasta toimeen.

– Pyjamasta tulee itsellekin rauhoittunut olo, kun sen päälle pukee. Jo se rauhoittaa, kun tietää ettei edessä ole sitä väsynyttä taistelua lapsen kanssa yöpuvun laitosta, vaan illan vähät tunnit voi keskittyä täysillä perheaikaan ja yhteiseen tekemiseen.

”Tuntuu kuin kaikki pakollinen olisi tehty”

Maikin perheessä kotiin tullaan tavallisesti noin kuuden, seitsemän aikaan, harrastusiltoina myöhemminkin.

– Tämä on kiireisen arjen rutiini ja arki-iltojen rauhoittaja. Viikonloppuisin emme tätä harrasta, Maikki täsmentää ja jatkaa, ettei muutenkaan ole mitään koko päivä pyjamassa -tyyppiä.

– Joku vaihtaa kotiin tullessa työvaatteet kotivaatteisiin, me vaihdamme saman tien yöpukuun. En näe tässä sen kummempaa.

Nyt on vaan pakko tulla hehkuttamaan, Maikki aloitti viestinsä Facebookin suositussa lapsiperheryhmässä, ja hänen jakamansa vinkki ilahdutti monia. Uutta tapaa on Maikin perheessä nyt noudatettu noin kuukauden päivät, ja Maikki uskoo tavan myös jatkuvan: mitä nyt hyvää ja toimivaa rutiinia rikkomaan.

– Muutos entiseen on ollut mullistava. Kun yöpuku on päällä, tuntuu kuin melkein kaikki illan pakolliset jutut on jo tehty ja voi keskittyä rentoutumiseen ja lapsen kanssa yhdessäoloon.

Illan rauha ei rikkoudu tai ahdistus iske, vaikkei yöpukua jonakin iltana jostain syystä saisikaan heti laitettua päälle. Ei ainakaan pahasti.

– Pieni pinnankiristymisen uhka ja stressitason nousu siinä voi tulla, jos yöpuku ei olisikaan päällä ja iltaväsymys lähestyy, Maikki myöntää.

Siirtymärituaali kiireestä rauhoittumiseen

Missään nimessä yöpuvun laitosta ei kuitenkaan oteta isompaa stressiä ja paineita. Siinä vesittyisi Maikin mukaan koko asian idea: arjen helpottaminen ja iltojen rauhoittaminen.

Psykologian näkökulmasta Maikin yöpukurutiini täyttää klassisen siirtymärituaalin tunnusmerkkejä:  jokin tapa toistetaan tietyssä tilanteessa ja siihen liitetään jokin tietty asia tai tavara. Rituaaleille ominaisesti siihen liittyy pyrkimys säilyttää tai saavuttaa mielenrauha.

Siirtymärituaaleja suoritamme itse asiassa kaikki päivän mittaan. Jo pelkkä vuoteesta nousu on sitä, samoin hampaiden pesu, vaatteiden pukeminen.

Ajankohtaisena esimerkkinä siirtymärituaaleista toimii monille etätyöntekijöille tuttu siirtyminen ”työmoodiin”. Vaihdetaan työvaatteet ylle, käydään työmatkaa stimuloivalla kävelyllä, laitetaan hiukset kuosiin.

Siirtymärituaalin eli -rutiinin kautta kuljetaan tilanteesta ja roolista toiseen. Päivävaate tai yöpuku ei ole vain vaate, vaan merkki, että nyt päivän toimet ja velvollisuudet alkavat tai rauhoittuminen alkaa eikä kotoa tarvitse enää lähteä.

– Joku vaihtaa kotiin tullessa kotihousut ylle, me vaihdamme yöpuvun, Maikki vertaa.

Juttua varten on haastateltu myös lyhytterapeutti Anne Kalliota.

X