Itsetuntemus

Marttyyri tukahduttaa lähipiirinsä – tämä elokuva ja muut konkreettiset vinkit auttavat marttyyriä pääsemään taipumuksestaan

Marttyyri käyttäytyy siten, että se tekee hallaa sekä itselle että läheisille. Jos tunnistaa itsessään taipumusta uhriutumiseen, kannattaa yrittää alkaa puhua suoremmin asioista kotona ja töissä, sanoo kirjailija, sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Teksti:
Kaisa Pastila
Kuvat:
Istock

– Marttyyri tukahduttaa yhteisönsä.

Marttyyri käyttäytyy siten, että se tekee hallaa sekä itselle että läheisille. Jos tunnistaa itsessään taipumusta uhriutumiseen, kannattaa yrittää alkaa puhua suoremmin asioista kotona ja töissä, sanoo kirjailija, sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Oletko huomaamattasi marttyyri? Onko tapanasi huokailla äänekkäästi ja merkitsevästi? Jättikö joku taas likaiset sukkansa lattialle, maitopurkin pöydälle tai vessapaperitelineen täyttämättä? Tai löysitkö taas astianpesukoneen tyhjentämättömänä?

– Huokailu ja syyllistävä katse ovat marttyyreille tyypillisiä viestintäkeinoja, sanoo tietokirjailija, sosiaalipsykologi Janne Viljamaa, jonka kirja Minä ja marttyyri on juuri ilmestynyt.

Niin viattomalta kuin huokailu omissa korvissa ehkä kuulostaakin, sitä se ei todellisuudessa ole. Se saa muut tuntemaan epämääräistä syyllisyyttä. Vähitellen ilmapiiri muuttuu ilottomaksi ja painavaksi. Häärääjä tosin ei sitä itse huomaa. Hänellä on niin kova kiire, kun hän paikkaa muiden jälkiä.

– Marttyyri tukahduttaa yhteisönsä. Hän estää muiden kasvun ja kehityksen.

Marttyyriä pitää auttaa, muuten hän polttaa itsensä loppuun. Tarvitaan kunnon väliintulo esimieheltä ja tiimiltä.

Lapsista kasvaa kädettömiä reppanoita, joiden oma-aloitteisuuden ja aloitekyvyn ylihuolehtija on jo ajat sitten tappanut. Työpaikalla luovuus ja ongelmanratkaisukyky vähenevät, kun yksi tyyppi koko ajan viestittää sanattomasti, että minä teen tehokkaammin ja paremmin kuin sinä.

Marttyyri voi löytää avun excel-taulukosta

Marttyyri valittaa työtaakkaansa, mutta asia ei ole niin suoraviivainen: samaan aikaan, kun hän syyllistää, todellisuudessa hän ei haluakaan, että muut alkaisivat aktiivisemmiksi, koska hän haluaa tuntea itsensä korvaamattomaksi. Se on hänen voimanlähteensä.

Jos löytää itsestään marttyyriä, kannattaa alkaa kiinnittää huomiota omaan viestintäänsä: Kerronko lähipiirilleni suoraan, mitä toiveita minulla on? Mitä oikeasti haluan sanoa, kun lähetän vihaisia katseita tiskipöydän tai työpöytäni yli?

Myös Excel voi tulla avuksi.

– Kun pannaan mitattavassa muodossa taulukkoon, kuka tekee mitäkin, työt saadaan jakautumaan tasaisemmin.

Janne Viljamaa antaa vinkit kahteen erilaiseen marttyyritapaukseen:

Ei toisten puolesta voi elää. Kaijan pitäisi löytää uusia tapoja voimaantua elämässä.

X