Itsetuntemus

Ymmärrätkö, mitä kissasi yrittää käytöksellään sanoa sinulle? 4 erikoista mutta tyypillistä viestiä

Käyttäytyykö kissasi toisinaan mustasukkaisen rakastajan tavoin? Haluaako se maata tietokoneen näppäimistöllä juuri silloin, kun yrität tehdä töitä? Entä miksi kissa hakeutuu juuri sen vieraan syliin, joka pitää siitä vähiten? Kissoilla on monia kummallisilta tuntuvia tapoja. Kissan viestejä voi oppia tulkitsemaan, kun tutustuu kissan psykologiaan.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Hei, huomaa minut! Työntekoa tempuillaan häiriköivä kissa kaipaa huomiotasi.

Käyttäytyykö kissasi toisinaan mustasukkaisen rakastajan tavoin? Haluaako se maata tietokoneen näppäimistöllä juuri silloin, kun yrität tehdä töitä? Entä miksi kissa hakeutuu juuri sen vieraan syliin, joka pitää siitä vähiten? Kissoilla on monia kummallisilta tuntuvia tapoja. Kissan viestejä voi oppia tulkitsemaan, kun tutustuu kissan psykologiaan.

Kesykissat ovat eläneet seuralaisinamme vähintään 4000 vuotta. Silti kissa on ihmiselle yhä monin tavoin mystinen olento, jonka käytöstä voi olla toisinaan vaikea ymmärtää.

Kissaeläinten psykologiaan perehtyneet asiantuntijat ovat löytäneet moneen kissojen omituiselta tuntuvaan tapaan järkeenkäyvän selityksen. Niitä käsitellään Catherine Davidsonin tuoreessa kirjassa Miten tulkitsen kissaani – 50 kysymystä ja vastausta.

Erityisen kiinnostava on tietysti kissan ja tämän omistajan välinen suhde.

Poimimme kirjasta neljä erikoista mutta tyypillistä kissan toimintatapaa ja selityksen, mitä kissa käytöksellään yrittää ihmiselle kertoa.

Anna minulle huomiota!

Kissa on mestari tunkemaan itsensä omistajansa puuhien keskelle. Se saattaa istahtaa tietokoneen näppäimistölle, lukemasi lehden päälle tai työntää kuononsa sinun ja puhelimesi väliin. Kissan tarkoitus ei ole häiritä. Se yksinkertaisesti haluaa huomiotasi. Kun esimerkiksi puhut puhelimessa, kissa kuulee tutun äänen ja olettaa, että juttelet sille. Kissasi haluaa olla sinulle tärkeä!

Leivon sinua, koska olet ihmisemoni

Monet kissat painelevat ihmistä tassuillaan asettuessaan syliin. Tämä niin sanottu leipominen on pentujen keino lisätä emon maidon virtausta. Kissasi pitää sinua emonsa korvikkeena ja käyttäytyy joskus silittelyn yhteydessä pentumaisesti. Kissa saattaa jopa imeskellä vaatteitasi. Eniten imeskelyä esiintyy kissoilla, jotka on vieroitettu emostaan liian varhain. Tarvittaessa voit tarjota paidan korvikkeeksi vaikkapa tyynyä.

Haa, tuo ihminen ei pidä kissoista, menenpä siis hänen syliinsä!

Kun taloon tulee vieraita, useimmat heistä kurottelevat silittelemään kissaa. Usein käy kuitenkin niin, että kaikista halukkaista syleistä piittaamatta kissa asettuu juuri sen ihmisen luo, joka suhtautuu siihen viileimmin. Miksi?

Kissojen maailmassa suora katsekontakti on haaste: kaksi tilanteen herruudesta taistelevaa yksilöä tuijottaa toisiaan tiiviisti, kunnes heikompi kääntää katseensa alistumisen merkiksi. Ihmisten tuijotus ja sormien napsuttelu tuntuu kissasta epämiellyttävältä.  Siksi se pyrkii asettumaan sen henkilön lähelle, joka ei kiinnitä siihen huomiota.

Mitä, ihmiselläni on uusi kumppani? Raatelen hänet!

Kissat käyttäytyvät toisinaan kuin mustasukkaiset rakastajat. Kissasi saattaa esimerkiksi hyökkäillä uuden kumppanisi kimppuun tai käydä öisin puremassa tämän varpaita.

Kissan käytös kertoo siitä, että se kokee uuden asukkaan uhaksi. Tällöin sinun on osoitettava, että kissan yritykset päästä tilanteen herraksi eivät toimi. Kumppanin puolestaan tulee reagoida kissan hyökkäyksiin mahdollisimman laimeasti. Kun ikävään käytökseen ei reagoida, kissa kyllästyy lopulta.

Jos kissa nakertaa öisin varpaita, se kannattaa sulkea pois makuuhuoneesta. Tämä johtaa usein raivokkaaseen protestointiin maukumalla, mutta periksi ei pidä antaa. Päivisin lemmikkiä pitää huomioida tarpeeksi. Sitä voi esimerkiksi silitellä samalla, kun katselee telkkaria kumppanin kyljessä. Näin kissasi ymmärtää, että läheisyytesi uuden kumppanin kanssa ole siltä pois.

Lähde Catherine Davidson: Miten tulkitsen kissaani – 50 kysymystä ja vastausta (Gummerus)

X