Miksi värittäminen kannattaa? Näin aikuisten väristyskirjat hoitavat aivojasi
Itsetuntemus

Miksi värittäminen kannattaa? Näin aikuisten värityskirjat hoitavat aivojasi

Aikuisten värityskirjat auttavat rauhoittamaan levottoman mielen. Värittäminen saa aivot toimimaan ihanteellisessa tilassa, jolloin olet samaan aikaan rento, luova ja looginen.
Teksti: Janica Brander Kuvat: Colourbox

Väritys rauhoittaa

Värittäminen saa aivot värähtelemään taajuudella, joka parantaa luovuutta ja keskittymiskykyä. Kun ihminen on aktiivinen ja valpas, aivot värähtelevät tiheästi beta-taajuudella. Tarvitsemme beta-taajuutta joutuessamme reagoimaan nopeasti, mutta jatkuva beta-tilassa oleminen väsyttää aivoja ja heikentää suorituskykyä.

Alfa-aallot ovat beta-aalloista seuraava, rauhallisempi värähtelytaajuus. Kun ihminen on alfa-tilassa, hän on keskittynyt, mutta rentoutunut. Unen ja valveen rajamailla aivot värähtelevät vielä hitaammalla theta-taajuudella. Syvän unen aikaista värähtelyä kutsutaan delta-tilaksi.

Stressaantuneen ihmisen ongelma on usein se, että hän yrittää hypätä ylikierroksilta suoraan syvän rentoutuneisuuden tilaan. Neuropsykologien mielestä tärkeintä olisi saada aivot ensin alfa-tilaan, jolloin ihminen on rento, mutta luova. Tutkimusten mukaan värittäminen rauhoittaa aivot värähtelemään alfa-taajuuksilla. Aivot tarvitsevat alfa-värähtelyä voidakseen siirtyä portaittain vielä rauhallisempaan tilaan ja uneen.

Lue myös: Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla

Värittäjä stressaa vähemmän ja nukkuu paremmin

Väritysterapiaa tutkineen neuropsykogi Stan Rodskin mukaan aivojen jatkuva beta-tila aiheuttaa stressiä, masennusta ja ahdistusta. Jos aivot käyvät koko ajan täydellä teholla, ihmisen on vaikea nukahtaa. Unettomuus lisää kuormitusta entisestään. Värityshetki ennen nukkumaanmenoa hidastaa aivojen värähtelyä. Kun saat rauhoitettua aivosi alfa-tilaan, pääset helpommin syvään uneen ja olet aamulla energisempi.

Lue myös: Finnit, hiustenlähtö, verenvuoto ja niskakipu – Nämä oudot oireet voivat johtua stressistä

Värittäminen auttaa keskittymään

Netissä surffailu pitää aivot valppaina, mutta heikentää keskittymiskykyä. Rodski suosittelee värittämistä rentoutuskeinoksi nettisurffaamisen sijaan. Kun ihminen värittää, hän keskittyy ja aistit herkistyvät samaan tapaan kuin meditoidessa tai musiikkia kuunneltaessa. Toimit tietoisesti, mutta aivosi eivät ole jatkuvassa hälytystilassa.

Lue myös: Parempi mieliala, muisti ja työteho – kuuntele töissä musiikkia

Väritys parantaa luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä

Värityksen aikaan saamaa alfa-värähtelyä kutsutaan myös flow-tilaksi. Flow-tilassa ideat tuntuvat syntyvän itsekseen, vaikka aivot käsittelevät tietoa ja tunteita koko ajan. Ajatukset eivät sinkoile mielessä häiritsevästi, vaan toimit järjestelmällisesti. Värien sommittelu on jäsentävää työskentelyä, joka parantaa ongelmanratkaisukykyä. Yllättävät väriyhdistelmät antavat uusia ideoita ja rohkaisevat ottamaan riskejä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinunkin kannattaa olla vähän hullu

Tunnet iloa heti näkemästäsi tuloksesta

Värittäminen tekee hyvää etenkin ajatustyötä ja pitkiä projekteja tekeville. Teoreettinen työ voi olla turhauttavaa, koska tulokset näkee pahimmillaan vasta vuosien päästä. Värittäminen on tyydyttävää, koska tulosta syntyy heti. Väsyneenä voit värittää vain pienen kuvan ja tuntea silti iloa työn valmiiksi saattamisesta.

Lue myös: Pieni hetki, iso ilo – Poimi Kylli Kukkin ja muiden joogaohjaajien voimanlähteet!

Väritys palkitsee, mutta ei vaadi liikaa

Väritys on suoristuspaineista kärsivälle parempi vaihtoehto kuin kokonaisen taideteoksen luominen. Valmiiden kuvien värittäminen ei vaadi suurta ponnistelua, mutta on aktivoivaa. Rodskin tutkimuksessa koehenkilöiden kärsivällisyys ei riittänyt meditaatioharjoituksiin, mutta he jatkoivat värittämistä. Värityskirjan voi kaivaa esille vaikka ruuhkabussissa. Et joudu vaihtamaan vaatteita, ja värittämistä on helppo jatkaa keskeytyksen jälkeen.

Värityskirjan avulla aikuinen voi leikkiä

Värittäminen lumoaa, koska se antaa aikuiselle mahdollisuuden leikkiä. Lapset oppivat leikin kautta tunteidensäätelyä ja empatiakykyä. Värityskirjan avulla näitä taitoja voi treenata aikuisenakin. Värittäminen tuottaa mielihyvää, koska se aktivoi mukavia lapsuusmuistoja. Värittäminen luo myös turvallisuudentunnetta, koska tehtävänanto on helppo ja rajattu, eikä värittäjän tarvitse tehdä liikaa päätöksiä.

Lue lisää:

Meditaatiosta mielenrauhaa
Löydä onni sisältäsi! Kokeile tätä yksinkertaista vinkkiä
Stressi haltuun mindfulnessin avulla

Lähteet: Bustle, BuzzFeed, Brain Works, Colourtation, Daily Mail, The Guardian, The New Yorker

X