mindfulness
Mindfulness on sitä, että hyväksyy itsensä ja on läsnä elämässään. Kuvituskuva.
Itsetuntemus

Mindfulness-guru paljastaa: 5 pientä asiaa, jotka sinun kannattaisi tehdä joka päivä

Maailmankuulu midfulness-guru Jon Kabat-Zinn antaa harvinaisessa haastattelussa vinkkejä, jotka auttavat elämään hetkessä ja rauhoittavat mieltä arjen kiireiden keskellä.
Teksti: Leeni Peltonen Kuvat: iStock

1. Makaa aamulla hetki paikallasi

Kun aamulla heräät, älä säntää heti ylös äläkä tartu puhelimeen selataksesi somea tai sähköpostia. Jää paikallesi, makaa hetki hereillä ja kuulostele oloasi. Miltä kehossasi tuntuu? Mitä asioita mieleesi juolahtaa? Älä arvioi niitä älä itseäsi, äläkä takerru mihinkään, vaan anna kaikkien tuntemusten virrata lävitsesi.

2. Kuuntele lapsia

Vanhemmuus on oiva tilaisuus harjoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Äitinä, isänä tai isovanhempana oleminen tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuden mindfulnessin harjoittamiseen, sillä lapset ovat koko ajan läsnä. Sinun tarvitsee vain avata sydämesi tähän hetkeen ja kuulla, mitä lapset sinulle kertovat puheillaan, teoillaan ja eleillään. Pysy siis tässä hetkessä, älä kiirehti tulevaan äläkä mieti mennyttä. Sinulla on itsessäsi kaikki taidot, joita tähän tarvitset.

3. Käytä aistejasi

Ota luonto avuksesi hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittamiseen. Kaikki luonnon elementit ovat koko ajan läsnä: puut tai pilvet ovat olemassa tässä ja nyt. Jos keskityt niihin, olet itsekin tässä hetkessä. Ota kaikki aistit käyttöösi: mitä kuulet, näet ja haistat? Luonto auttaa sinua asettumaan ja rauhoittumaan.

4. Tee tuttuja asioita kuin ensimmäistä kertaa

Arjen askareet ovat loistava paikka harjoittaa mindfulnessia. Kun pilkot vihanneksia tai viikkaat pyykkiä, havainnoi, mitä teet. Tee tutut kotityöt kuin tekisit niitä ensimmäistä kertaa. Miltä puhdas vaate tuntuu ja tuoksuu? Miltä veitsi kuulostaa pilkkoessasi porkkanaa? Tällaiset oivallukset auttavat sinua elämään elämääsi juuri tässä hetkessä.

5. Hyväksy itsesi

Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Sinun ei tarvitse muuttua oppiaksesi hyväksi mindfulnessin harjoittajaksi. Elämä on nyt, sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin asettua tähän hetkeen ja aistia. Elämä ei muutu täydelliseksi, mutta niin kauan kuin et ole kuollut, olet elossa.

Jon Kabat-Zinn on amerikkalainen lääketieteen tohtori, joka on kehittänyt hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon (mindfulness) perustuvan, tieteellisesti tutkitun MBSR-menetelmän.

Lue myös:

Näin kehosi viestii stressistä – 8 merkkiä ja paljastava hengitystesti

Opi meditoimaan, saat nopeasti terveyshyötyjä – 5 vinkkiä aloittelijalle

Stressi haltuun mindfulnessin avulla

Oikeasti tehokkaat ihmiset eivät multitaskaa – monotaskaaminen parantaa työn laatua ja vähentää stressiä

X