Itsetuntemus

Musta huumori voi kertoa älykkyydestä, mutta onko se myös merkki huonosta tilannetajusta?

Jos musta huumori uppoaa, ei yleensä ole jumiutunut ennalta määrättyihin käytöskoodeihin ja moraalikäsityksiin, huumoritutkija selittää.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Musta huumori liitetään älykkyyteen ja tilannetajuun, mutta ei välttämättä hyvässä mielessä.

Jos musta huumori uppoaa, ei yleensä ole jumiutunut ennalta määrättyihin käytöskoodeihin ja moraalikäsityksiin, huumoritutkija selittää.

Mies on polttohautaamassa vaimoaan. Ohikulkija pysähtyy ja kysyy kohteliaasti, kuka on päässyt ikuiseen rauhaan. Minä, murjaisee mies.

Naurahditko? Jos näin tapahtui, musta huumori saa suupielesi ylöspäin. Edellä oleva vitsi löytyy antiikin ajan vitsejä kokoavasta kirjasta Ikivanha. Huumoritutkija Jarno Hietalahti Jyväskylän yliopistosta näkee vitsissä kaikki olennaiset mustan huumorin rakennuspalikat.

– Siinä on kipeä aihe eli kuolema höystettynä parisuhteen sisäisellä valtakamppailulla sekä tietenkin kammottava käänne. Lisäksi vitsi osoittaa, että mustaa huumoria on ollut iät ja ajat, mikä on raikas muistutus meille nykyajan ihmisille.

Musta huumori on yhteiskunnallisesti merkittävää

Usein ajatellaan, että mustaa huumoria tarvitaan haastamaan moraalin ja hyvän maun rajat. Tässä käsityksessä on kuitenkin ongelmansa, Hietalahti huomauttaa.

– Kun rajoja haastetaan, tuppaa käymään niin, että aina paikantuu uusia rajoja. Tällöin riskinä on, että musta huumori käy jatkuvasti rienaavammaksi ja kammottavammaksi, eikä ole mitään loogista estettä sille, ettei vaikkapa fyysistä väkivaltaa alettaisi pitää mustan huumorin muotona.

Tutkija näkeekin mustan huumorin tehtävänä pikemminkin synnyttää keskustelua ja kiistelyä siitä, mikä on demokraattisessa valtiossa hyve.

– Tämäkään ei tarkoita, että kaikkea mahdollista mustaa huumoria tulisi arvostaa, mutta sen yhteiskunnallisen merkityksen tunnustaminen on kelpo alku.

Musta huumori voi olla vallankäyttöä, joskus taas murtaa jään

Onko musta huumori erityisesti älyköiden laji? Mustaan huumoriin kuuluva uudistamisen henki ja vanhojen käsitysten kumoaminen liittyy usein älykkyyteen, Hietalahti avaa. Kaikki stereotypiat eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, hän muistuttaa.

Mustan huumorin viljelijöitä saatetaan pitää myös mauttomina ja tilannetajuttomina, mutta joskus he hahmottavatkin tilanteet paremmin kuin muut.

– Toisaalta myös osa törkeyksien viljelijöistä on puhtaasti idiootteja, eli jokaiseen kipeillä aiheilla vitsailevaan ei voi painaa älykön leimaa.

Mustaan huumoriin liittyy usein valta-asetelma. Kun vitsailija irvailee esimerkiksi toisen moraalikäsityksille, hän esittää itsensä ylevämmässä valossa verrattuna niihin, jotka antavat sääntöjen ohjata omaa elämäänsä. Toisaalta jos kuulijat eivät lämpene karkealle vitsille, he käyttävät silloin valtaansa vitsin murjaisijaan, Hietalahti selittää.

– Paheksunnalla tai laajalla vaikenemisella vinoilijan osoitetaan epäonnistuneen.

Hän toteaa myös, että joskus musta huumori ilmaiseekin avoimuutta, herkkyyttä ja kutsua jakamaan kipua.

– Kun lohkaisee karkean jutun omasta tragediasta, tilanteesta tulee avoimempi ja tasaveroisempi. Syvän surun kohdannut murtaa tällaisessa tilanteessa näkymättömän kuvun ja sallii ihmisten tulla lähelle.

Helsingin Jäähallin maaliskuussa 2023 loppuunmyynyt rääväsuu Ricky Gervais on nykykoomikoista tunnetuimpia mustan huumorin viljelijöitä.
Helsingin Jäähallin keikkansa maaliskuussa 2023 loppuunmyynyt Ricky Gervais on tunnetuimpia mustan huumorin nykykoomikoita.

Tunnettua mustaa huumoria

Mustan huumorin ystävän ei tarvitse palata tuhansien vuosien takaisiin vitsikirjoihin, vaikka ne olisivatkin tutustumisen arvoisia tämän ajan ihmisille. Nykyisistä, kansainvälisesti tunnetuista koomikoista löytyy mustan huumorin taitajia.

– Vaikkapa Ricky Gervais ja Jimmy Carr viljelevät sangen mustaa huumoria, joskus onnistuneemmin ja joskus latteammin, Hietalahti nostaa esiin nimiä.

Suomessa yksi mustan huumorin eräänlainen merkkiteos on 2000-luvun komediasarja.

­­– Ensimmäisenä mieleen hyökyy Ihmebantu, joka oli hyvin kokeellista. Sen huumorin mustuus oli paikoin erinomaisen oivaltavaa ja omaperäistä, huumoritutkija kehuu.

X