Itsetuntemus

Muunsukupuolinen Niina: ”En tunne olevani täysin mies enkä nainen”

Niina Hartikaiselta vei 30 vuotta selvittää, mitä sukupuolta hän on. Nykyään hän on äiti ja naimisissa naisen kanssa. Uraa hän tekee Tero Heterona.

Teksti:
Pirjo Kemppinen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

– Tunnen olevani enemmän mies kuin nainen, mutta en täysin kumpikaan, sanoo muunsukupuolinen Niina.

Niina Hartikaiselta vei 30 vuotta selvittää, mitä sukupuolta hän on. Nykyään hän on äiti ja naimisissa naisen kanssa. Uraa hän tekee Tero Heterona.

Valmistautuessaan lähtemään sukujuhliin Niina Hartikainen, 34, toivoi olevansa mies. Peilikuvassa hän näyttikin lähes sellaiselta. Valkea kauluspaita, mustat housut ja liivi sekä harmaa kravatti. Lyhyiksi leikatut hiukset ja meikittömät kasvot. Vaikutelmaa täydensi miesten hajuvesi.

Jos hän olisi mies, avopuolison olisi helppo esitellä Niina sukulaisilleen. Mutta miten selittää se, että Niina elää heteronaisen kanssa heterosuhteessa miehisenä osapuolena? Miten selittää oma sukupuoli lyhyesti toiselle, kun sen tiedostaminen on vaatinut Niinalta koko tähänastisen elämän?

Kukaan ei puhunut lesboista

Kuopion Neulamäessä sijaitsevan rivitalon lapset leikkivät piilosta. Oli vuosi 1989. Seitsemänvuotias Niina päätti kätkeytyä samanikäisen pojan kanssa lehtiroskikseen. Kannen avattuaan he näkivät valtavan hämähäkin. Poika kauhistui. Niina hätisti lukin tiehensä.

– Sä olet kova jätkä, poika ihaili.

Sellainen Niina aina halusikin olla. Yksi pihan pojista.

Lapsena Niina oli porukan ainoa tyttö, kun pelattiin jääkiekkoa ja jalkapalloa. Kerran hän teki kolme maalia, mutta yhtään ei hyväksytty. Se kismitti.

– Poikia nolotti, kun tyttö teki maalin.

Koulussa Niina vietti välitunnit poikien kanssa. Häntä kutsuttiin Hartikaiseksi, sukunimellä, kuten muitakin poikia. Hän pukeutui kuin pojat ja leikkautti hiuksensa lyhyiksi.

Niinan vanhemmat eivät yrittäneet suitsia tytärtään tyttömuottiin. Äiti ja Niinaa reilun vuoden nuorempi sisarkin ovat poikamaisia rämäpäitä. Isän kanssa Niina teki poikien juttuja, lähinnä kalasteli.

Murrosiän kynnyksellä Niina tajusi ihastuneensa tyttöön. Se hämmensi.

– Ajattelin sen olevan väärin, ettei niin olisi saanut tuntea. Kukaan ei puhunut lesboista tuolloin. Se oli minulle kivuliasta aikaa.

Niina purki mielensä myllerrystä päiväkirjaan. Jälkeenpäin hän sai tietää, että äiti oli lukenut tekstejä salaa ja hätääntynyt. Äiti toivoi, että tytöllä olisi menossa vain jokin vaihe. Samaa toivoi Niinakin.

– Halusin kovin olla samanlainen kuin kaikki muutkin.

Niina yritti seurustella pojan kanssa. He päätyivät pelaamaan pihapelejä ja jääkiekkoa kavereina. Niina ei tuntenut ihastusta poikia kohtaan. Sen sijaan hänen huomionsa kiinnittivät kauniit tytöt.

Ensimmäisen kerran hän alkoi seurustella tytön kanssa 15-vuotiaana. He eivät puhuneet asiasta ääneen edes keskenään. Yhdessäolo ja pussailu verhottiin ystävyyteen. Niinalla ei olisi ollut tarvittavia sanojakaan. Hän tiesi olevansa erilainen, mutta ei kyennyt määrittelemään, miten.

Seksi miesten kanssa oli ihan kivaa

Niina tunsi olonsa epämukavaksi murrosiässä muuttuneessa kehossaan. Hän inhosi rintojaan ja kuukautisiaan. Suihkun jälkeen hän sliippasi märät hiukset elvistyyliin taaksepäin. Vasta sitten peilikuva näytti oikealta.

18-vuotiaana Niina ajoi päänsä kaljuksi. Sekään ei tuntunut hyvältä. Sen jälkeen hän halusi kokea, miltä tuntuisi näyttää samalta kuin muutkin naiset. Pystyisikö hän silloin samaistumaan biologiseen sukupuoleensa? Niina kasvatti hiuksensa pitkiksi, opetteli meikkaamaan ja osti muutaman mekon. Turhaan.

– Kun pukeuduin naisellisesti, tunsin itseni transvestiitiksi.

Niina testasi naiseuttaan miesten kanssa. Tulokset eivät vakuuttaneet. Miesten kanssa flirttaillessaan hän tunsi olevansa ihan kuutamolla, tuskin edes huomasi, jos joku yritti lähestyä häntä.

– Sen sijaan naisten hymyt ja sanattomat viestit olen aina tunnistanut.

Niina ei rakastunut yhteenkään kohtaamistaan miehistä.

– Voin tuntea jonkinlaista seksuaalista halua miehiä kohtaan, mutta en perhosia vatsassa. Miesten kanssa seksi oli ihan kivaa, mutta en kokenut sen aikana minkäänlaista henkistä yhteyttä.

Niina päätteli olevansa lesbo.

– Kun pukeuduin naisellisesti, tunsin itseni transvestiitiksi, Niina sanoo.
– Kun pukeuduin naisellisesti, tunsin itseni transvestiitiksi, Niina sanoo.

Äitiydestä tuli vankila

Niina tapasi tulevan puolisonsa vuonna 2006. Viiden vuoden seurustelun jälkeen he rekisteröivät parisuhteensa. Seuraavana vuonna syntyi poika, joka sai alkunsa Väestöliiton hedelmöityshoitojen avulla.

Alusta alkaen oli selvää, että Niinan puolisosta tulisi lapsen biologinen äiti.

– Olen aina halunnut perheen ja lapsen, mutta en halua kokea synnytystä. Mielikuva siitä tuntuu väärältä, liian naiselliselta.

Niina oli onnellinen pojan syntymästä, mutta se käynnisti myös synkän vaiheen. Äitiys ei ollut sellaista kuin hän oli kuvitellut. Niinaa ahdistivat odotukset, joiden mukaan äidin pitäisi olla koko ajan paikalla. Hän jätti ottamatta vastaan keikkatöitä, vaikka mieluummin hän olisi käynyt välillä töissä kuten miehet yleensä. Niinalle luontevinta olisi ollut olla isä.

Niina kuitenkin yritti. Hän oli läsnä ja heräsi öisin vauvan tarpeisiin. Hän yritti täyttää ympäristön odotukset äitiydestä.

– Mutta minulla ei ollut samoja valmiuksia kuin äidillä, joka synnyttää lapsen. Rakastan lastani, mutta äitiyden toteuttaminen ei ole juttuni. Tunsin epäonnistuvani. Äitiydestä tuli vankila. Aloin oivaltaa, etten ole nainen.

Uusi tilanne paljasti myös parisuhteen ongelmat. Niina ei tuntenut olevansa nainen, joten hän ei voinut elää lesbosuhteessa. Mutta oliko Niina mieskään?

Kun Niinan poika oli vuoden vanha, vanhemmat erosivat. Nyt Niina viettää lapsensa kanssa päivän viikossa ja joka toisen viikonlopun.

– Olen vanhempana se, jonka kanssa poika saa tehdä rämäpääjuttuja: painimme ja nahistelemme yhdessä.

”Miehinen puoleni on vahvempi”

Eron jälkeen Niina pohti, voisiko hän olla naisen kehoon syntynyt mies. Hän haki apua pohdintoihinsa Seta ry:n Transtukipisteestä.

Siellä hän kuuli ensimmäisen kerran termin muunsukupuolinen. Se tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Muunsukupuolinen voi kokea olevansa sukupuoleton tai elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.

Niina löysi vihdoin määritelmän itselleen.

– Tunnen olevani enemmän mies kuin nainen, mutta en täysin kumpikaan. Heilun sukupuolten välissä. Miehinen puoleni on vahvempi kuin naisellinen puoleni. Huomaan kauniit naiset, mutta en miehiä. Pidän miehisestä pukeutumisesta ja liikun miehekkäästi. Olen kiinnostunut peleistä, lätkästä, tietokoneiden kasaamisesta ja muista teknisistä asioista, Niina analysoi.

– Toisaalta minulta puuttuu miehinen uho, en tarvitse testosteronirynnimistä. Hormonitoiminnan vuoksi oloni on joskus lähes naisellinen. Olen hyvin romanttinen, herkkä ja parisuhdekeskeinen. Keskustelen paljon tunteista. Arvostan kodin harmoniaa ja pidän sisustamisesta.

Niinan on edelleen vaikea katsoa itseään peilistä. Keho ei näytä siltä kuin hänen mielestään pitäisi. Jos leikkaus olisi riskitön, Niina leikkauttaisi rintansa pois. Sukupuolenvaihdosta hän ei harkitse.

– En tarvitse miehuuteni toteuttamiseen partaa ja penistä.

Musiikkipiireissä Tero, muualla Niina

Niina on harrastanut musiikkia pienestä pitäen. Hänen ensimmäinen instrumenttinsa oli viulu. Kitaran hän sai 12-vuotiaana, ja opittuaan kolme sointua hän sävelsi ja sanoitti ensimmäisen kappaleensa. Musiikki oli intohimo, mutta myös piilopaikka.

– Oli ihanaa kirjoittaa rakkauslauluja. Kaikki kuulivat ne, mutta kukaan ei tiennyt, että rakkauden kohteeni olikin nainen.

Niina yritti luoda artistiuraa naisena, mutta se ei tuntunut oikealta. Vajaat kaksi vuotta sitten syntyi sattumalta artistiminä Tero Hetero, jota Niina luonnehtii romeoräppäriksi. Terona Niina saa olla sellainen kuin tuntee oikeasti olevansa.

Tero Heterona Niina tuo esille tärkeinä pitämiään asioita. Kappale En ole tyttö kertoo muunsukupuolisuudesta ja Kommenttii ottaa kantaa netin vihapuheisiin.

– Tärkeintä on hyvyyden sanoma. Haluan kannustaa kaikkia olemaan oma itsensä ja toteuttamaan unelmiaan. Rakastamaan.

Niinan vanhemmat olivat katsomassa Tero Heteron ensimmäistä keikkaa.

– Äitini on sopeutunut ajat sitten siihen, että pidän tytöistä. Muunsukupuolisuudesta kuuleminen ei häntä enää hetkauttanut.

Isän kanssa Niina ei ole aiheesta keskustellut. Keikan jälkeen isä kaappasi Niinan syliinsä.

– Siitä tiesin, että hän hyväksyy minut sellaisena kuin olen.

Niina on tasapainossa itsensä kanssa suurimman osan ajasta. Ei kuitenkaan aina.

Vähän aikaa sitten Niina purskahti hillittömään itkuun oivaltaessaan, miksi häntä on aina koskettanut tietty kohtaus Steven Spielbergin ohjaamassa A.I. Tekoäly -elokuvassa. Siinä koomaan vaipuneen pojan tilalle perheeseen otettu robotti hylätään metsään pojan herätessä. Perheen äitiä rakastava robotti itkee, mutta kukaan ei tiedä, että se tuntee olevansa oikea ihminen.

– Robotti on kuin minä. Tunnen olevani sisällä jotain muuta kuin sitä, mitä ulkokuori näyttää. Sisimpäni huutaa, mutta ääni ei kuulu ulospäin.

Niina on myös tyytyväinen nykyiseen nimeensä – tai nimiinsä. Bändissä ja musiikkipiireissä hän on Tero, kaikkialla muualla Niina.

– Olen joskus harkinnut nimen vaihtamista tai neutraalia lempinimeä, mutta en ole löytänyt sopivaa.

”Heteronaiset ihastuvat minuun”

Parisuhteessa Niina kokee olevansa miehinen osapuoli. Häntä viehättävät naiselliset heteronaiset. Poikansa äitiä lukuun ottamatta hänen tyttöystävänsä ovat olleet heteroja alkaessaan seurustella hänen kanssaan.

– Heteronaiset ihastuvat minuun, koska näkevät minussa miestä.

Niinan nykyinen avopuoliso on hetero.

– Olen ainoa nainen, johon hän on tuntenut vetoa.

He tutustuivat laulaessaan samassa kuorossa. Ystävyys syveni, kun kumpikin kävi läpi omaa eroaan sattumalta yhtä aikaa. Jossain vaiheessa he huomasivat, että heidän välillään oli muutakin kuin ystävyyttä. Pariskunta muutti yhteen keväällä 2016. Häitä juhlitaan ehkä kesällä 2018. Lapsiakin perheeseen voi tulla.

– Nyt tiedän, minkälaisen vanhemman roolin haluan ottaa. Isän.

Ilman yhteisiä lapsiakin Niina on onnellisempi kuin koskaan aiemmin.

– Olen vihdoin kasvanut aikuiseksi.

Lue myös:

Nämä merkit kertovat, että olet osannut säilyttää minuutesi parisuhteessa

Terapia liian kallista? Näin saat apua edullisesti tai jopa ilmaiseksi

Saara Aallon kihlattu Meri Sopanen: ”Me emme riitele”

X