Itsetuntemus

Näin elämäsi muuttuu, kun opettelet sanomaan ”ei”

Kaikki meistä sanovat joskus "kyllä", kun oikeastaan haluaisimme sanoa "ei". Liika miellyttäminen on kuitenkin haitallista. Lue, mitä tapahtuu kun opettelet kieltäytymään asioista, joita et ehdi tai jaksa tehdä.
16.10.2018 Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Oletko sitä tyyppiä, joka sanoo aina ”kyllä”, kun joku pyytää sinulta jotain? Oletko miettinyt, miksi pohjimmiltasi teet niin?

Miellyttämään pyrkiminen on inhimillistä, sillä ihminen on sosiaalinen olento. Meillä on psykologinen tarve kiinnittyä muihin. Ihmissuhteet tarjoavat meille kumppanuutta, rakkautta, tukea ja turvaa.

Meillä on psykologinen tarve kiinnittyä muihin.

Tämä sosiaalisen hyväksynnän tarve saa meidät tekemään yhteistyötä muiden kanssa, välttämään kritiikkiä ja ulossulkemista, huolehtimaan siitä, mitä muut ajattelevat meistä sekä toimimaan sosiaalisten normien mukaan.

Siksi me kaikki sanomme välillä kyllä, vaikka oikeastaan emme jaksaisi tai ehtisi. Se voi olla ylimääräinen tehtävä töissä, energiaa vievä ihmissuhde tai jatkuvasti toisille tehtävät palvelukset.

Unohdatko itsesi muiden kustannuksella?

Liika miellyttäminen voi johtaa ylikuormittumiseen ja uupumiseen. Liian kiltti ihminen voi alkaa tuntea itsensä hyväksikäytetyksi ja epäarvostetuksi. Jos unohtaa itsensä muiden kustannuksella, omat halut ja tarpeet jäävät muiden jalkoihin.

Siksi olisikin tärkeää punnita jokaisen pyynnön kohdalla, mitä se vaatii minulta, jos sanon ”kyllä”? Miellytänkö muita oman jaksamiseni kustannuksella? Haluanko todella tehdä tämän?

Usein pelkäämme sanoa ”ei”, koska pelkäämme menettävämme esimerkiksi meille tärkeän ihmisen tai työpaikan. On kuitenkin monia syitä, miksi on tärkeää opetella kieltäytymään silloin, kun se se tuntuu oikealta vastaukselta.

4 syytä sanoa ei

1. Opit tunnistamaan omat rajasi ja oman arvosi. Sinulla on omat tarpeesi, jotka ovat yhtä tärkeitä kuin muidenkin.

2. Voit paremmin. Jos olet uupunut ja ylikuormittunut, voit päästä siitä eroon sanomalla joskus ”ei”. Olet vähemmän stressaantunut, ärtynyt ja katkera. Sen sijaan saat enemmän energiaa.

3. Saat enemmän aikaa tehdä sitä, mitä todella haluat tehdä. Kontrolloit paremmin omaa aikaasi ja elämääsi.

4. Kieltävä vastaus voi myös opettaa kysyjää. Jos teet toistuvasti palveluksia esimerkiksi työkavereillesi tai perheenjäsenillesi, voivat pyytäjät oppia itsenäisemmiksi ja oma-aloitteisemmiksi sekä ottamaan itse enemmän vastuuta, kun et suostu heidän pyyntöihinsä joka kerta.

Lähteet: Psychology Today, Väestöliitto, Hyvinvoinnin.fi