Itsetuntemus

Näin lapsuutesi vaikuttaa rahankäyttöösi aikuisena – tunnista toimintatapasi

Oletko säästäväinen, holtiton rahankäyttäjä vai rahasta huolehtija? Ihminen oppii jo lapsena rahaan liittyviä asenteita ja toimintatapoja. Listasimme viisi tapaa, joilla lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa ihmisen rahankäyttöön aikuisena.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kun perimmäisiä syitä omiin rahankäyttötapoihinsa alkaa ymmärtää, tapoja on myös helpompi alkaa tietoisesti muuttaa.

Oletko säästäväinen, holtiton rahankäyttäjä vai rahasta huolehtija? Ihminen oppii jo lapsena rahaan liittyviä asenteita ja toimintatapoja. Listasimme viisi tapaa, joilla lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa ihmisen rahankäyttöön aikuisena.

Heräätkö öisin murehtimaan raha-asioita, elätkö jatkuvasti yli varojesi vai oletko säästäväinen ihminen, jolle raha-asiat eivät tuota ongelmia? Se, millainen rahankäyttäjä olet ja miten suhtaudut rahaan, voi liittyä vahvasti lapsuuteesi.

Vanhemmat opettavat lapsilleen – joko tietoisesti tai tiedostamattomasti – rahankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita. Lapset saavat vanhemmiltaan mallin siitä, miten rahaa käytetään. Heille syntyy rahaan liittyviä mielikuvia ja ajatusmalleja, jotka käynnistyvät, kun he ajattelevat rahaa. Myöhemmin aikuisena nämä ajatusmallit usein ohjaavat rahaan liittyvää päätöksentekoa, oli kyseessä sitten säästäminen, velanotto tai sijoittaminen.

Kun olit lapsi ja kuuntelit vanhempiesi keskustelua rahasta, oliko äänensävy huolestunut tai johtiko raha riitoihin? Vai eikö rahasta puhuttu koskaan? Entä oliko sinulla säästöpossu, johon keräsit ahkerasti kolikoita? Tällaiset kokemukset muokkaavat ihmisen asenteita rahaa ja sen käyttöä kohtaan.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että vanhempiaan voisi suoraan syyttää omista huonoista valinnoista rahankäyttöön liittyen. Omien ajatusmalliensa ja käyttäytymistapojensa syntysyiden pohtiminen voi kuitenkin auttaa ymmärtämään ja tarvittaessa muuttamaan omia toimintatapoja.

Listasimme viisi tapaa, joilla lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa rahankäyttöön aikuisena.

1. Vanhempasi olivat hyvin säästäväisiä

Tiukka budjetti saattoi olla lapsuudenkodissasi välttämättömyys, mutta se saattoi myös tuntua siltä, ettet juuri koskaan saanut sitä, mitä halusit.

Lapsuudessa koettu nuukuus ja säästäväisyys voivat johtaa siihen, ettei ihminen myöhemmin aikuisena halua kokea samaa. Hän saattaa jopa elää yli varojensa. Näin ei toki ole aina. Jos esimerkiksi toinen vanhemmista on ollut säästeliäs ja toinen hyvin tuhlaileva, lapsi on voinut oppia, että säästäväisyys on pidemmän päälle parempi juttu.

Voi myös käydä niin, että säästäväisessä kodissa elänyt lapsi haluaa aikuisena ansaita rahaa toden teolla. Jos tilanne kuitenkin johtaa jatkuviin ylitöihin ja itsensä uuvuttamiseen, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, tekeekö ainoastaan raha elämästä onnellista.

Jos vain on mahdollista, keskustele vanhempiesi kanssa heidän ratkaisuistaan. Säästäväisen elämäntyylin taustalla voi olla syitä, joita et lapsena käsittänyt.

2. Sinua hemmoteltiin tavaroilla liikaa

Se, että lapsena saa kaiken, mitä haluaa, voi johtaa siihen, että ihminen ajattelee varakkaan elämäntyylin olevan oletusarvo ja itsestäänselvä asia.

Jos lapsena tottuu tiettyyn elintasoon tai siihen, ettei mikään tavara ole liian kallis ostettavaksi, samaa voi haluta aikuisenakin. Ongelmia seuraa, jos oma tulot eivät vastaakaan omia kulutustottumuksia.

Mikäli tunnistat kuvauksesta itsesi, haasta ajatusmallejasi. Tarvitsetko kaikkea haluamaasi oikeasti juuri nyt, vai voisitko elää säästäväisemmin, jotta sinulla olisi varaa toteuttaa unelmiasi tulevaisuudessa?

3. Lama osui vanhempiisi

Jos lama iski perheeseesi toden teolla, raha saattoi alkaa merkitä sinulle ainoastaan huolia. Kenties sinusta kasvoi aikuinen, joka on rahan kanssa todella tarkka, etkä uskalla sijoittaa rahojasi esimerkiksi osakkeisiin.

Mikäli ihmisellä on rahaan liittyviä pelkoja ja epävarmuuksia, raha näyttäytyy usein melko kielteisessä valossa. Voisiko raha kuitenkin olla jotain positiivista ja kivaa; väline, jonka avulla voit toteuttaa haaveitasi tai turvata perheesi tulevaisuuden?

Lue kolmen naisen rohkaisevat tarinat ja mieti asiaa vielä kerran: ehkäpä sinunkin pitäisi aloittaa sijoittaminen?

4. Rahasta ei puhuttu lainkaan

On hyvin tavallista, että raha-asioista ei perheissä hiiskuta. Olet voinut periä vanhemmiltasi ajatuksen siitä, että rahasta on epäkohteliasta keskustella etkä oikeastaan edes halua puhua siitä. Kenties sinusta voi myös tuntua siltä, ettet ymmärrä raha-asioista mitään, eivätkä ne kiinnosta sinua.

Mikäli haluat tienata enemmän, rahasta kannattaa oppia keskustelemaan. Esimerkiksi jos epäilet palkkasi olevan alakanttiin, asia tuskin muuttuu, jos et itse ota sitä puheeksi.

Taloustaitoja voi myös itse opiskella. Lue esimerkiksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttosen viisi vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

5. Sait viisaita oppeja, tietoisesti tai tiedostamattomasti

Mikäli rahankäyttötapasi ovat mainiot, kiitos voi kuulua vanhemmillesi.

Pääsitkö lapsena mukaan kauppaostoksille, joilla vertailtiin hintoja? Hankittiinko sinulle säästöpossu? Etkö saanut heti sitä, mitä toivoit? Jos pääsit lapsena harjoittelemaan rahankäyttöä yhdessä aikuisen kanssa, ymmärryksesi rahan arvosta pääsi kehittymään jo varhain ja opit tärkeitä taitoja elämää varten.

Lähteet: Forbes, KuluttajaliittoNerdwallet, Psychology Today

X