Itsetuntemus

Näin lemmikit vaikuttavat ihmisen tunne-elämään – 4 positiivista muutosta

Jokainen lemmikinomistaja on varmasti sitä mieltä, että oma rakas eläin piristää jokapäiväistä elämää. Myös useat tutkimukset sen todistavat: lemmikit tekevät omistajastaan onnellisemman ihmisen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Lemmikin seurassa stressihormoniksi kutsutun kortisolin eritys vähenee.

Jokainen lemmikinomistaja on varmasti sitä mieltä, että oma rakas eläin piristää jokapäiväistä elämää. Myös useat tutkimukset sen todistavat: lemmikit tekevät omistajastaan onnellisemman ihmisen.

Omistatko kissan, koiran tai muun lemmikin, jota voit hoivata ja helliä mielin määrin? Mikäli et, sinun ehkä kannattaisi. Tutkimusten mukaan lemmikinomistajat ovat rennompia, varmempia itsestään, auttavaisempia ja yhteisöllisempiä kuin lemmikittömät ihmiset.

Näin lemmikki muuttaa ihmistä:

1. Stressi laskee

Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että lemmikin kanssa oleskelu lievittää stressiä jo 15–30 minuutissa. Lemmikin seurassa rakkaushormoniksi kutsutun oksitosiinin eritys lisääntyy ja stressihormoniksi kutsutun kortisolin eritys vähenee.

Ei siis ole ihme, että toimistokoiria on työpaikoilla koko ajan enemmän ja enemmän.

2. Aggressiivisuus vähenee

Lemmikin hoitamisella on rauhoittava vaikutus. Vuonna 2006 julkaistussa Kansasin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että eläimiä hoitavilla vangeilla oli yleensä paremmat sosiaaliset taidot ja vähemmän väkivaltaista käytöstä kuin vangeilla, jotka eivät viettäneet aikaa eläimiä hoivaten. Tutkimuksen tekijät uskovat, että tutkimustulokset ovat yleistettävissä myös vankilan ulkopuolelle: lemmikkejä hellivillä on vähemmän aggressiivista käytöstä ja paremmat sosiaaliset taidot.

3. Itsetunto kasvaa

Lemmikin ehdottomalla rakkaudella on suuri vaikutus ihmiseen. Monet psykologit ovatkin sitä mieltä, että lemmikin ehdoton rakkaus voi tehdä omistajan itsetunnolle ihmeitä. Myös tutkimustulokset tukevat väitettä. Vuonna 2011 julkaistussa Miamin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että koiranomistajilla oli korkeampi itsetunto ja vähemmän masennusta kuin koirattomilla ihmisillä. Lisäksi he kärsivät vähemmän yksinäisyydestä.

4. Haluat panostaa enemmän ihmissuhteisiisi

Luulitko, että lemmikin hoivaamiseen kuluva aika on pois muista ihmissuhteista? Tutkimustulokset kertovat toista. Vuonna 2014 julkaistussa Tuftsin yliopiston tutkimuksessa kävi ilmi, että lemmikkien kanssa aikaa viettävät ihmiset ovat valmiita panostamaan myös ihmissuhteisiin enemmän kuin ihmiset, jotka eivät hoida lemmikkejä. Tutkimuksen mukaan lemmikkejä hoitavat ihmiset ovat yhteisöllisempiä ja valmiimpia auttamaan esimerkiksi perhettään ja ystäviään.

Lähteet: Daily Mail Online, DogVacay Official Blog, Health.com, NBC News, The Alternative Daily

Lue myös:

Nämä 15 asiaa kissaihmiset tietävät elämästä

15 asiaa, jotka vain koiranomistaja ymmärtää elämästä

10 asiaa, jotka vain hevosihminen ymmärtää

X