Somea selaillessa saattaa tuntua, että oma elämä on arkista ahertamista ja muiden elämä yhtä juhlaa.
Itsetuntemus

Näin pääset eroon some-kateudesta – 6 vinkkiä!

Kateus saattaa alkaa kaihertaa mieltä sosiaalisessa mediassa, jossa monien elämä näyttää olevan yhtä aurinkolomaa, kuhertelua oman rakkaan kanssa, gourmet-aterioiden loihtimista ja urheilua hymy huulilla. Listasimme vinkit, joiden avulla karkotat kateuden tunteet.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

1. Muista, että sosiaalinen media on vain pintaa

Kukaan ei jaa sosiaalisessa mediassa jokaista mietettään, vaan useimmat valitsevat hyvin tarkkaan, millaisia kuvia ja tietoja itsestään jakavat. Päivityksissä on helppo keskittyä hyviin asioihin ja rajata huonot asiat ja epäonnistumiset vaikka kokonaan pois. Kuvia saa muokattua, ja kuvien parhaita puolia korostettua lukuisilla erilaisilla filttereillä.

Kun kateus meinaa ottaa ylivallan, silmäile omia sosiaalisen median tilejäsi. Huomaat varmasti pian, että pelkästään niitä katsomalla ei saa realistista käsitystä jokapäiväisestä elämästäsi. Tiedosta, että näin on myös Facebook-ystäviesi kohdalla. Kuvasta tai statuksesta ei voi päätellä ihmisen koko elämää.

2. Mieti, mistä kateutesi johtuu

Pysähdy kateuden nostaessa päätään miettimään, mistä kateutesi kumpuaa. Mitä haluaisit lisää omaan elämääsi? Tunnetko, että et ole jossain niin hyvä kuin voisit? Kun oivallat syyt, jotka kateuteen johtivat, voit alkaa kehittää itseäsi ja muuttaa elämässäsi niitä asioita, joihin et ole tyytyväinen – eli voit kääntää kateuden voitoksesi.

3. Lopeta itsesi määritteleminen somen kautta

Seuraatko pakonomaisesti, montako seuraajaa sinulla on Instagramissa tai kuinka monta tykkäystä päivityksesi saa Facebookissa? Mieti, miksi koet tarvitsevasi seuraajia tai tykkäyksiä.

Lopeta hyväksynnän hakeminen itsesi ulkopuolelta ja itsesi määritteleminen somen kautta. Älä vertaile itseäsi muihin, vaan muista, että riität omana itsenäsi. Mieti, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi ja mitä kaikkea pientäkin ihanaa sinulla on elämässäsi ja arjessasi.

4. Riko kateuden kehä olemalla rohkeasti aito

Ota itse rohkea linja sosiaalisessa mediassa olemalla aito, oma itsesi. Kirjoita päivityksiä sekä iloisistasi että suruistasi ja jaa kuvia ilman filttereitä sekä täydellisiä rajauksia.

Usein arkielämän kommellukset ja ei-niin-täydelliset tilannekuvat ovat lopulta paljon hauskempaa luettavaa ja katsottavaa kuin hehkutus upeasta ravintolaillallisesta tai filtterein koristeltu selfie. Olemalla aito saatat inspiroida myös some-kavereitasi tekemään samoin.

5. Rajoita päivitysten näkymistä tai karsi seurattavia

Hyviä uutisia! Kateutta voi helpottaa yksinkertaisilla käytännön toimilla. Jos huomaat, että tiettyjen tuttujesi seuraaminen sosiaalisten median kanavien kautta saa sinut toistuvasti kateelliseksi, säädä asetukset niin, että heidän uudet päivityksensä eivät pomppaa heti aloitussivullesi. Tee tietoinen päätös, ettet myöskään käy kurkkimassa heidän tilejään, jos niiden vilkuileminen saa sinut turhautuneeksi.

Tarvittaessa voit myös miettiä, olisiko somessa seuraamiasi henkilöitä syytä karsia vain niihin, joiden kanssa olet tosielämässäkin tekemisissä – ja joiden arkikin on sinulle tuttua. Sinun ei tarvitse olla esimerkiksi Facebookissa jonkun kaveri vain sen takia, että olette olleet reilut kolmekymmentä vuotta sitten samalla rippileirillä.

6. Rajoita somen käyttöä ja näe ihmisiä kasvokkain

Jos vietät päivät pitkät somessa, ei ole ihme, että alat kadehtia muiden menevää elämää. Rajoita somessa notkumista poistamalla some-applikaatiot esimerkiksi kännykästäsi, jonka kautta somea tulee selailtua lähes huomaamatta.

Tapaa ihmisiä kasvokkain somessa viestittelyn sijaan. Kenties voit myös kertoa ystävällesi, että sosiaalinen media on aiheuttanut sinulle kateuden tunteita. Puhuminen auttaa ja voi hyvinkin olla, että myös ystäväsi kertoo ajoittain kärsivänsä aivan samasta ongelmasta.

Lähteet: All Women Stalk, Melyssa Griffin, Unwritten

Lue myös:

Tämän takia kateudesta kannattaa päästä eroon

Kateellisuus, viha ja märehtiminen – Karkota onnellisuusvarkaat

Työpaikalla kytee kateus

Kateus kuriin

Sisaruskateuden voi voittaa

X