Itsetuntemus

Näin vapaudut haitallisesta häpeästä: 6 askelta kohti parempaa oloa

Häpeä on inhimillinen ja myös tarpeellinen tunne. Haitallinen häpeä kuitenkin kahlitsee ja estää elämästä täyttä elämää. Lue, mistä tunnistat haitallisen häpeän ja miten siitä voi opetella eroon.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Häpeä liittyy arvottomuudentunteeseen.

Häpeä on inhimillinen ja myös tarpeellinen tunne. Haitallinen häpeä kuitenkin kahlitsee ja estää elämästä täyttä elämää. Lue, mistä tunnistat haitallisen häpeän ja miten siitä voi opetella eroon.

Häpeä on yksi ihmisen perustunteista, eikä se ole pelkästään huono asia. Häpeä on välttämätön osa elämää, sillä se tekee ihmisestä inhimillisen ja muiden tunteille herkän ihmisen. Ilman häpeää olisimme tunteettomia psykopaatteja.

Haitallinen häpeä kuitenkin estää elämästä täyttä elämää. Se liittyy tiiviisti arvottomuudentunteeseen ja koskettaa ihmisen syvintä sisintä. Häpeävä kokee olevansa muita huonompi, eikä hän uskalla sanoa olevansa eri mieltä tai vaatia osaansa.

Häpeään liittyy usein myös epävarmuus ja turvattomuus. Koska häpeävä pelkää hylätyksi tulemista, hän yrittää olla kaikille mieliksi. Lopulta hän kadottaa itsensä.

Väärästä häpeästä tulisikin päästä eroon. Silloin on mahdollista tuntea, kuka minä todella olen. Silloin on myös rohkeutta vaatia omia oikeuksiaan ja olla eri mieltä.

Näin voit päästä eroon haitallisesta häpeästä

1. Naura itsellesi

Parhaimmillaan huumori yhdistää, pahimmillaan nauru on ilkeää ja nöyryyttävää naurua toiselle ihmiselle. Häpeävä saattaakin aiempien kokemustensa vuoksi reagoida nauruun väärin ja tuntea, että hänelle nauretaan.

Aloitteellisuus ja se, että ottaa kontrolliin omiin käsiinsä, poistaa tehokkaasti ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa. Itseironia laukaisee häpeän ja jännityksen. Se keventää tunnelmaa, ja saa ihmiset nauramaan yhdessä.

2. Tee, vaikka pelottaa

Joka kerta, kun ihminen menee pelkoaan kohti ja pystyy tyynnyttämään mielensä kuohuttavassa tilanteessa, aivojen hermoradat vahvistuvat. Seuraavalla kerralla aivot käsittelevät pelkoa jo hieman paremmin.

Vähitellen kertyneet onnistumiset ja positiiviset kokemukset kasvattavat stressinsietokykyä ja parantavat itseluottamusta. Rohkeus kasvaa ja häpeä hälvenee.

3. Tutustu itseesi kirjoittamalla

Kirjoittaminen ja muut taiteenlajit ovat hyviä työkaluja tutustua itseensä ja käsitellä omaa häpeää, pelkoja ja epävarmuutta.

Kirjoita, piirrä tai maalaa ilman itsekritiikkiä. Kenenkään ei tarvitse nähdä tuotoksia eikä tärkeintä ole oikeinkirjoitus tai muut muotoseikat, vaan itseilmaisu.

4. Löydä mieluinen harrastus

Luovan tekemisen parissa saattaa myös päästä flow-tilaan, jossa asiat rullaavat omalla painollaan. Tutkimusten mukaan säännöllisesti flow-tilan kokevat ihmiset ovat onnellisempia.

Kirjoittamisen tai maalaamisen lisäksi flow’n voi löytää minkä tahansa itselle mieluisan harrastuksen, vaikka juoksun tai sienestyksen parissa. Mieluisen harrastuksen parissa itsetunto kohenee ja häpeä lievenee.

5. Omaksu terveelliset elämäntavat

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Fyysinen terveys tukee henkistä hyvinvointia, siinä missä esimerkiksi epäterveellinen ruoka ja päihteet vievät energiaa ja passivoittavat.

Kun huolehtii itsestään syömällä terveellisesti ja liikkumalla, myös aivot ja mieli vahvistuvat. Liikunnalla on monenlaisia terveyshyötyjä, se esimerkiksi lieventää stressiä, ehkäisee masennusta ja lisää luovuutta.

6. Valitse seurasi

Toiset ihmiset ovat katkeria ja kyynisiä, ja he haluavat, että myös muilla on yhtä paha olla kuin heillä itsellään.

Kielteisyys tarttuu, joten ankeita ihmisiä voi hyvällä omalla tunnolla pyrkiä välttämään. Keskity sen sijaan ihmisiin, joiden seurasta saat voimaa ja energiaa. Sellaisten ihmisten seurassa voit olla vapaasti oma itsesi – ilman häpeää.

Lähde: Viljamaa, Janne (2018): Hirveä häpeä. Suomalainen häpeä ja miten siitä pääsee eroon. Atena.

X