Itsetuntemus

Onko sinulla voimalause, joka tsemppaa eteenpäin? Jokaisen kannattaisi opetella hyödyntämään niitä – vaikutus perustuu yksinkertaiseen asiaan

Voimalauseen avulla voi opetella itsemyötätuntoa ja lohduttaa itseään. Terapeutti kertoo, miten voimalauseita kannattaa hyödyntää ja miten itselleen voi löytää mieluisan voimalauseen.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock

Joskus aikuinenkin kaipaa lohdutusta, mutta sitä voi olla vaikea myöntää.

Voimalauseen avulla voi opetella itsemyötätuntoa ja lohduttaa itseään. Terapeutti kertoo, miten voimalauseita kannattaa hyödyntää ja miten itselleen voi löytää mieluisan voimalauseen.

Mitkä sanat sinua tsemppaavat eteenpäin? Mikä lause auttaa silloin, kun on vaikeaa? Oletko kenties etsinyt itsellesi mieluisia voimalauseita?

Asioilla on tapana järjestyä.

Jonain päivänä voin nauraa tälle.

Asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.

Voimalause voi olla esimerkiksi lyhyt filosofinen mietelmä, joka ohjaa eteenpäin silloin, kun joutuu tekemään vaikeita valintoja. Tällainen on esimerkiksi Kurottele kuuta ja tavoittele tähtiä, sillä unelmat kantavat arjen aallokossa.

Monet suosivat lauseita, jotka toimivat ohjenuorina silloin, kun elämä murjoo. Tällaisia lauseita ovat esimerkiksi Hyväksy itsesi ja hyväksyt myös muut sekä Riität sellaisena kuin olet.

Moni tsemppaa itseään huumorin voimalla, vaikka sitten hampaat irvessä: Periksi ei anneta, ennen kuin sydänkäyrä on suora. Taikka Antaa hevosen murehtia – sillä on suurempi pää.

Tärkeitä ovat myös lauseet, jotka muistuttavat siitä, mikä on olennaisinta elämässä, kuten Hengitä, sisko, hengitä syvään.

Joka tapauksessa voimalauseet ovat yksinkertaisia lauseita, joita voi toistella hiljaa mielessään mantran tavoin.

Lue myös: Testaa, mikä voimalause kuvaa parhaiten persoonaasi!

Mutta onko voimalauseista oikeasti hyötyä? Kysyimme asiaa yksilö- ja pariterapeutti Heli Suutarilta, joka on kirjoittanut teoksen Kaikki kääntyy hyväksi – 365 ajatusta itsensä auttamisesta.

Jokaisen kannattaisi opetella lohduttamaan itseään, ja siinä voimalause auttaa

Pohjimmiltaan voimalause on lohtulause. Heli Suutari kertoo, että hänen vastaanotolleen tullaan usein huolten ja ongelmien kanssa, joihin etsitään nopeaa ratkaisua. Tämä johtaa yleensä armottomuuteen itseä kohtaan.

– Itsensä ruoskimisen sijaan pahaa oloa voisi helpottaa se, että löytäisi keinon lohduttaa itseään. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se onkin, kunhan vain antaa sille mahdollisuuden.

Lohtua haetaan turhan usein alkoholista tai pelaamisesta.

– Haetaan jotain puuduttavaa, joka veisi pahan olon pois. Itsekin käytin aikoinani punaviiniä ”lääkkeenä” omiin huoliini ja siihen, että maailma oli niin epävarma paikka. No, eihän se mitään auttanut pidemmän päälle. Toi kyllä hetken helpotuksen, Heli Suutari kertoo.

– Eräänä päivänä minun oli pakko ryhtyä miettimään, mitä se viini oikein palveli: se oli lohdun tuoja. Kuulen tämän lohdun kaipuun myös terapiaistunnoissa. Meidän aikuisten ei ole helppoa myöntää, että mekin kaipaamme rohkaisua ja pään silitystä.

Jos kukaan muu ei meitä lohduta, on mahdollista opetella lohduttamaan itse itseään.

– Tässä lohduttelussa tärkeässä roolissa ovat niin sanotut voimalauseet, joita kutsun myös hoiva- tai lohtulauseiksi. Sanoissa on oikeasti voimaa. Voimalauseilla voi opetella itsemyötätuntoa ja tarjota tukea itselleen. Tietenkin nyt korona-ajan keskellä voimalauseille on erityistilausta. Ei ole ihme, jos olo on turvaton ja ahdistunut.

Voimalauseita voi toistaa mantrana

Vaikeana hetkenä itsensä tsemppaaminen ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Moni sättii joko itseään tai muita ja alkaa etsiä syyllistä tilanteeseen. Heli Suutari kehottaa kokeilemaan toisenlaista kaavaa: kannattaisi hyväksyä se, miten asiat ovat, ja kuunnella itseään ja muita tuomitsematta ketään. Lohduttaa.

– Usein on niin, että osaamme kyllä lohduttaa muita, mutta emme itseämme.

Rauhaa ja malttia vaikeissa paikoissa voi ammentaa juuri lohtulauseista.

– Yksinkertaiset lohtulauseet juurruttavat ja pitävät kiinni tässä hetkessä. Lausetta voi toistella niin kauan, että pahin ahdistus hellittää.

Näin löydät oman voimalauseen

  1. Pysähdy miettimään pahan päivän varalle sanoja, jotka voimauttavat sinua. Voit sulkea silmäsi hetkeksi ja hengittää rauhassa. Mieleesi voi nousta jokin vanha sanonta lapsuudestasi. Tai ehkä olet törmännyt hiljattain johonkin terävään sloganiin tai puhuttelevaan mietelmään.
  2. Kirjoita lause ylös, muuten se unohtuu. Voit myös kirjoittaa vaikkapa post-it-lappusia, jotka laitat makuuhuoneen tai kylpyhuoneen peiliin.
  3. Toista voimalauseita pukeutuessasi päivää varteen ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Heli Suutarin oma voimalause on Ei mitään hätää, jota hän usein kuuli äidiltään lapsuudessaan. Todella vaikeissa tilanteissa hän toistelee mielessään lausetta Tämäkin menee ohi. Ja niin usein tapahtuukin.

Pyysimme Annan lukijoita paljastamaan voimalauseensa. Voimalauseita tuli monen tyyppisiä; osa suosii humoristista lähestymistapaa, osa filosofisempaa. Ideoita omaan voimalauseeseesi voit napata vaikkapa näistä Annan lukijoiden tsemppilauseista.

X