Itsetuntemus

Nämä 10 luonteenpiirrettä tekevät onnelliseksi – Täsmäharjoituksilla onnea vaikeisiin elämäntilanteisiin

Ihminen voi olla onnellinen raskaissakin elämäntilanteissa. Onnellisilla ihmisillä on luonteenpiirteitä, joiden avulla he kääntävät vaikeudet voitoiksi. Lue, miten kehität luonnettasi ja lisäät onnellisuuttasi.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
123Rf

Ihminen voi olla onnellinen raskaissakin elämäntilanteissa. Onnellisilla ihmisillä on luonteenpiirteitä, joiden avulla he kääntävät vaikeudet voitoiksi. Lue, miten kehität luonnettasi ja lisäät onnellisuuttasi.

1. Kiitollisuus: Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla on

Kiitollisuus on onnellisen elämän avain. Kiitollinen ihminen ei mieti jatkuvasti, mitä häneltä puuttuu. Hän ei vertaile saavutuksiaan ja epäonnistumisiaan muihin, vaan nauttii pienistäkin ilonaiheista.

Harjoitus: Listaa päivittäin kolme asiaa, jotka onnistuivat tai tuottivat sinulle mielihyvää. Huomioi myös pienet asiat, kuten kaunis sää tai mukava jutusteluhetki naapurin kanssa.

Lue myös: Näin hyödynnät positiivista ajattelua työpaikallasi – 10 vinkkiä

2. Toiveikkuus: Suhtaudu elämään toiveikkaasti

Toiveikkuuden avulla selviydymme koettelemuksista ja uskallamme ottaa riskejä. Toiveikkuus ei tarkoita epärealistisuutta tai teennäistä positiivisuutta. Onnellinen ihminen ei lannistu vaikeissakaan olosuhteissa, vaan uskoo, että sinnikkyys kantaa aina jonkinlaista hedelmää.

Harjoitus: Kirjoita tai piirrä asiat, jotka haluaisit saavuttaa 510 vuoden sisällä. Kiinnitä kuva näkyvälle paikalle. Kun muistutat itseäsi päivittäin tavoitteistasi, alat tehdä tiedostamatta valintoja, jotka vievät sinua niitä kohti.

Lue myös: Pikkuleijonien henkinen valmentaja Melina Niemi: Näin opit Pikkuleijonien voittaja-asenteen

3. Nöyryys: Madalla vaatimuksiasi

Vaikka onnellisilla ihmisillä on tavoitteita, he eivät vaadi itseltään täydellisyyttä. Vähempään tyytyväinen näkee jotain iloittavaa siinä, missä perfektionismi näkee epätäydellisyyttä.

Harjoitus: Ajattele tavoitetta, jota et ole saavuttanut. Mitä saisit, jos tavoite ei toteutuisi kokonaan, vaan esimerkiksi puolittain? Yritä ajatella, että tämä ei olisi epäonnistuminen vaan saisit puolet enemmän kuin sinulla on nyt.

Keskustele: Perfektionismi ja virheiden pelko rasittavat

4. Ratkaisukeskeisyys: Älä mieti ongelmaa vaan ratkaisuja

Kaikki kohtaavat enemmän tai vähemmän vaikeuksia. Ratkaisevaa on se, miten suhtaudumme niihin. Onnelliset ihmiset eivät passivoidu vaikeuksien edessä. He miettivät, miten ongelman voi ratkaista tai miten sen kanssa voi elää.

Harjoitus: Mieti asiaa, johon olet tyytymätön. Listaa ongelmaan niin monta ratkaisua kuin keksit. Jos et voi vaikuttaa ongelmaan, mieti, miten voit korostaa elämäsi positiivisia puolia, jotta vaikeudet eivät pyöri mielessäsi jatkuvasti.

Lue myös: Älä anna lannistajan masentaa! Näin tulet toimeen negatiivisten ihmisten kanssa

5. Spontaanius: Elä hetkessä

Onnellisilla ihmisillä on haaveita, mutta he eivät elä sitku-elämää. Onnellisuus on kykyä nauttia käsillä olevasta hetkestä ja reagoida spontaanisti. Positiivinen ihminen ei ahdistu, jos tilanteet muuttuvat yllättäen.

Harjoitus: Tee päivittäin yksi spontaani asia. Se voi olla pieni valinta, kuten kauppalistasta poikkeaminen, kun bongaat hyvän tarjouksen. Jos suunnitelmasi muuttuvat yllättäen, älä manaile. Mieti, mitä mahdollisuuksia muutos tarjoaa.

Lue myös: Testaa, kuinka spontaani olet

6. Lempeys: Ole lempeä itsellesi ja muille

Lempeys lisää onnellisuutta, ankaruus nakertaa sitä. Onnellinen ihminen suhtautuu ymmärtäväisesti itsensä ja muiden vajavaisuuksiin ja mokiin. Hän ei soimaa vaan lohduttaa ja kannustaa.

Harjoitus: Kun mokaat, kiedo kädet ympärillesi ja halaa itseäsi. Lohduta itseäsi ääneen. Selitä, miksi on ymmärrettävää, ettet onnistunut tällä kertaa. Sano itsellesi, ettei epäonnistuminen haittaa.

Lue myös: Ole empaattinen itsellesi

7. Anteeksiantavaisuus: Opettele antamaan anteeksi

Onnelliset ihmiset eivät ole kostonhimoisia. He ymmärtävät, että ihmiset tekevät joskus väärin, koska ovat heikkoja. Vaikka toisen teko olisi anteeksiantamaton, he eivät anna sen hallita elämäänsä. Onnelliset ihmiset osaavat antaa anteeksi myös itselleen.

Harjoitus: Ajattele ihmistä, joka on tehnyt väärin sinua kohtaan. Mieti syitä hänen käytökseensä. Voiko ikävä käytös johtua esimerkiksi huonosta itsetunnosta? Aina, kun hänen tekonsa tulee mieleesi, ajattele ihmisiä, jotka ovat tehneet sinulle hyvää.

Lue myös: Pitääkö vanhemmilleen antaa kaikki anteeksi

8. Empaattisuus: Kuuntele ja kunnioita muita

Onnellinen ihminen ei ole itseriittoinen. On tärkeää kuunnella niitäkin, jotka ovat kanssasi eri mieltä. Opit ymmärtämään ihmisten motiiveja ja empaattisuutesi vahvistuu. Kuunteleminen auttaa sinua myös suhteuttamaan ongelmasi. Huomaat, että kaikilla on omat vaikeutensa.

Harjoitus: Kysy päivittäin ainakin yhdeltä ihmiseltä, mitä hänelle kuuluu. Älä jyrää töissä omaa näkökulmaasi läpi, vaan pyydä muita kertomaan ajatuksistaan ja kokemuksistaan.

Keskustele: Mieheni puhuu taukoamatta vain omasta työstään

9. Sosiaalisuus: Uskalla tutustua uusiin ihmisiin

Onnellinen henkilö valitsee seuransa viisaasti, mutta ei pelkää ihmisiä liikaa. Mitä laajempi tuttavapiiri sinulla on, sitä enemmän ympärilläsi on ihmisiä, joilta voit saada apua. Muita ei kannata ajatella kilpailijoina vaan vertaistukena.

Harjoitus: Älä ajattele verkostoitumista pinnallisena käyntikorttien vaihtamisena. Jokainen kontakti, jonka otat muihin, on verkostojesi laajentamista. Kun olet oudossa seurassa, juttele aina vähintään yhden ihmisen kanssa.

Lue myös: Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

10. Rehellisyys: Ole rehellinen itsellesi ja muille

Vain rehellinen ihminen voi olla onnellinen. Valehtelu sotkee ihmissuhteita ja aiheuttaa stressiä. Jos et ole rehellinen itsellesi, teet valintoja, joilla yrität miellyttää muita. Tällainen elämäntyyli aiheuttaa tyhjyyden ja tyytymättömyyden tunteita.

Harjoitus: Onko sinulla tapana keksiä valkoisia valheita vaikeissa tilanteissa? Suhtaudu näihin tilanteisiin kuin kastautuisit avantoon. Oman mielipiteen tai totuuden sanominen voi tuntua aluksi pahalta. Rehellisyys laukaisee kuitenkin jännityksesi, ja jälkeenpäin olosi on parempi kuin valehdellessasi.

Lue myös: Näin kumppanille valehdellaan – Lue aiheet ja pariterapeutin kommentit

Lähteet: Lifehack, Marck & Angel, PsychCentral

X