Itsetuntemus

Kaisa, 38, kokeili neurofeedback-terapiaa avuksi ylivirittyneille aivoille ja traumaoireisiin: ”Aloin nukkua täysiä öitä heräämättä”

Kaisa Jaakkola kiinnostui neurofeedback-terapiasta, kun aiemmin diagnosoidun traumaperäisen stressihäiriön oireet nostivat päätään. Psykoterapia yksinään ei tuntunut riittävän. – Neurofeedback ikään kuin rauhoitti aivoni, Jaakkola sanoo.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kaisa Jaakkolalle neurofeedback osoittautui hyväksi hoitomuodoksi psykoterapian rinnalla.

Kaisa Jaakkola kiinnostui neurofeedback-terapiasta, kun aiemmin diagnosoidun traumaperäisen stressihäiriön oireet nostivat päätään. Psykoterapia yksinään ei tuntunut riittävän. – Neurofeedback ikään kuin rauhoitti aivoni, Jaakkola sanoo.

Tietokirjailija ja hyvinvointi­valmentaja Kaisa Jaakkola, 38, kokeili neurofeedback-hoitoa 35 kerran sarjana:

”Aivan kuin aivoissani olisi riehunut virusohjelmisto, joka lähetti signaalia ’yöt eivät ole turvallisia, et voi nukkua’. Elettiin loppuvuotta 2019. Olin ylivirittynyt ja levoton, mutta samaan aikaan lopen väsynyt.

Taustalla oli iso vyyhti: minulla oli aiemmin todettu traumaperäinen stressihäiriö sekä uupumus ja masennus, joita hoidin psykoterapiassa. Nyt traumaoireet nostivat taas päätään. Puhuminen ei näyttänyt riittävän.

Olen kiinnostunut monenlaisista terapioista. Olin jossain vaiheessa lukenut neurofeedback-terapiasta ja sen vaikutuksista traumasta toipumiseen. Päätin kokeilla sitä.”

Lue myös: Melanoomadiagnoosi laukaisi Kaisa Jaakkolassa syvän uupumuksen: ”Soimasin itseäni siitä, että minun olisi pitänyt toipua nopeammin”

Neurofeedback-hoidossa aivot saavat palautetta

”Neurofeedback-terapia on aivojen treenaamista tietokoneavusteisen ohjelman avulla, jossa aivot saavat palautetta ja palkinnon toivotun kaltaisesta toiminnasta. Neuroterapeutti kiinnitti päähäni EEG-elektrodeja, joista kulkeutui sähköinen signaali terapeutin tietokoneelle. Terapeutti suuntasi terapiaa aivojeni reagoinnin mukaan.

”Katsoin hoitojen aikana Netflix-sarjoja, joiden kuva ja ääni reagoivat aivojeni toimintaan.”

Suhtauduin neurofeedback-hoitoon kiinnostuneen uteliaasti. Se ei tuntunut oikeastaan miltään. Katsoin hoitojen aikana muun muassa Netflix-sarjoja, joiden kuva ja ääni reagoivat aivojeni toimintaan: Kun aivot toimivat ei-halutulla tavalla, kuva pieneni ja sumeni ja ääni hiljeni. Kun aivojen sähköinen toiminta muuttui haluttuun suuntaan eli kun rentouduin, kuva suureni normaaliksi, sumeus katosi ja ääni palasi.

Aivoni saivat palautetta samaan tyyliin kuin olisin keskustellut toisen ihmisen kanssa. Keskustelukumppanin mikroilmeet kertovat siitä, miten viesti menee perille. Aivot tulkitsevat salamannopeasti näitä viestejä ja muokkaavat toimintaansa haluttuun suuntaan.

Tavoitteena oli, että aivoni oppisivat toimimaan joustavammin, vähentämään turhaa ylivireyttä ja rauhoittumaan. Sitä kautta uni- ja keskittymisongelmat ja tunne-elämän haasteetkin helpottaisivat.”

Lue myös: Kaksi vuotta psykoterapiaa hiljensi Päivin, 60, vaativan sisäisen äänen: ”Opin lapsena olemaan tottelevainen ja miellyttämään kaikkia”

”Stressiherkkyyteni on vähentynyt”

”Jo kolmannen neurofeedback-hoitokerran jälkeen aloin nukkua täysiä öitä heräämättä. Aiemmin heräilin tuon tuosta, ja kauhukuvat pyörivät mielessä.

Kun ylivireys eri aivoalueilla alkoi vähentyä, kohdennettiin terapiaa keskittymiskyvyn ja järjestelmällisyyden tukemiseen.

”Kehoni sietää sekä fyysistä että psyykkistä rasitusta paremmin ilman, että jään ylikierroksille.”

Jotta aivojen hermoyhteyksissä tapahtuisi pysyviä muutoksia, hoitoa suositellaan pidempänä sarjana. Kävin hoidossa yhteensä 35 kertaa. Se oli iso rahallinen satsaus, yli 3 000 euroa, mutta ajattelin, että jos hoidon ansiosta työkykyni palautuu ennalleen, satsaus ehdottomasti kannattaa.

On vaikea sanoa, mikä on ollut neurofeedbackin ansiota ja mikä on johtunut psykoterapian etenemisestä ja ylipäätään ajan kulumisesta. Koen kuitenkin, että stressiherkkyyteni on vähentynyt. Kehoni sietää sekä fyysistä että psyykkistä rasitusta paremmin ilman, että jään ylikierroksille. Työkykyni on palautunut ennalleen. Arkikaan ei ole enää säätämistä ja säheltämistä, vaan kykenen toimimaan suunnitelmallisemmin.

Mielestäni neurofeedback täydensi psykoterapiaa loistavasti. Se ikään kuin rauhoitti aivoni, eivätkä traumaoireet enää puskeneet pintaan.”

Lue myös: Kotiliesi.fi: Kenen kannattaa hakeutua terapiaan ja mitä terapiassa oikein tapahtuu? Psykoterapeutti vastaa

X