Itsetuntemus

Oletko liian kiltti? 3 keinoa, joiden avulla opit pitämään terveesti kiinni omista rajoistasi

Kannatko töissä vastuuta muidenkin hommista? Oletko ystäville lähinnä olkapää tai kasautuvatko kotityöt vain sinun harteillesi? Liian kilttiä ihmistä uhkaa uupumus.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Istock

Young Woman Discussing Problems With Counselor

Kannatko töissä vastuuta muidenkin hommista? Oletko ystäville lähinnä olkapää tai kasautuvatko kotityöt vain sinun harteillesi? Liian kilttiä ihmistä uhkaa uupumus.

Jo lapsena meitä kehotetaan olemaan kilttejä. Toisia ihmisiä kohtaan pitää käyttäytyä nätisti, ja joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille. Liika kiltteys voi kuitenkin tehdä elämästä vaikeaa. Mistä tietää, milloin on liian kiltti?

– Ihminen on liian kiltti, kun hän ei osaa pitää kiinni omista rajoistaan, sanoo psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström.

Liiallinen kiltteys liittyy usein huonoon itsetuntoon ja häpeän tunteisiin. Liian kiltti kätkee sisäänsä vihan, surun ja kiukun tunteet. Tällainen ihminen on jatkuvasti miettimässä sitä, mitä muut hänestä ajattelevat ja kelpaako hän muille. Ongelman taustalla voi olla monenlaisia asioita, mutta useimmiten siihen vaikuttavat lapsuuden kokemukset.

– Syynä voivat olla esimerkiksi riitaisa koti, kielteinen ilmapiiri, hylkäämisen pelko tai vaatimukset, joita lapsi ei ole pystynyt täyttämään. Lapsi on saattanut kokea, että hänen pitäisi täyttää vanhempiensa toiveita sen sijaan, että eläisi omaa elämäänsä.

Tärkeintä on oppia olemaan kiltti itselleen

Terapeutin työssään Brandt-Pihlström törmää usein ongelmiin, jotka juontuvat liiasta kiltteydestä.

– Olen tavannut monia nuoria ihmisiä, joiden on vaikeaa sanoa ei vanhemmillensa. Usein siihen liittyy syyllisyys. Nuori saattaa kokea syyllisyyttä esimerkiksi siitä, että ei pidä tarpeeksi huolta sukulaisistaan.

– Tärkeintä olisi oppia olemaan kiltti itselleen. Muiden miellyttämisen sijaan olennaista on elää sellaista elämää kuin itse haluaa.

Brandt-Pihlströmin mukaan liiallinen kiltteys on useammin naisten kuin miesten pulma.

Myös yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmän mielestä liiallinen kiltteys on pääsääntöisesti naisten ongelma. Hänen mukaansa kyse on kasvatuksesta ja patriarkaalisesta kulttuurista.

– Tyttöjen kasvatuksessa korostetaan sitä, että pitää olla kiltti toiselle. Jo pieniä tyttöjä pannaan vastuuseen siitä, että yhteisön ilmapiiri olisi toimiva. Minun kouluaikoinani kiltit ja hyvin käyttäytyvät tytöt laitettiin istumaan raisujen poikien viereen, ikään kuin poikien käytös olisi heidän vastuullaan, Särmä sanoo.

Särmän mukaan naiset eivät ota yhtä paljon tilaa itselleen kuin miehet.

– Olen joskus testannut tätä kävelemällä kadulla niin, että päätin olla väistämättä ketään. Naiset antoivat minulle kiltisti tilaa, mutta tietyntyyppiset miehet kävelivät närkästyneinä melkein päin. He eivät olleet tottuneet väistämään.

– Jämäkkyyttä ja omien rajojen vetämistä kannattaa harjoitella – muuten on vaarassa joutua toisten hyväksikäyttämäksi.

1. Hae tukea

Työelämässä liian kiltti ihminen ajautuu helposti tekemään toistenkin töitä. Työkaveria tulee autettua yli omien voimavarojen, ja pomolle ei uskalleta sanoa ei, vaikka työkuorma olisi liian suuri.

Brandt-Pihlströmin mukaan tilanteeseen ei pidä jäädä yksin.

– Käyttäytymismalleista pääsee harvoin eroon vain asian tiedostamalla. Vaikka ihminen tietäisi, että hänen olisi viisasta kieltäytyä ylitöistä, käytännön toteuttaminen ei ole yhtä helppoa.

Sen takia Brandt-Pihlström kehottaa hakemaan tukea. Puolison tai läheisen ystävän kanssa voi harjoitella niitä tilanteita, joissa pitäisi osata sanoa ei.

– Jos tilanne on työpaikalla paha tai jos kokee kärsivänsä liiasta kiltteydestä myös muilla elämänalueilla, kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen. Usein liiallisen kiltteyden takana on jotain sellaista, mikä on hyvä selvittää terapeutin kanssa.

Ensiapuna Brandt-Pihlströmin mukaan toimii mieluisten asioiden tekeminen, kuten omiin harrastuksiin keskittyminen.

– Mieti, mistä asioista pidät, ja ala tehdä sellaisia. Harrastusten avulla voi asettaa omia rajoja. Töistä on helpompi lähteä ajoissa, kun on ehdittävä akvarellikurssille.

2. Pohdi syitä

Kotityöt ovat parisuhteen ikuinen keskustelunaihe. Liian kiltti ihminen kantaa vastuun toisenkin hommista – ja harmittelee sitä hiljaa mielessään.

– Kotitöitä ei pitäisi mitata millimetriviivaimella. Etenkin lapsiperheissä pitäisi ajatella, että puhallamme yhteen hiileen. Tiskivuorot tuskin jakautuvat aivan tasan.

On kuitenkin tärkeää tunnistaa tilanne, jolloin kotitöiden epätasa-arvoinen jakautuminen aiheutuu toisen liiasta kiltteydestä. Jos kokee kantavansa myös toisen aikuisen vastuun, on syytä pohtia syitä.

– Kuten vanha viisaus sanoo, toista ei voi muuttaa. Siksi on tärkeää miettiä omia käytösmalleja ja niiden muuttamista.

Seuraava askel on puhua puolison kanssa. On tärkeää keskustella siitä, miksi kotitöistä tulee riitaa. Onko taustalla jokin muu suhdetta hiertävä asia?

–Jos puhuminen ei auta, on muutettava omaa toimintaa. Joskus

liian kiltin on jätettävä pyykit pesemättä ja ruokakaappi täyttämättä, ennen kuin toinen havahtuu.

3. Sano suoraan

Ystävyyteen kuuluu toisen huolien kuunteleminen. Olkapäänä toimimisen pitäisi kuitenkin olla molemminpuolista. Jos huomaa olevansa aina toisen tukena ilman vastavuoroisuutta, kyse saattaa olla liiasta kiltteydestä.

– Ystävälle kannattaa puhua suoraan, Brandt-Pihlström sanoo.

– Viisasta on lähestyä syyttämättä toista. Hyvä tapa on kysyä, miltä toisesta tuntuu. Oletko sinä huomannut, että puhumme paljon enemmän sinun kuin minun kuulumisistani?

Voi olla, että ystävä ei ole huomannut kommunikoinnissa ongelmaa. Liian kiltti ihminen taas alkaa silloin helposti epäillä omia tunteitaan. Liioittelenko? Olenko sittenkin kuvitellut kaiken? Juuri siinä kohtaa on tarpeen pysyä kovana.

– Jos ystävän käytös ei muutu, omat rajat voi vetää ihan konkreettisesti. Toiselle voi näyttää, että en halua tavata sinua, jos et vastavuoroisesti kuuntele minua.

Brandt-Pihlströmin mukaan riskinä on se, että ystävä loukkaantuu palautteesta ja suuttuu. Liian kiltiksi itsensä kokevan tulisi päästä yli pelosta, että ystävä suuttuu.

– Omien rajojen vetäminen on juuri sitä, että uskaltaa pitää puoliaan eikä alistu miellyttämään toista.

Lue myös:

Varo joutumasta manipuloinnin uhriksi – näin tunnistat yleisimmät persoonallisuushäiriöt

Lukijat kertovat, millaista on naisten ystävyys: ”Jos kuolisin, lapsuudenystäväni pitäisi miehestäni huolta”

X