Itsetuntemus

Oletko perfektionisti? 5 oivallusta, joiden avulla pääset eroon jäytävästä epäonnistumisen pelosta

Perfektionismin taustalla on pelko epäonnistumisesta. Se pidättelee ihmistä tekemästä asioita, joista hän nauttii. Täydellisyyden tavoittelu myös estää kehittymästä. Perfektionismista on onneksi mahdollista päästä eroon.
17.7.2018 Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Perfektionismi eli täydellisyyden tavoittelu on usein merkki epäonnistumisen pelosta. Usein kuulee ihmisten kuvailevan itseään perfektionistiksi hieman ylpeillen, ikään kuin se olisi pelkästään positiivinen ominaisuus. Todellisuudessa perfektionismi rajoittaa ihmistä, sillä se saa hänet vaatimaan itseltään – ja joskus jopa muilta – kohtuuttomia.

Perfektionismi voi estää sinua saavuttamasta monia asioita. Se pidättelee sinua jakamasta ideoitasi, työtäsi ja tuotoksiasi, jolloin et hyödy siitä palautteesta, jota tarvitsisit kehittyäksesi. Täydellisyyden tavoittelu voi siis johtaa siihen, ettet pääse hyödyntämään täyttä potentiaaliasi.

Seuraavan viiden oivalluksen avulla voit oppia pääsemään perfektionismista eroon ja arvostamaan epätäydellisyyttä. On vapauttavaa hyväksyä, ettei mikään voi olla täydellistä.

1. Jostain täytyy aloittaa – älä vaadi itseltäsi heti liikoja

Ensimmäinen yritys on aina ensimmäinen. Jostain on kuitenkin aloitettava. Jokaisella yrityksellä tulet entistä paremmaksi, opit tietoja ja taitoja, saat palautetta ja kehityt.

Päämääränä ei kuitenkaan tulisi olla täydellisyys, vaan se, että saat tehdä jotain, mistä nautit – oli kyseessä sitten kakun leipominen, blogin kirjoittaminen tai liikuntasuoritus. Kun olet kärsivällinen ja pitkäjänteinen, voit kehittyä koko ajan paremmaksi.

2. Palautetta ei tarvitse jännittää

Liian usein jätämme ideamme ja mielipiteemme kertomatta, koska ajattelemme niiden olevan huonoja tai vääriä. Parhaat ideat ovat kuitenkin niitä, jotka heitetään pelottomasti ilmoille, koska niistä voidaan keskustella ja niitä voidaan kehittää yhdessä. Jos asioiden haluaa edistyvän, omat ajatuksensa täytyy tuoda esiin.

3. Perfektionismi on pelkoa

Pohjimmiltaan perfektionismissa on kyse epäonnistumisen pelosta. Omia ideoita ja mielipiteitä ei uskalleta sanoa ääneen, koska pelottaa, että muut eivät pidä niistä. Epäonnistumisen pelko on lamaannuttava tunne.

Hyvä puoli peloissa on se, että niitä voidaan työstää. Voit päästä irrationaalisista peloistasi yli analysoimalla niitä ja miettimällä, miksi oikeastaan olet niin peloissasi. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?

Saatat ajatella, että kamalinta olisi se, että joku esittäisi ajatuksiasi tai tuotoksiasi kohtaan kritiikkiä. Kuitenkin vain palautteen avulla voi kehittyä, joten oman kehittymisesti kannalta kritiikin pelkääminen ei ole lainkaan hyödyllistä.

4. Epäonnistuminen on mahtavaa

Haluaisitko juosta maratonin tai kirjoittaa kirjan, mutta et uskalla edes yrittää, koska ajattelet kuitenkin epäonnistuvasi? Kaikki ihmiset, jotka ovat saavuttaneet elämässään jotain suurta, ovat yrittäneet ja epäonnistuneet useasti ennen kuin ovat saavuttaneet tavoitteensa. Epäonnistuminen on siis välttämätöntä, jotta voit oppia uutta ja kehittyä.

5. Elämä ei ole täydellistä

Se, mikä jollekin toiselle on täydellistä, ei ole sitä toiselle. Kukaan ihminen ei ole täydellinen, ja jos olisi, se olisi melko tylsää. Pienet vikasi tekevät sinusta sinut: kiinnostavan ja uniikin.

Voit ainoastaan yrittää parhaasi ja nauttia matkasta. Sen sijaan, että keskittyisit lopputulokseen, keskity itse tekemiseen ja hyväksy keskeneräisyys.

Lähde: Lifehack

Lue myös

Suosittelemme