Itsetuntemus

Oletko tietämättäsi taiteilija? 5 merkkiä arjen luovuudesta

Haluaisitko olla luova ja taiteellinen, mutta et tunnista itsessäsi sellaisia piirteitä ollenkaan? Ehkä oletkin luova tietämättäsi! Taiteellisuus ja luovuus voivat näkyä normaaleissa arjen tekemisissä. Luovuusasiantuntija Krista Launonen kertoo, miten.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
123Rf

Haluaisitko olla luova ja taiteellinen, mutta et tunnista itsessäsi sellaisia piirteitä ollenkaan? Ehkä oletkin luova tietämättäsi! Taiteellisuus ja luovuus voivat näkyä normaaleissa arjen tekemisissä. Luovuusasiantuntija Krista Launonen kertoo, miten.

Nautit käsillä tekemisestä

Harrastatko neulomista tai kutomista? Lepääkö mielesi, kun saat askarrella tai värittää aikuisten värityskirjaa? Kehitteletkö omia ruokaohjeita? Samoin kuin taiteessa, myös kaikissa näissä tekemisissä kokeilemisen elementti on vahvasti korostunut.

Käsillä tekeminen avaa myös ideoiden virran. Kun teet asioita käsilläsi ja lopetat suorittamisen, ei-tietoisesta mielestä pääsee pulpahtelemaan uusia, luovia ideoita tietoiseen mieleen. Tämä tapahtuu, sillä käsillä tekemiseen keskittyessä sisäinen kriitikkomme ei ehdi tyrmätä heti alkuunsa jokaista aivoissamme kypsyvää ajatusta.

Lue myös: Miksi värittäminen kannattaa? Näin aikuisten värityskirjat hoitavat aivojasi

Kirjoitat päiväkirjaa tai pöytälaatikkorunoja

Onko sinulle aina sanottu, että suvussanne ei ole taiteilijoita? Tällainen lapsuudessa totuutena esitetty väite voi piirtyä mieleen niin vahvasti, että se estää oman taiteellisuuden tunnistamisen. Esimerkiksi runot saattavat jäädä tällaisen lausunnon seurauksena ainoastaan pöydänlaatikkoon tai omaa kiinnostusta kirjoittamiseen puretaan vain yksityisen päiväkirjan sivuille, sillä uskotaan, että omat kirjoitukset eivät ole tarpeeksi hyviä julkaistavaksi tai kiinnosta muita.

Päiväkirjaa tai pöytälaatikkorunoilua ei missään nimessä kannata lopettaa, jos ne tuottavat sinulle iloa sellaisinaan. Jos kuitenkin haluat rohkaistua joku päivä julkaisemaan tekstejäsi tai vain hiljentää sisäistä kriitikkoasi, kannattaa aloittaa myös pelkopäiväkirjan kirjoittaminen. Pelkopäiväkirjaan kirjataan ylös kaikki omat pelot. Kun on miettinyt, mitä ja miksi pelkää, asialle voi tehdä jotain ja päästä peloista eroon. Peloista vapautumisen jälkeen voi alkaa luoda vapaammin ja ilman, että sisäinen ääni lannistaa sinua ja tekemisiäsi.

Some-päivityksesi keräävät huomiota

Oletko tunnettu upeista Instagram-kuvistasi tai lennokkaista Facebook-päivityksistäsi? Hyvien some-sisältöjen tuottaminen vaatii ehdottomasti luovuutta.

Usein ajatellaan, että taide syntyy, kun on tekijä, teos ja yleisö. Kun kirjoitat tai jaat kuvan sosiaalisessa mediassa, on teoksellasi, eli esimerkiksi blogipostauksellasi tai Instagramissa jakamallasi kuvalla, yleisö, jolla on mahdollisuus ottaa kantaa julkaisuusi ja tuntea tunteita, joita kirjoituksesi tai jakamasi kuva heissä herättää. Hieno Facebook-päivitys saattaa parhaimmillaan lähennellä jo kirjallisuutta, kuten mininovellia.

Lue myös: Nyt tulevat keski-ikäiset koomikkonaiset – 3 naishumoristia kertoo, mistä hauskuus syntyy

Pukeudut tai sisustat persoonallisesti

Erotutko pukeutumisellasi oitis massasta? Näetkö jo ennen muuttoa sielusi silmin, miten aiot asetella huonekalusi uuteen asuntoon? Niin sisustaessa kuin pukeutumisessakin joutuu miettimään usein kuvataiteeseen yhdistettävää sommittelua ja värioppia. Pukeutumisella ja sisustamisella halutaan usein myös ilmaista itseään, ja itseilmaisu onkin usein yksi taitelijoiden suurimmista syistä tehdä taidetta.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinunkin kannattaa olla vähän hullu

Ideoit ja ratkot ongelmia työssäsi

Suurin osa meistä ratkoo työpaikallaan ongelmia pitkin päivää. Lisäksi useimmissa työpaikoissa työntekijöiltä odotetaan uusia ideoita ja innovaatioita.

Jotta ideat, innovaatiot tai ratkaisut ongelmiin löytyvät, on pakko heittäytyä flow’hun ja kyetä luovaan ajatteluun. Samaa tarvitaan tämän päivän työelämässä jo sen takia, että pysyy nopeissa muutoksissa mukana. Harva työ on enää sellaista, jossa voit vuosikymmeniä tai edes vuosia vain toistaa samaa käytäntöä ilman lainkaan luovaa ajattelua.

Lue myös: Luovuus – Leikkiä ja oppimista työhön

X