Hallitse paremmin ajankäyttöäsi
Televisio on yksi pahimmista aikasyöpöistä. Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin 3 tuntia vuorokaudessa, osoittaa Finnpanelin tutkimus.
Itsetuntemus

Omaa ajanhallintaansa voi parantaa – 3 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat enemmän aikaan

Televisio on pahin aikasyöppö ja yksi lisätunti vuorokaudessa menisi lukemiseen tai nukkumiseen, vastasivat Annan lukijat, kun kysyimme ajankäytöstä. Psykologi Satu Pihlaja antoi ajanhallintavinkit niille, joiden päivät ovat kello kaulassa juoksemista. piritta palokangas
Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: iStock

1. Selätä aloittamisen vaikeus

Aloittamisen vaikeus liittyy usein siihen, että tehtävästä on negatiivinen mielikuva. Tehtävä voi olla suuri, epäselvä ja vaatia paljon ponnistelua. Silloin on tärkeää laatia hyvä suunnitelma, koska aloittaminen on vaikeaa, jos ei tiedä, mitä aikoo tehdä. Oma tunnetila ennen aloittamista kannattaa tehdä mahdollisimman mukavaksi. Juo rauhassa kuppi kahvia tai kuuntele musiikkia.

Tehtävään voi liittää tietoisesti miellyttävän mielikuvan vaikka ajattelemalla sitä, miltä tuntuu, kun se on suoritettu. Erilaiset aikatekniikat toimivat myös: esimerkiksi pomodoro-tekniikassa työ tauotetaan 25 minuutin välein – on helpompi aloittaa, kun tietää, milloin luvassa on tauko.

2. Keskity kolmeen asiaan

Listat ovat ylivoimaisesti suosituin tapa hallita tilanteita, joissa tehtäviä on paljon. Pelkkä lista ei kuitenkaan vielä auta priorisoimaan. Päivittäin voi valita esimerkiksi kolme asiaa, joita sinä päivänä edistää, ja keskittyä niihin.

Jos jotain kiireisempää tehtävää ilmaantuu, ei kannata harmistua vaan kiitellä itseään joustavuudesta. Listaa voi pitää myös päivän aikana tekemistään tehtävistä, jotta huomaa, mitä kaikkea saakaan aikaan.

3. Aseta tavoite ja muista kiittää itseäsi

Itsensä johtamisessa keskeisintä on käyttää aikansa sellaisten tehtävien tekemiseen, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä. Kun haluat jotain, aseta siihen liittyvä tavoite. Hyvä suunnitelma auttaa tavoitteeseen pääsemisessä, eivätkä itselle tärkeät asiat jää pakollisten, ulkopuolelta tulevien tehtävien jalkoihin.

Itseään kannattaa kiittää ja palkita tekemästään ja kannustaa jatkoon.

X