Itsetuntemus

Miksi somen selaamisen jälkeen olo voi olla sekava tai surullinen? Omia somerajoja pitää vaalia kuten muutakin hyvinvointia, muistuttaa sometutkija

Some tuo elämäämme parhaimmillaan iloa ja inspiraatiota, pahimmillaan mielipahaa ja stressiä. Kysyimme sometutkija Suvi Uskilta, miten tunnistaa somekoukku ja pyristellä siitä eroon.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Runsas somen käyttö saa aivot jatkuvaan kiihtyneeseen tilaan. Sillä voi olla vaikutuksia mielen hyvinvointiin.

Some tuo elämäämme parhaimmillaan iloa ja inspiraatiota, pahimmillaan mielipahaa ja stressiä. Kysyimme sometutkija Suvi Uskilta, miten tunnistaa somekoukku ja pyristellä siitä eroon.

Avaat puhelimesi heti, kun saat silmäsi auki ja käyt läpi kaikki someverkostosi. Vanhan koulukaverin lapsi on oppinut ajamaan pyörällä ilman apupyöriä, somevaikuttajan kulmakarvat ovat tuuhentuneet erään mahtavan tuotteen ansiosta ja entisen naapurin kissa sairastaa. Ensi viikolla näyttäisi jälleen satavan. Viimeistään aamupalalla nappaat puhelimen uudelleen käteesi ja selaat kaikki alustat läpi. Ei edelleenkään mitään erityisen kiinnostavaa, mutta silti avaat puhelimesi jälleen hampaita pestessäsi.

– Somessa koukuttavat ihmissuhteet, joiden ympärille koko elämämme perustuu. Ihminen on laumaeläin, joka haluaa tietää, mitä lauma tekee, ja olla osa laumaa. Kukaan ei halua olla yksin tai eristäytynyt, sometutkija Suvi Uski selvittää.

Some koukuttaa eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä eri tavalla ja myös eri päivinä eri tavalla. Hyvinvoiva ihminen pystyy kamppailemaan alustojen houkutuksia vastaan paremmin, mutta mitä väsyneempi on, sitä vaikeampi somen voimaa on vastustaa.

– Somessa taustalla ovat aina kaupalliset tarkoitusperät – siellä ihmisen hyvinvointi ei ole prioriteetti. Ihminen ei siis ole heikko, vaan alustat rakennetaan niin, että ne vangitsisivat huomiotamme yhä enemmän ja saisivat meidät pidettyä aktiivisina käyttäjinä, Uski sanoo.

Monet yhtiöt suurten somealustojen takana ovat jo joutuneet yhteiskunnallisen keskustelun painostuksesta vähentämään alustojensa koukuttavuutta. Ongelma ei kuitenkaan ole poistunut, sillä uusia somepalveluita putkahtaa pinnalle tasaisesti. Vastuu terveellisestä somen käytöstä jää aikuiselle käyttäjälle itselleen.

Lue myös: Laita puhelin hetkeksi syrjään ja pidä somepaasto: 5 välitöntä positiivista vaikutusta

Milloin omaa somen käyttöä kannattaisi rajoittaa?

Somea selatessamme käsittelemme samalla valtavan määrän tietoa minuutissa. Siksi somen selaamisen jälkeen olotila voi olla sekava ja surullinen.

– Prosessoimme tietoa kovaa vauhtia emmekä anna asioille sitä käsittelyaikaa, jota mielemme vaatisi, jotta se voisi suhtautua terveellä ja kestävällä tavalla näkemiinsä asioihin.

Pelkästään somen avaamisesta voi tulla ikävä tunne, sillä some saa meidät usein asettamaan itsellemme isoja paineita siitä, millaisia meidän pitäisi olla ja millaista elämää meidän pitäisi elää.

– On joukkoharhaa ajatella somen perusteella, että kaikilla muilla ihmisillä on asiat paljon hienommin kuin itsellä, Uski huomauttaa.

Omaa olotilaansa somen selailun jälkeen olisi hyvä tarkkailla, sillä näin pystymme huomaamaan, että huono fiilis johtuu esimerkiksi juuri näkemästämme surullisesta postauksesta. Jos huomaa somen tuottavan jatkuvasti pahaa mieltä, on sen käyttöä hyvä pyrkiä rajoittamaan.

Lue myös: Kun typerät kommentit ärsyttävät! Näin säilytät malttisi ja järkesi somessa

Näin saat somen käyttöä vähennettyä

Ensimmäinen vinkki on rajata sisältöä, jota somessa seuraa. Kaikkein rajuimpia videoita ei tarvitse katsoa eikä kaikkein kamalimpia uutisia lukea.

– Meidän pitää ennemminkin suhtautua itseemme ja mieleemme kunnioittavasti ja etsiä sellaista sisältöä, joka tukee mielenrauhaamme ja hyvinvointiamme.

Lue lisää: ”Some ahdistaa, mutta en voi jäädä poiskaan” – näin teet feedistäsi mukavamman

Toinen vaihe on kiinnittää huomiota aikaan, jonka somessa viettää. Kokonainen somepaasto ei välttämättä toimi, sillä aivan kuin karkkilakossa, saattaa olla, että somea ahmii tauon jälkeen vain enemmän.

– Pidemmän päälle parempi ratkaisu olisi hyödyntää seurantasovellusta ja pyrkiä pienentämään aikaa, jonka somealustoilla viettää.

Kun somen käyttöä on konkreettisesti vähentänyt, saattaa iskeä ulkopuolisuudentunne ja pelko, että jää jostain tärkeästä paitsi – kaverin syntymäpäivät ja serkun vauvauutiset menevät ohi. Suvi Uski muistuttaakin, että somessa voi käydä päivittäin, mutta siellä ei tarvitse viettää aikaa kuin 15–20 minuuttia pysyäkseen kärryillä siitä, mitä somekavereille kuuluu ja mikä maailmalla trendaa.

– Runsaan somen käyttämisen jälkeen aivomme ovat nopeassa viritystilassa, ja siksi saattaa tuntua tuskaisalta saada ne rauhoittumaan. Tämä on kuitenkin erittäin tärkeää hyvinvointimme kannalta, sillä jatkuva kiihtynyt tila saattaa saada aivomme biokemialliset prosessit häiriintymään. Tämä voi vaikuttaa mielen hyvinvointiin.

X