Itsetuntemus

Onko joulupöydässäsi narsisti? Näistä merkeistä tunnistat!

Narsistit eivät nauti joulusta. Joulu on narsistille vaikeaa aikaa, koska joulun vietossa narsisti ei saa olla koko ajan huomion keskipisteenä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Narsisti tekee kaikkensa kääntääkseen muiden huomion itseensä.

Narsistit eivät nauti joulusta. Joulu on narsistille vaikeaa aikaa, koska joulun vietossa narsisti ei saa olla koko ajan huomion keskipisteenä.

Onko sinun vietettävä joulua esimerkiksi narsistisen sukulaisen kanssa? Narsisti ei pysty edes jouluna nauttimaan muiden onnesta. Hän yrittää koko joulun ajan kääntää ihmisten huomion muista asioista häneen itseensä.

Listasimme neljä merkkiä, joista narsistin voi tunnistaa jouluna:

1. Narsisti ei auta jouluvalmisteluissa

Narsisti odottaa, että hän saa istua valmiiseen pöytään. Hän ei ole valmis huhkimaan muiden puolesta, mutta odottaa muilta ihailua ja uhrauksia.

2. Narsisti saattaa olla saapumatta joulun viettoon

Voi hyvinkin olla, että narsisti jättää kokonaan saapumatta joulun viettoon. Näin hän saa käännettyä kaikkien huomion itseensä. Vaikka narsisti saapuisikin paikalle, hän saattaa etukäteen uhkailla, ettei ole varma yhdessä joulun viettämisestä. Näin hän saa tehtyä saapumisestaan paikalle ison numeron.

3. Narsisti pilaa tahallaan joulutunnelman

Narsisti yrittää nostaa itseään lyttäämällä muita. Joulunakin hän saattaa laukoa inhottavia kommentteja ja yrittää pilata joulutunnelman esimerkiksi kieltäytymällä osallistumasta suunniteltuihin tekemisiin.

Narsisti saattaa myös yrittää ärsyttää ihmisiä siihen pisteeseen, että nämä menettäisivät hermonsa. Silloin hän pääsee jälleen huomion keskipisteeksi. Jos hänelle suututaan, vika on tietenkin muissa ja hän on vain viaton uhri.

4. Narsisti ei ole ikinä tyytyväinen saamiinsa lahjoihin

Narsistille ei riitä mikään lahja. Hän kommentoi saamiaan lahjoja ivallisesti ja lyttäävästi sekä lahjan antajaa pilkaten.

Lähteet: Elena Hey, Narcissism Recovery and Relationships Blog, Psych Central

X